NRK Meny
Normal

Stjernen vant forrige helg – nå risikerer han å bli vraket

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Alexander Stöckl har fem medaljekandidater til VM i skiflyging, men det er kun plass til fire flyvere.

SKI-JUMPING-WORLD CUP

HVEM SKAL UT? Daniel Andre Tande (til venstre) og Andreas Stjernen risikerer begge å utebli under VM i helgen. Her avbildet på pallen i Kulm sammen med Simon Ammann.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Det er veldig jevnt. Det blir ekstremt vanskelig å redusere fra seks til fire, sier Stöckl til NRK på plass i Tyskland.

Den norske landslagstreneren har med seg Daniel-André Tande, Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Halvor Egner Granerud.

Stjernen, Tande og Johansson smalt til med 1.-, 2.- og 4.-plass i sesongens første skiflygingsrenn i Kulm, men også Forfang og tidligere verdensrekordholder Fannemel er sterke flyvere.

– Jeg beviste forrige helg at jeg er en medaljekandidat. Det er 4–5 av dem, så det blir knalltøft. Vi er fem som har vist oss som gode flyvere, sier Andreas Stjernen.

Mye skal gå galt hvis ikke Stjernen og Tande er en del av laget, men heller ikke de har fått klarsignal til kvalifiseringen.

– Jeg har ikke hørt at jeg er sikker på laget, så jeg må bare klinke til fra start, sier Stjernen, som tok sin første verdenscupseier i Kulm.

Utfordrende forhold

Stöckl kjører «amerikansk uttak» basert på treningsomgangene før torsdagens kvalifisering. Den som hopper kortest, ryker i utgangspunktet ut.

Men østerrikeren varsler at trenerne vil bruke litt skjønn siden det er meldt snø og krevende forhold.

Værforholdene kan føre til det bare blir ett treningshopp, som i tilfelle vil gjøre uttaket enda vanskeligere.

En het medaljekandidat kan bli sittende på sidelinjen.

– Det kan skje. Det kan være at en hopper ikke finner ut av bakken i første hopp, og da må vi kanskje droppe å ta han med. Han kunne vært i toppen til slutt, men det vil vi aldri finne ut av, sier landslagssjefen.

– Kjempeproblem

NRK-ekspert Johan Remen Evensen tror Stöckl håper at treningshoppene gir klare svar.

– Vi har fem hoppere som kan vinne renn på en god dag, og da har Stöckl et kjempeproblem med uttaket, sier Evensen, som selv hadde slitt med å ta ut laget før treningshoppene.

– Det er utrolig vanskelig. Jeg tror Stjernen og Tande er sikre. Johansson tror jeg også er ganske sikker, og så spørs det om Fannemel hadde vært ute rett og slett fordi at han har vært en av de mest ustabile. Det er fire hopp i VM, og det kreves fire gode hopp. Samtidig har Fannemel vist at han kan hoppe lengst, så jeg tør ikke å ta ut de fire. Det er kjempevanskelig, sier Evensen.

Norge vil uansett kunne stille med et kruttsterkt lag både i det individuelle rennet og ikke minst i lagkonkurransen.

– Målet er alltid å kjempe i toppen. Vi må levere fire gode hopp, og skal være fornøyde med medalje, sier Stöckl.

Siste nytt

 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz

Sendeplan

Kl. Program Kanal