Hopp til innhold

Stjerner lå strødd etter testløp i OL-høyde: – Skriv at det var fadese, jeg tar det med rak rygg!

FONT-ROMEU (NRK): Norske ski-stjerner ligger langflate i gresset etter å ha tatt seg helt ut på 1850 meters høyde i et fransk treningsparadis i Pyreneene. Det er ikke noe ordinært testløp vi er vitne til – men viktige forberedelser til det største som skjer om under tre år.

Emil Iversen

HELT I KJELLEREN: Emil Iversen, måtte ta telling rett etter målgang etter testløpet til langrennslandslaget i Font-Romeu.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– På denne samlingen har vi heist flagget og satt kursen mot OL. Det er første testing og læring med tanke på Beijing, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Nervøse stjerner

Klokken er 08.15 fredag 6. september. Gradestokken viser fire til fem grader. Solen har såvidt begynt å titte frem over fjelltoppene. Et steinkast fra toppidrettssenteret i Font Romeu, som blant annet huset skiskytter-esset Martin Fourcade i hans ungdomsår, høres lyden av «piggen» på et par staver som treffer asfalten.

Didrik Tønseth går i rolig dobbeldans-takt opp veien et steinkast fra rulleskiløypene like ved. Han varmer opp før det som er blant allroundguttas høydepunkter denne samlingen – eller mareritt – det kommer naturligvis litt an på øynene som ser.

– Det var moro å sitte på frokosten og se nervøse gutter igjen. Det er deilig. Noen gikk overraskende bra, noen kjente høyden overraskende mye. Men det er mye læring å gå på «en karamell» også, sier Nossum.

Myhr Nossum

– SORRY, JEG KAN IKKE SNAKKE NÅ: Det sa Eirik Myhr Nossum, da telefonen ringte ubeleilig rett før testløpet i Font-Romeu.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Det er ikke en rolig langtur som står på trappene. Testløpet denne dagen på rundt 1850 meters høyde – med langt tynnere luft enn i lavlandet – er «første etappe» på veien mot OL i Beijing i 2022.

Flere av løperne på landslaget har lite eller ingen erfaring med å konkurrere i høyden. Sist gang et mesterskap gikk under slike forhold var vinter-OL i Salt Lake i USA i 2002. I Beijing skal langrennsløperne konkurrere på rundt 1750 meters høyde.

Allroundgutta er ikke i Font Romeu for å drive tradisjonell høydetrening, med rolig trening over minst tre uker og for å samle røde blodlegemer, men er der for å lære seg hvordan man skal konkurrere best mulig og optimalisere et løpsopplegg på denne høyden.

Derfor gikk ikke Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger bare med pulsbelte og fikk målt laktatverdier, men var også utstyrt med GPS-måler underveis i rulleski-løypa som målte 2,6 kilometer og ble gått seks ganger i det testløpet.

  • Se TV-reportasjen i Sportsrevyen søndag kl 19.45 på NRK 1 eller i NRK TV
Tønseth 2

GA ALT - MEN ÅPNET FOR HARDT: Det var dommen til Didrik Tønseth over seg selv.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– I denne høyden blir det alvor

Etter en lang og god oppvarming står Tønseth og Klæbo klar for start klokken 08.37. Like før trønderduoen tar fatt på testløpet, ble sprintgutta ferdig med en prolog i sitt testløp. Sindre Bjørnestad Skar puster tungt og melder ganske høyt at «den høyden, den biter noe helt vilt!». Det får også Tønseth og Klæbo kjenne.

Løperne går med to og et halvt minutts mellomrom. Tønseth først. Med fasiten i hånd, og resultatene fra samtlige seks som gikk testløpet, kan man si at begge Byåsen-gutta gjør det greit. Tønseth ender imidlertid et godt stykke bak vinneren, men foran Klæbo, som for øvrig også kom brukbart fra det rent resultatmessig.

– Hardt. Jeg trodde jeg hadde funnet åpningsfarten. Det er en tøff løype også. Det er ikke noe hvileparti. Og i denne høyden blir det alvor, sier Didrik Tønseth, som svarer at han ikke har gått så høyt før og at det kjentes tungt.

Tønseth

VIKTIGE FORBEREDELSER: Didrik Tønseth var sliten, men forklarte at testløpet fredag betyr mye.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– «Jækla» glad det er tre år til OL

Han legger til at man må passe seg for å ikke gå på en smell fordi det er så lite som skal til for at det bikker over.

– Og da er det ingen vei tilbake. Det er viktig at vi benytter muligheten til å prøve og feile som nå. Vi får to forsøk, og da kan man finne en måte som passer deg, sier Tønseth.

– Du er sliten fra du kommer opp første kneika. Da er det vondt. Det er ikke noe annet å si, beskriver Klæbo.

– Jeg må si jeg er «jækla» glad det er tre år til OL, hvis ikke så hadde jeg så vidt tatt poeng i dag hvis det var verdenscup.

Klæbo

UTSLITT: Johannes Høsflot Klæbo måtte ta seg time out etter testløpet.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det er det sykeste

Andre par ut er Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug. «Hvordan er nervene, er de utenpå?», spør Nossum de to veteranene.

Det går an å spore litt nervøsitet når de starter. For Dyrhaug er testløpet viktig på andre måter. Han har ikke fått lov til å trene hardt hele sesongoppkjøringen på grunn av sist sesongs skadeproblemer og påfølgende rehabilitering. Dette blir hans første ordentlige hardøkt.

Dyrhaug

SISTE INSTRUKSJONER: Eirik Myhr Nossum med noen kloke ord til Niklas Dyrhaug før han setter igang testløpet.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– At man gjør dette frivillig, det er det sykeste, sier Dyrhaug etter at han kommer over «målstreken» til en tid som er som forventet med hans grunnlag, dersom man skal tolke trener Nossum.

Holund går fortere. Han er faktisk nest raskest denne dagen.

Dyrhaug Holund

- HVORDAN GIKK DET? Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund sitter på gresset og diskuterer erfaringene fra det drøyt 15 kilometeren lange testløpet.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Bare skriv at det var en fadese

Med Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby hjemme i Oslo, er det klart for siste par ut. Emil Iversen går først. Like bak starter Simen Hegstad Krüger. For trønderen blir det en knalltøff kamp med seg selv fra start. Han åpner så rolig som han kan og sprekker allerede etter en halv runde, ifølge ham selv.

– Bare skriv at det var en fadese, jeg tar det med rak rygg, sier Iversen liggende på gresset noen sekunder etter målgang.

Iversen 2

TØFT LØP: For Emil Iversen, her inne i sin fjerde av seks runder i rulleskiløypene.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Blir ikke mer realistisk å satse på OL

Han havnet så i en ordveksling med Bjørnestad Skar. Sprinteren fulgte nøye med på hva som utspant seg i rulleskiløypene og er ofte romkompis med Iversen på tur.

– Du kan jo gjøre som du pleier, si at dette ikke betyr noe for vinteren, sier Skar med et glimt i øyet, vel vitende om at Iversen nylig gikk hardt ut mot løpere som er i sommerform under rulleskikonkurransene i juli og august.

– Problemet er at dette har alt med langrenn å gjøre, smeller det fra Iversen – kanskje litt frustrert – og følger opp med et utsagn bare en person som tenker svart-hvitt klarer.

– Det var nesten komisk. Men da vet jeg det. Det blir ikke mer realistisk å satse på OL etter dette, men det er heldigvis lenge til.

Det er mulig han kjente litt ekstra på nederlagsfølelsen fordi han «duellerte» med dagens suverene testløp-vinner.

Krüger

FOKUSERT: Simen Hegstad Krüger og trener Eirik Myhr Nossum, rett før testløp-start.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

De aller fleste i startområdet gjør store øyne allerede når Simen Hegstad Krüger fyker ut av startblokkene og forserer første tjue meterne av 16 kilometeren. Holund rister på hodet og melder at klubb- og landslagskompisen «allerede har tatt tre sekunder på meg» når Krüger klatrer den første motbakken...

Halvveis inn i Krügers testløp smiler Nossum. Det er få som kjenner Lyn-gutten bedre enn ham. «Jeg har aldri sett ham sprekke», sier han.

Landslagstreneren får helt rett.

Krüger regelrett herjer med de andre og klokker inn til 34 minutter og noen og tjue sekunder. Det er dagens soleklare bestetid.

Iversen og Krüger

DISKUTERTE: - Hvordan kjentes det? spurte Simen Hegstad Krüger Emil Iversen etter kampen de to imellom.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Brutalt. Det er lenge siden jeg har pushet så hardt. Selv om det bare er et testrenn, så var det konkurransenerver i dag morges. Jeg følte jeg klarte å løse det, og det er interessant å gå i sånn høyde. Jeg har ikke gjort det før, sier Krüger.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal