Normal

Stjernen vant forrige helg – nå risikerer han å bli vraket

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Alexander Stöckl har fem medaljekandidater til VM i skiflyging, men det er kun plass til fire flyvere.

SKI-JUMPING-WORLD CUP

HVEM SKAL UT? Daniel Andre Tande (til venstre) og Andreas Stjernen risikerer begge å utebli under VM i helgen. Her avbildet på pallen i Kulm sammen med Simon Ammann.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Det er veldig jevnt. Det blir ekstremt vanskelig å redusere fra seks til fire, sier Stöckl til NRK på plass i Tyskland.

Den norske landslagstreneren har med seg Daniel-André Tande, Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Halvor Egner Granerud.

Stjernen, Tande og Johansson smalt til med 1.-, 2.- og 4.-plass i sesongens første skiflygingsrenn i Kulm, men også Forfang og tidligere verdensrekordholder Fannemel er sterke flyvere.

– Jeg beviste forrige helg at jeg er en medaljekandidat. Det er 4–5 av dem, så det blir knalltøft. Vi er fem som har vist oss som gode flyvere, sier Andreas Stjernen.

Mye skal gå galt hvis ikke Stjernen og Tande er en del av laget, men heller ikke de har fått klarsignal til kvalifiseringen.

– Jeg har ikke hørt at jeg er sikker på laget, så jeg må bare klinke til fra start, sier Stjernen, som tok sin første verdenscupseier i Kulm.

Utfordrende forhold

Stöckl kjører «amerikansk uttak» basert på treningsomgangene før torsdagens kvalifisering. Den som hopper kortest, ryker i utgangspunktet ut.

Men østerrikeren varsler at trenerne vil bruke litt skjønn siden det er meldt snø og krevende forhold.

Værforholdene kan føre til det bare blir ett treningshopp, som i tilfelle vil gjøre uttaket enda vanskeligere.

En het medaljekandidat kan bli sittende på sidelinjen.

– Det kan skje. Det kan være at en hopper ikke finner ut av bakken i første hopp, og da må vi kanskje droppe å ta han med. Han kunne vært i toppen til slutt, men det vil vi aldri finne ut av, sier landslagssjefen.

– Kjempeproblem

NRK-ekspert Johan Remen Evensen tror Stöckl håper at treningshoppene gir klare svar.

– Vi har fem hoppere som kan vinne renn på en god dag, og da har Stöckl et kjempeproblem med uttaket, sier Evensen, som selv hadde slitt med å ta ut laget før treningshoppene.

– Det er utrolig vanskelig. Jeg tror Stjernen og Tande er sikre. Johansson tror jeg også er ganske sikker, og så spørs det om Fannemel hadde vært ute rett og slett fordi at han har vært en av de mest ustabile. Det er fire hopp i VM, og det kreves fire gode hopp. Samtidig har Fannemel vist at han kan hoppe lengst, så jeg tør ikke å ta ut de fire. Det er kjempevanskelig, sier Evensen.

Norge vil uansett kunne stille med et kruttsterkt lag både i det individuelle rennet og ikke minst i lagkonkurransen.

– Målet er alltid å kjempe i toppen. Vi må levere fire gode hopp, og skal være fornøyde med medalje, sier Stöckl.

Siste nytt

 • Giro d'Italia med start i Bologna

  Neste års utgave av de tradisjonelle etapperittet Giro d'Italia starter i Bologna. Det opplyste arrangørene mandag. Det er 25 år siden byen sist hadde en etappe i Giro d'Italia. Den 102. utgaven av det italienske rittet går fra 11. mai til 2. juni.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Målløs Zuccarello i Rangers-seier

  Mats Zuccarello spilte mandag drøye 20 minutter i 4-3-seieren over New Jersey Devils. Dette var hans andre kamp i New York Rangers' NHL-oppkjøring. Nordmannen var blant spillerne med mest tid på isen, men tegnet seg ikke på scoringslisten, ifølge NTB.

  HOCKEY-NHL-NYR-BUF/
  Foto: Danny Wild / Reuters
 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Team Ingebrigtsen