Hopp til innhold

Iversen vraket til VM-uttaksrenn – ekspert mener han kun har én mulighet

Emil Iversen er vraket til de viktige uttakssrennene i Les Rousses kommende helg. Det er et dårlig tegn før mandagens VM-uttak.

Tour de ski 2022/23

VM I FARE: Emil Iversen er sikret en plass på femmila, men kan nå stå uten plass på andre distanser.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For etter at landslagsutøverne har gått 10 kilometer fristil, klassisk sprint og 20 kilometer klassisk må Norge ta ut sin tolv mann store tropp til VM.

Iversen har allerede sikret seg VM-billett etter å ha blitt verdensmester på femmila i 2021, men uten å gå flere gode renn spøker det for deltagelsen på de andre distansene i Planica mot slutten av februar.

– Det betyr at han utelukkende må konsentrere seg om å forsvare femmilsgullet fra Oberstdorf og benytte den muligheten, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Distanselandslagstrener Eirik Myhr Nossum utelukker imidlertid ikke Iversen-deltakelse på andre distanser da han snakker med NRK.

– Det er en stor tropp som skal tas ut. Den kommer over helgen, så det har vi ikke tatt en beslutning på ennå.

Norge har anledning til å ta ut tolv utøvere. De som har friplass, altså Johannes Høsflot Klæbo (sprint), Hans Christer Holund (15 kilometer) og Iversen kan stå utenfor denne troppen, men vil da ikke være aktuell for øvrige distanser i VM.

Iversens beste resultat i verdenscupen inneværende sesong er 4.-plassen fra Beitostølen på 10 kilometer klassisk. Trønderen ble nummer 20 i Tour de Ski sammenlagt og stod over sist helgs NM med forkjølelse.

Emil Iversen har ikke besvart NRKs henvendelse.

Ekstremt viktige renn før VM

NRK-ekspert Fredrik Aukland peker på 15 kilometer fristil som den distansen det er trangest om plassene på før VM-uttaket. Han maner det bør avgjøres etter amerikansk modell, altså at den som gjør det best i fredagens renn får gå VM.

NRK-ekspertene Aukland og Torgeir Bjørn mener det er seks løpere som er aktuelle til 15 kilometer fri teknikk i VM, i tillegg til regjerende mester Hans Christer Holund:

 • Johannes Høsflot Klæbo
 • Simen Hegstad Krüger
 • Harald Østberg Amundsen
 • Sjur Røthe
 • Didrik Tønseth
 • Iver Tildheim Andersen

Nå gjenstår kun ett av totalt fire uttaksrenn. De øvrige rennene var 10 kilometer fri teknikk på Lillehammer, 20 kilometer fri teknikk i Davos og 15 kilometer fri teknikk i NM.

Johannes Høsflot Klæbo har så langt kun gått ett av dem, i Davos kort tid etter en sykdomsperiode. Der ble han slått av fire norske løpere: Krüger, Holund, Røthe og Tønseth. Ekspertene er imidlertid klar på at han må få gå VM.

– Klæbo er verdens beste langrennsløper og han kan velge de øvelsene han vil gå, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn uten å nøle – før han deler ut enda en plass:

– Krüger og Holund har vist så høyt potensial mange ganger opp gjennom, så de tre er udiskutable, sier NRK-eksperten.

Tour de ski 2022/23

FÅR GRØNT LYS AV EKSPERTENE: Tour de Ski-pallen med Simen Hegstad Krüger (fra venstre), Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund mener NRK-ekspertene bør få gå i VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK-ekspertene Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland er samstemte om at det da er fire løpere som kjemper om de to siste plassene.

– Det er kinkig. Iver Tildheim Andersen har hatt en stor sesong. Særlig seieren på Lillehammer smeller høyt. Didrik Tønseth har vært nær på ham, samtidig vet vi at Harald Østberg Amundsen har vært redusert i første del av sesongen på grunn av covidsykdom.

Aukland og Bjørn mener sistnevnte er nær ved å gå seg inn i troppen etter å ha vunnet fristilrenn i skandinavisk cup og NM to helger på rad.

– Nå har han bygget seg opp igjen og viste med NM-gullet her at han er på vei mot gamle høyder, og han har bronse fra denne øvelsen i Oberstdorf. Det taler jo for at Østberg Amundsen tar én av de to ledige plassene. Da må man vurdere Iver Tildheim Andersen, om han er i stand til å ta en medalje i VM, opp mot Sjur Røthe og Didrik Tønseth, mener Bjørn.

Tour de ski 2022/23

UTFORDRES: Sjur Røthe (foran) har levert pallplass i et av uttaksrennene, vunnet norgescuprenn og vært på pallen i fellesstart. Didrik Tønseth (bak) ble nummer to, kun slått med 2,8 sekunder av Iver Tildheim Andersen på Lillehammer. En uke senere ble han nummer fire – foran Johannes Høsflot Klæbo og Tildheim Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Røthe, Tønseth, Østberg Amundsen og Tildheim Andersen er alle tatt ut til å gå 10 kilometeren i Les Rousses.

Fredrik Aukland tar til orde for at de må gjennomføres et amerikansk uttak. De av løperne som presterer best i verdenscupen i Les Rousses må få gå VM. Han mener det skiller så lite mellom de aktuelle kandidatene hittil i sesongen.

Det mener Iver Tildheim Andersen blir for enkelt.

– Njaei. Nei. Jeg syns de skal gjøre en helhetsvurdering. Det er på en måte fire uttaksrenn slik de har formulert det, så jeg syns det blir feil om bare neste helg skal bli utslagsgivende. Jeg syns ikke det skal være noen fordel å stå over det rennet her.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

OVERRASKELSESMANN: Iver Tildheim Andersen vant 10 kilometer fri teknikk på Lillehammer. Nå tror NRK-ekspertene at han har en realistisk VM-mulighet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Hvor mye skal en verdenscupseier telle?

Det burde telle veldig mye. De burde ta folk som kan vinne skirenn, ikke ta folk som blir jevnt nummer fire heller, sier Tildheim Andersen, som samtidig langt på vei deler ut en av plassene til NM-vinner Harald Østberg Amundsen:

– Hvordan syns det det ser ut for din egen del?

– Hadde jeg vært på landslag hadde det sett veldig bra ut, tenker jeg, flirer Tildheim Andersen.

Ingen Klæbo-garanti

Distanselandslagstrener Eirik Myhr Nossum er krystallklar på at ingen av de fire ledige plassene er delt ut. Selv Johannes Høsflot Klæbo får ingen lovnad, heller ikke Simen Hegstad Krüger:

– Jeg har levd med at eksperter tar ut lag siden Beitostølen. Når man går fra den ene til den andre, så er det ulike lag, flirer landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Tour de ski 2022/23

HODEBRY: Eirik Myhr Nossum tar sammen med sprinttrener Arild Monsen, langrennssjef Espen Bjervig og fagansvarlig Per Elias Kalfoss ut den norske VM-troppen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han er hemmelighetsfull når det kommer til uttaket, og vil åpenbart ikke trekke ene eneste konklusjon før det siste av fire uttaksrenn er gått. Fredag går de håpefulle 10 kilometer fristil i Les Rousses. Det gjør også verdenscuptoer Pål Golberg, som sier til NRK at han ikke ser på seg selv som en kandidat til å gå 15 kilometer fristil i VM.

På spørsmål om hvordan Nossum vekter en verdenscupseier, svarer hans slik:

– Det er absoutt en fordel å vinne skirenn og det er veldig mange her som har vunnet skirenn. Da hadde du blitt sittende igjen med akkurat samme, for du har folk som har vunnet VM, men ikke nødvendigvis har vunnet i år. Så vet man at de historisk har vært gode i mesterskap. Det er alltid en fordel å ha vært i et mesterskap, så det er mye som skal inn i bildet her, sier Nossum.

Det er ifølge sesonginformasjonen tre hovedkriterier for uttaket til Norges VM-tropp: Resultater i verdenscupen 2022/23, resultater i norgescup og skandinavisk cup i 2022/23 og prestasjoner i verdenscupen i 2021/22.

VM-troppen offentliggjøres 30. januar 2023.

Siste nytt

 • LeBron James nærmer seg NBA-rekord

  LeBron James (38) sto for 28 poeng og ti målgivende da Los Angeles Lakers vant tirsdag. Han er nå kun 89 poeng fra å bli ligaens mestscorende gjennom tidene.

  Tirsdagens møte mellom basketballgigantene Lakers og New York Knicks ble en meget jevn affære. Lagene fulgte hverandre tett og tvang kampen ut i forlengning. Til slutt var det gjestene fra California som stakk av med seieren 129-123.

  Han er kun 88 poeng bak scoringsrekorden i NBAs grunnspill. Rekorden har stått siden Kareem Abdul-Jabbar valgte å legge skoene på hylla i 1989. (NTB)

  NBA: Los Angeles Lakers at New York Knicks
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Inter til semifinale i cupen

  Matteo Darmian scoret kampens eneste mål da Inter tok seg til semifinale i den italienske cupen tirsdag kveld.

  Motstander Atalanta kom til kampen i strålende form, men klarte aldri å sette Inter ordentlig på prøve. Dermed fortsetter jakten på nok en Coppa Italia-tittel for Inter. De er regjerende mestere.

  Onsdag og torsdag spilles de resterende kvartfinalene. Fiorentina - Torino og Roma - Cremonese spilles i dag, mens Juventus - Lazio sparkes i gang torsdag kveld.

  Coppa Italia - Quarter Final - Inter Milan v Atalanta
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Blackburn Rovers videre i cupen

  Blackburn Rovers tirsdag gikk seirende ut av omkampen i FA-cupen mot Birmingham City. Nå venter Premier League-motstand i neste runde.

  Leicester City blir Blackburns motstander i den femte runden av FA-cupen.

  Det måtte ekstraomganger og et selvmål til for å sende Blackburn videre. Birminghams Auston Trusty, på lån fra Arsenal, satte ballen i eget nett i det 100. minutt, og dermed er Blackburn videre.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Barrington Coombs / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste