Lekte Bjørndalen da han var liten - nå ta kan de ta OL-gull sammen

ØSTERSUND (NRK.no): Søndag 15. februar 2004 skrev den da 11 år gamle Vetle Sjåstad Christiansen (21) i dagboka at han skulle til OL i Sotsji. Nå er han i ferd med å nå målet - sammen med sitt store idol.

Bjørndalen Sjåstad Christiansen

Dette er et av de første møtene mellom Vetle Sjåstad Christiansen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen. Vetles mor, Randi Sjåstad, sier følgende om bildet: – Dette er i Obertiliach sommeren 2005. Vi var hele familien nede på sommerferie, gikk i fjellet og var naturligvis på rulleskibanen hvor vi møtte Ole Einar. Han syntes sikkert vi var en «gal» gjeng som kom ned for å bedrive tur og trening.

Foto: Privat

Sjåstad Christiansen, Bjørndalen og Berger

Slik er situasjonen i dag: Vetle Sjåstad Christiansen og Ole Einar Bjørndalen sammen på pallen under sesongåpningen på Sjusjøen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
Vetle Sjåstad Christiansen

Dagboksiden der Sjåstad Christiansen forklarer hva han har lært av Bjørndalens bok «Ti dager - fire gull».

Foto: Privat
Vetle Sjåstad Christiansen

«Jeg må trene masse så jeg blir en ekte skiskytter», skriver den unge skiskytteren her.

Foto: Privat
Vetle Sjåstad Christiansen

Her står det svart på hvitt, ti år før OL i Sotsji, at Vetle Sjåstad Christians store mål er OL i 2014.

Foto: Privat

«Jeg driver og leser «Ti dager fire gull». Den handler om hvordan Ole Einar Bjørndalen greide og vinne de fire gulla på de ti dagene. Der har jeg lært mye om hva jeg må (skal) gjøre før et renn og etter et renn.»

Slik starter et av mange dagbokinnlegg fra den ivrige unggutten fra Geilo som digget Ole Einar Bjørndalen over alt på jord.

– Det virker som jeg var helt gal, sier Sjåstad Christiansen når han leser sine gamle dagboknotater ti år senere. NRK har fått dem av hans mor Randi som forteller at sønnen alltid har vært glødende opptatt av skiskyting.

– Jeg visste at jeg var ivrig, men ikke at det var så ille, gliser 21-åringen.

Ved siden av sitter Ole Einar Bjørndalen og følger nøye med på høytlesningen fra den gamle Harry Potter-dagboken

«Minner fra januar. Det beste som skjedde: Jeg kom på 1. plass på Simostranda. Det verste som skjedde: Jeg kom ikke på 1. plass i et renn. Nye mennesker jeg har møtt: Ole Einar Bjørndalen.»

Bjørndalen ler og sier han er smigret.

 • Se TV-reportasjen fra Vetle Sjåstad Christiansens høytlesning nederst i saken.

Første sesong

Vetle Sjåstad Christiansen har tatt mange skritt siden ungdomsårene på Geilo. Nå står han foran sin første sesong på elitelaget i skiskyting, han er det nye stjerneskuddet.

Under sesongåpningen på Sjusjøen for to uker siden slo han alle på fellesstarten - bortsett fra den ene konkurrenten han fortsatt ikke helt forstår at går i samme løype.

– For meg har Ole alltid vært «the one and only». Jeg klarer ikke helt å forstå at jeg er på samme lag som han, innrømmer den muskuløse 21-åringen.

OL-målet

På tiden da han skrev dagbok handlet alt om skiskyting. Da han og kameratene lekte skiskyttere var han alltid Bjørndalen og det var ikke mange resultater fra OL, VM og verdenscupen han ikke fikk med seg.

På siste dag av Oberhof-VM i 2004 skrev han følgende:

«Kjære dagbok. I dag har jeg vært på en lang skitur fra Ustaoset til Embretstølen og så til Geilo igjen. Det var 30 km. Poiree vant fellesstarten mens Lars Berger tok sølvet. Jeg var hjemme og så på TV (sport) og spilte litt Data. Vetle»

Til høyre for navnet skrev han så med liten skrift «OL 2014».

Dermed var hans store karrieremål satt.

– Jeg skrev det så smått fordi jeg ikke ville ikke at andre skulle se at det var hovedmålet mitt. Det er rart å lese nå, sier han og legger til:

– Det var ikke noe jeg bare skrev på slump, jeg var nok mer bevisst enn folk tror.

– En kopi av boka

– Vetle er lidenskapelig interessert i det han holder på med og jeg så tidlig at han var et talent, sier Bjørndalen som er sikker på at unggutten lykkes i vinter.

Hans egen bok, «Ti dager - fire gull», som Bjørndalen skrev etter gullfangsten i Salt Lake City, er blant det som har inspirert Sjåstad Christiansen. Etter å ha lest boka skrev den ivrige skiskytteren følgende:

«Når jeg trener har jeg et renn med meg selv. Jeg går 5 ganger 500 m og 4 skytinger. Hvis det er 16/20 treff er jeg fornøyd. Hvis ikke prøver jeg en gang til.»

– Jeg kjenner meg igjen i de ordene der, det er en kopi av boka mi, ler Bjørndalen.

Bjørndalen tar torsdag fatt på sin siste landslagssesong, Vetle sin første. Sammen kan de ta OL-gull på stafetten i Sotsji.

– Stafetten er mitt store mål og det ville vært helt sinnsykt å ta OL-gullet med idolet, gliser Sjåstad Christiansen.

Video: Se Vetle Sjåstad Christiansen lese fra sin egen dagok

I morgen starter årets OL-sesong for gutta. Landslagets stjerneskudd pekte seg ut Sotchi-lekene allerede som 10-åring. I dag måtte Vetle Sjåstad Christiansen gjenoppleve drømmene sine - sammen med sitt store forbilde.

VIDEO: Se hva som skjedde da Vetle Sjåstad Christiansen leste høyt fra dagboken sin foran sitt store idol Ole Einar Bjørndalen. Reporter: MARIUS SKJELBÆK. Foto: ALEM ZEBIC.

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zucca-målgivende ga overtidsseier

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild vant lørdagens NHL-kamp mot Anaheim Ducks da det gjensto kun sekunder av overtidsperioden.

  Sluttstillingen endte på 4–3. Zuccarello fikk ingen mål, men noterte seg for en målgivende på vinnermålet.

  I begge de to siste kampene har Minnesota Wild vunnet på overtid. Tirsdag scoret Zuccarello sine første mål for sesongen. Med to mål og to målgivende bidro han da sterkt til en dramatisk seier for Minnesota Wild på hjemmebane mot Winnipeg Jets.

  NHL: Preseason-Chicago Blackhawks at Minnesota Wild
  Foto: David Berding / Reuters
 • Verstappen vant kvalik-drama

  VM-leder Max Verstappen vant kvalifiseringen til USAs Grand Prix i Formel 1 foran tittelrival Lewis Hamilton og duket for en ny spennende duell mellom de to.

  Red Bull-bilene dominerte kvalifiseringen, men Hamilton i Mercedes utfordret dem da han overtok ledertiden rett før slutt i den siste og avgjørende kvalifiseringsomgangen. Verstappen hadde ett siste forsøk og slo tilbake med bestetid akkurat idet regn begynte å falle i Austin.

  – Det var spennende. Det begynte å regne litt mot slutten av runden min, men det holdt, sa Verstappen.

  Han slo Hamiltons bestetid med 0,209 sekund. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez hadde bestetiden kort før slutt, men hans siste runde holdt ikke, og han havnet på tredjeplass 15 tusendels sekund bak Hamilton.

  Søndagens grand prix-løp i Austin starter 21.00 norsk tid.

  ZaxrCGElnQ4
  Foto: Mark Thompson / AFP
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal