Stjernen vant forrige helg – nå risikerer han å bli vraket

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Alexander Stöckl har fem medaljekandidater til VM i skiflyging, men det er kun plass til fire flyvere.

SKI-JUMPING-WORLD CUP

HVEM SKAL UT? Daniel Andre Tande (til venstre) og Andreas Stjernen risikerer begge å utebli under VM i helgen. Her avbildet på pallen i Kulm sammen med Simon Ammann.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Det er veldig jevnt. Det blir ekstremt vanskelig å redusere fra seks til fire, sier Stöckl til NRK på plass i Tyskland.

Den norske landslagstreneren har med seg Daniel-André Tande, Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Halvor Egner Granerud.

Stjernen, Tande og Johansson smalt til med 1.-, 2.- og 4.-plass i sesongens første skiflygingsrenn i Kulm, men også Forfang og tidligere verdensrekordholder Fannemel er sterke flyvere.

– Jeg beviste forrige helg at jeg er en medaljekandidat. Det er 4–5 av dem, så det blir knalltøft. Vi er fem som har vist oss som gode flyvere, sier Andreas Stjernen.

Mye skal gå galt hvis ikke Stjernen og Tande er en del av laget, men heller ikke de har fått klarsignal til kvalifiseringen.

– Jeg har ikke hørt at jeg er sikker på laget, så jeg må bare klinke til fra start, sier Stjernen, som tok sin første verdenscupseier i Kulm.

Utfordrende forhold

Stöckl kjører «amerikansk uttak» basert på treningsomgangene før torsdagens kvalifisering. Den som hopper kortest, ryker i utgangspunktet ut.

Men østerrikeren varsler at trenerne vil bruke litt skjønn siden det er meldt snø og krevende forhold.

Værforholdene kan føre til det bare blir ett treningshopp, som i tilfelle vil gjøre uttaket enda vanskeligere.

En het medaljekandidat kan bli sittende på sidelinjen.

– Det kan skje. Det kan være at en hopper ikke finner ut av bakken i første hopp, og da må vi kanskje droppe å ta han med. Han kunne vært i toppen til slutt, men det vil vi aldri finne ut av, sier landslagssjefen.

– Kjempeproblem

NRK-ekspert Johan Remen Evensen tror Stöckl håper at treningshoppene gir klare svar.

– Vi har fem hoppere som kan vinne renn på en god dag, og da har Stöckl et kjempeproblem med uttaket, sier Evensen, som selv hadde slitt med å ta ut laget før treningshoppene.

– Det er utrolig vanskelig. Jeg tror Stjernen og Tande er sikre. Johansson tror jeg også er ganske sikker, og så spørs det om Fannemel hadde vært ute rett og slett fordi at han har vært en av de mest ustabile. Det er fire hopp i VM, og det kreves fire gode hopp. Samtidig har Fannemel vist at han kan hoppe lengst, så jeg tør ikke å ta ut de fire. Det er kjempevanskelig, sier Evensen.

Norge vil uansett kunne stille med et kruttsterkt lag både i det individuelle rennet og ikke minst i lagkonkurransen.

– Målet er alltid å kjempe i toppen. Vi må levere fire gode hopp, og skal være fornøyde med medalje, sier Stöckl.

Siste nytt

 • Quintero-perle sikret River trofeet

  Det har vært mye bråk rundt årets Copa Libertadores-finale. Søndag ble den endelig spilt, i Madrid. Kampen gikk til ekstraomganger etter Benedetto- og Pratto-scoringer, og der fikk Boca rødt kort. Da klinket Juan Quintero til med strak vrist. Ballen smalt via tverrliggeren og i mål. Boca kastet keeperen frem, og Martinez scoret 3-1 i åpent nett. River Plate er årets Libertadores-mestere.

  Quintero
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Elverum med sjokktap mot bunnlag

  Elverum gikk på en skikkelig håndballmine med 29-30-smellen borte mot Nærbø. Søndagens seriekamp bød på hele tre røde kort. – Vi er for dårlige, rett og slett, sa trener Michael Apelgren til Østlendingen.

  Mesterligaen i håndball : Elverum - Orlen Wisla Plock (Polen)(28-30)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Real slo tabelljumboen 1-0

  Real Madrid imponerte ikke i 1-0-seieren over lilleputten Huesca. Bare en tidlig scoring fra Gareth Bale holdt liv i gulldrømmen for giganten fra hovedstaden. Han klemte til med en volley etter åtte minutter, og det holdt så vidt mot tabelljumboen.

  Gareth Bale
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal