Stjernene bommer og bommer: – Det er unormalt

En merkelig tendens preger toppfotballen denne høsten. Sjelden har det blitt bommet mer på straffer. Årsaken kan være noe som skjedde for fire år siden.

neymar

BOMMET: Barcelonas Neymar er en av de ti spillerne som har bommet så langt i årets mesterliga. Over halvparten av straffene i turneringen har endt med bom.

Foto: NTB Scanpix/Grafikk: Vidar Kvien

Neymar så like selvsikker ut som han pleier da han gikk frem for å ta straffe foran hjemmepublikummet sitt på Camp Nou denne uka.

Men alle som så mesterligaoppgjøret mellom Barcelona og Manchester City vet hvordan det endte.

Barcelona-stjernen løp mot ballen, stanset plutselig opp, trippet og kikket bort på keeperen.

Det er slik han pleier å gjøre det. Som regel går det bra, som da han avgjorde OL-finalen i sommer på en straffe som var akkurat slik.

Men nå, i møte med Manchester Citys reservekeeper Wilfredo Caballero, gikk noe galt. Caballero reddet Neymars skuddforsøk nede i det venstre hjørnet forholdsvis enkelt.

FBL-EUR-C1-BARCELONA-MAN CITY

Slik så det ut da Neymar bommet i mesterligaen denne uka.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Kanskje er det sånt som bare skjer. Barcelona vant 4-0 til slutt, så bommen hadde ikke særlig mye å si.

Men nettopp denne straffebommen fikk mange fotballentusiaster til å stille seg spørsmål som dette:

Laster Twitter-innhold

Over halvparten bommer

Det er en riktig observasjon. Noe skjer med straffesparkene om dagen, og spesielt i mesterligaen. Neymars miss føyer seg inn i en rekke av håpløse straffer som er tatt i turneringen denne høsten.

I mesterligaen har det blitt dømt 19 straffer så langt. 10 av disse har endt med bom.

Det er usedvanlig mye, får vi vite når vi spør Norges egen straffespark-ekspert Geir Jordet. Han er professor og fotballforsker ved Norges idrettshøgskole, og har forsket mye på straffesparkkonkurranser.

– Det er unormalt mange bom. Vi har analysert rundt 600 straffespark fra forskjellige turneringer og fant at det som regel scores på 75 prosent av alle straffer. Her er vi på under femti prosent, sier han.

Det er i mesterligaen tendensen er klarest, men man ser det samme også hos enkeltspillere.

FBL-GER-GBR-FRIENDLY-WOLFSBURG-MANCHESTER CITY

Manchester City-spiller Sergio Agüero er en notorisk målscorer, men har slitt fryktelig fra straffemerket det siste året.

Foto: CARMEN JASPERSEN / Afp

Det beste eksempelet er kanskje Manchester City-spiller Sergio Agüero. Han har brent hele fem straffespark i 2016.

To av dem skjedde til og med i samme kamp. Mot Steua i mesterligakvalifiseringen bommet den fryktede måltyven på to straffer i løpet av den samme omgangen.

Kevin de Bruyne brant den første for City mot Everton forrige helg. Agüero, som kom inn fra benken, fikk sjansen på straffespark nummer to.

Han bommet nok en gang.

Man kan lure på hvorfor det er blitt sånn.

Hadde det ikke vært mer naturlig at de beste spillerne scoret oftere enn gjennomsnittet?

– Det er ikke nødvendigvis sånn. Det kanskje største funnet i forskningen vår var at jo større scenen er og jo større presset er på spilleren, jo mer bommes det på straffe. Sånn sett er disse tallene i tråd med det. Graden av press i Champions League kan være en mulig forklaring på hvorfor de bommer, sier Jordet.

Det er en logisk forklaring. Men hvordan forklarer man da at det ble bommet langt mindre før?

Mesterligafinalen som endret alt

Man så riktignok snev av den samme tendensen i fjor. Da ble det totalt dømt 43 straffer i mesterligaen. 18 endte med bom.

Men i årene før var det andre boller.

 • 2014/15-sesongen: 39 straffespark. Kun åtte bom.
 • 2013/14-sesongen: 29 straffespark. Ni bom.
 • 2012/13-sesongen: 35 straffespark. Syv bom.

Jordet sier han har notert seg denne tendensen.

– Jeg synes også at jeg ser en generell tendens til at det scores litt mindre nå, sier han, og understreker at akkurat dette har han ikke forsket konkret på.

Men om han har rett i sin teori, kan dagens straffeproblemer skyldes noe helt konkret som skjedde for fire år siden.

Nemlig at Chelsea vant mesterligaen - etter å ha kartlagt motstanderen Bayern München ned til minste detalj. Ikke minst straffeskytterne deres.

Det kom godt med, for kampen ble avgjort på straffesparkkonkurranse.

FBL-ENG-PR-CHELSEA-LAMPARD-FILES

Det vakte oppsikt da det ble kjent at Chelsea hadde gått svært grundig til verks for å analysere Bayern München før mesterligafinalen.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Etter dette skjedde det store skiftet i fotballen. Det ble en stor sak etterpå at Chelsea hadde brukt forskning og alliert seg med en statistikkproferssor. Det endte med at keeperen Petr Čech gikk riktig vei på flere straffer. Etter det har nesten alle begynt å gjøre dette, sier Jordet.

– Det store spørsmålet er vel hvorfor ikke flere gjorde det før.

I dag er det vanlig hos de fleste klubber av en viss størrelse å bruke analytikere.

En av oppgavene disse analytikerne har, er å nærmest snu styrkene til motspillere om til ulemper. Bare ved å vite om dem og dermed vite hvordan man forsvarer seg.

Spesielt for de beste og mest sentrale spillerne kan dette by på utfordringer.

– Det er jo sånn at hvis du tar straffer ofte, er det mye lettere å hente inn statistikk på deg og dermed fortelle keeperen hvordan han bør stå, sier Jordet.

Kanskje kan dette være grunnen til at noen av de antatt beste straffeskytterne i verden svikter i dag?

Kunne straffemål hindret stortap?

Faktum er uansett at flere av bommene i årets mesterliga ble skjebnessvangre.

Felles for dem var at spilleren hadde muligheten til å utligne eller ta ledelsen.

Jo større alvor det er rundt straffen, altså jo mer avhengig man er av scoringen, jo større sjanse er det for å bomme, ifølge Jordets forskning. Rett og slett fordi presset er større.

Det er nærliggende å tro at spillerne kjenner på dette presset nesten uansett når i kampen de skal ta straffe. Kanskje kjenner de på det også nesten uansett hva stillingen er.

Troen på at en scoring kan endre et kampbilde står nemlig knallsterkt i fotballen.

Det er bare å høre på hva Celtic-manager Brendan Rodgers sa om straffemissen de hadde på stillingen 0-1 mot Barcelona.

– Vi hadde en stor sjanse til å utligne. Om du får en straffe og scorer 1-1-målet, blir det litt nervøst. Det hadde uansett blitt tøft, men man må gi dem noe å tenke på, sa Rodgers.

Og dette var en kamp Celtic endte med å tape 7-0.

grafikk

Ifølge Jordet er det ikke noe spesielt sted det lønner seg mer å skyte på straffer. Her er en oversikt over hvor skytterne plasserte straffene som har endt med bom i årets mesterliga. OBS: Ludwig Augustinsson straffemiss for FCK mangler.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien

PSV bommet på 12 av 19

PSV Eindhoven er foreløpig det eneste laget som har bommet på to straffer i årets mesterliga. Det er også et lag som nekter å bruke mentale trenere, noe som også er blitt relativt vanlig i fotballen.

SOCCER-CHAMPIONS-BAY-PSV/

PSV Eindhoven-trener Cocu har overhodet ingen tro på mental trening for å score på straffer, slik en del lag har begynt med.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Etter at Davy Pröpper bommet på straffe mot Rostov i mesterligaen tidligere i høst, ble PSV-trener Phillip Cocu spurt om hvorfor de ikke ville hente inn ekstern hjelp.

Laget hadde da bommet på 12 av sine 19 siste straffespark.

– Jeg kan fylle en hall med mentale trenere som har tilbudt oss hjelp ut av problemet. Men vi kommer ikke til å gjøre det. Kanskje skal vi bare snakke mindre om det enn vi gjør nå. Du må ikke være redd for å bomme, bare se det som en mulighet for å score, sa Cocu til nettavisen Nos.

Jordet forklarer at det er typisk at bom fører til nye bom, både hos enkeltspillere og i et helt lag. Det er fordi usikkerheten sprer seg.

Da gjelder det å unngå at problemet setter seg.

Kanskje er det nettopp derfor Manchester City-trener Pep Guardiola står fast på at Sergio Agüero fortsatt er lagets straffeskytter, tross alle bommene.

For det mest sannsynlige er jo at han greier å snu det.

– Jeg elsker spillere som har personligheten til å ta straffer. Jeg kommer aldri til å si at jeg vil at noen andre tar straffene til en spiller som ønsker å ta straffer. Sergio er smart, så han kommer nok til å be noen andre ta straffen den dagen han ikke føler seg sikker nok, har Guardiola slått fast.

Rådene som kan gi mål

Etter å ha forsket på straffespark i noen år, har Jordet kommet frem til at selv om veldig mye fortsatt er veldig tilfeldig, er det noen ting som går igjen når spillerne først treffer.

Det hjelper blant annet å ta seg god tid før du tar straffen, men for all del ikke for god tid. Men det går faktisk igjen at spillere som tar seg en skikkelig god innpust før de skyter, treffer litt oftere.

Det beste er om du mestrer å se på keeper og vente til han/hun beveger seg først, men dette er en vanskelig øvelse.

Med andre ord: om du er en helt grei fotballspiller, så lønner det seg å puste dypt før du bare går for et hjørne.

Men det meste handler fortsatt om å takle presset. Jordet mener at å ta straffer er et mer psykologisk spill enn et fotballspill.

– Det er utrolig mye som skjer rundt spilleren som skal ta straffe. Det er en situasjon der det for en skytter handler om å ha kontroll på seg selv og på nervene, sier han, og understreker:

– Presset i denne situasjonen er større enn i alle andre situasjoner i spillet.

Siste nytt

 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund
 • VM ryker for Tande

  Daniel-André Tande blir ikke med til VM. Hopperen skadet seg under et treningshopp i Lahti og skadet kneet. Nå er det altså klart at 25-åringen, som har slitt med å finne formen denne sesongen, må stå over årets VM.

  Tande.
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal