Stjernen refset for dobesøkene – nå ryddes det opp i reglene

HASLE (NRK): Stefanos Tsitsipas ble anklaget for skittent spill etter lange dobesøk. Nå innfører ATP restriksjoner på tidsbruken. Casper Ruud tror det kan bidra til mindre drittkasting.

FILE PHOTO: Tennis: US Open

VERDENSFIRER: Stefanos Tsitsipas på vei til et dobesøk under US Open i kampen mot Carlos Alcaraz.

Foto: Robert Deutsch / Reuters

Den greske tennisstjernen, rangert som nummer fire i verden, har i lang tid måtte fekte bort beskyldninger om taktiske toalettbesøk.

 • Daniil Medvedev beskyldte Tsitsipas for usportslighet da han tok en lengre toalettpause under en match i Miami i 2018.
 • Alexander Zverev anklaget ham for å motta veiledning fra faren via mobilen mens han var på toalettet i slutten av august. Han mente det skjedde stadig vekk.
 • Andy Murray hisset seg opp over Tsitsipas' toalettpauser i deres møte i 1. runde av US Open i september.

– Jeg syns han er en fantastisk spiller. Jeg syns han er positiv for idretten, men jeg har ikke tid til dette og mistet respekt for ham, sa Murray like etter episoden.

Nekter for taktisk spill

Kort tid senere etter fikk han utløp for frustrasjonen på Twitter:

«Dagens fakta: Det tar dobbelt så lang tid for Stefanos Tsitsipas å gå do som det tar for Jeff Bezos å fly til verdensrommet. Interessant».

Tennis: US Open

FRUSTERT: Andy Murray tapte i 1. runde av US Open mot Stefanos Tsitsipas. Kampen gikk helt til fem sett.

Foto: Robert Deutsch / Reuters

Tsitsipas har nektet for at far og trener, Apostolos Tsitsipas, hjelper ham.

Han forklarer de lange dopausene med at han ønsker å bytte til tørre klær. Han hevder det tar ham fem-seks minutter å bytte sokker, sko, skjorte, shorts og hele pakken.

– Hensikten er ikke å bryte rytmen til noen, det er ikke et taktisk virkemiddel. Jeg fokuserer kun på meg selv og ikke på motstanderen, sa han nylig til tyske Bild.

Begrenser dobesøkene

Men uavhengig av grekerens hensikt, vil handlingsrommet hans strammes inn fra neste sesong.

– Det er en regel som kanskje er satt for å unngå kanskje sånne hendelser som i høst, der spillere og motspillere fyrer seg veldig mye opp over det, sier Casper Ruud til NRK.

ATP vil kun tillate at nordmannen og resten av tennisstjernene oppholder seg tre minutter på do. Klokken teller ned fra døren lukkes. De får i tillegg to minutter til å skifte antrekk på.

Pressekonferanse før Davis Cup

KLAR FOR LANDSKAMP: Casper Ruud på Hasle onsdag ettermiddag.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Jeg går på toalettet noen ganger, men det er kun for å skifte antrekk fordi jeg svetter ganske mye og som regel de stedene det er høyest luftfuktighet. Jeg blir så svett at det føles som jeg går i et siv i skoene, så det er egentlig eneste grunnen til at jeg går på toalettet, sier Ruud til NRK.

– Trodde det var slik reglene var

Verdensåtteren er for øyeblikket aktuell med det norske landslaget i Davis Cup. Norge møter Ukraina til landskamp om en billett i play-off til neste års sluttspill. Ruud står i spissen for det norske laget sammen med Viktor Durasovic (338 i verden).

På motsatt side står blant annet Ukrainas ener, Illja Martsjenko (163), som er en av de mest erfarne spillerne under ATP-nivå. Han var blant dem som retvitret Murrays utspill.

– Det morsomme: Jeg trodde det var slik reglene var hele tiden, gliser Martsjenko til NRK.

Italy Tennis Murray

SLO MURRAY: Illja Martsjenko har, i likhet med Casper Ruud og Viktor Durasovic, møtte Andy Murray i 2021. Ukraineren slo briten i februar.

Foto: Felice Calabro' / AP

PS! Martsjenko har en karriereseier mot en topp 10-spiller. Han slo David Ferrer (7) i 2016.

Siste nytt

 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP
 • Dale ikke med til Hochfilzen

  Skiskytteren Johannes Dale er ikke tatt ut til verdenscuprennene i Hochfilzen kommende helg. I stedet kommer Filip Fjeld Andersen inn i troppen. Dale har fått en tung start på sesongen, og pådro seg frostskader på sprinten. På søndagens jaktstart ble han nummer 23.

  Fjeld Andersen viste sterke resultater første helgen i Östersund, og tok så to seire og en andreplass i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Johannes Dale
  Foto: VOIGT / Kevin Voigt / VOIGT / Kevin Voigt
 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

  Netherlands Soccer Champions League
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal