Stjernen legger opp etter Raw Air: – Hvis jeg vinner, knekker jeg skia og løper hjem

Han har drevet med hopp stort sett hele livet, men nå har Andreas Stjernen bestemt seg for å legge skiene på hylla. Til og med en sammenlagtseier i Raw Air kan ikke endre planene.

VM ski 2019. hopp kvalifisering

GIR SEG: Stjernen har bestemt seg for at tiden er inne for å legge hoppskiene på hylla.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis jeg skulle ha fortsatt så måtte det skjedd noe utrolig tror jeg, sier Stjernen etter å ha fortalt at han gir seg som hopper.

Hvis du vinner Raw Air sammenlagt da?

– Hvis jeg vinner Raw Air sammenlagt, knekker jeg skia i Vikersund og så løper jeg hjem.

30-åringen har drevet med hopp nesten hele livet, men sier at lenge har vært klar på at han skulle gi seg etter denne sesongen.

– Motivasjonen til å ta ut det beste hver dag på trening og ofre alt i bakken, den er borte. Og da tror jeg nok ikke at en har noe i en hoppbakke å gjøre lenger heller.

Husker du når du tenkte at «nå er jeg ferdig»?

– Nei, jeg tror ikke det er ett øyeblikk. Det var sikkert noen øyeblikk i sommer da jeg landet på kulen og det var 30 grader og hopping føles ut som det verste som finnes, sier Stjernen og ler.

Fire bakker igjen

Andreas Stjernen

PÅ TOPP: I fjor tok Stjernen tok sin første og eneste verdenscupseier.

Foto: Erwin Scheriau / AFP

Likevel er det ikke helt over. Stjernen skal delta i Raw Air før han legger hoppkarrieren på hylla. Holmenkollen, Lillehammer, Granåsen og Vikersund venter før det hele er over. Selv mener han at han er en «outsider», men han håper at det at han legger opp gjør at han kan senke skuldrene.

– Jeg håper jo at jeg kan komme i gang på den måten jeg har gjort før, sier 30-åringen.

– De første hoppene i Kollen er veldig viktig. Jeg har ikke noe klart mål om hvilken plassering, men jeg vil kose meg mest mulig.

Hvis det derimot skulle gå dårlig i Kollen og i Lillehammer forteller han at det kan være han avslutter før. Men det tar han dag for dag.

– Hvis jeg føler at jeg ikke er mentalt klar for å hoppe skiflyging og ikke henger med i toppen, så kan det være at jeg gir meg i Granåsen.

En «sliter»

Stjernen var med på å ta gull i lagkonkurranse i både OL og VM i fjor, da hopplandslaget virkelig var i flytsonen. Det eneste han føler at han mangler, er en individuell mesterskapsmedalje.

– Jeg hadde nå en del forsøk og jeg klarte det ikke. Jeg har gitt alt for å få det til, og da er det greit, sier han.

– Jeg har jo hørt at folk har kalt meg en sliter, så jeg har jo sikkert vært det i en del år.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

OL-GULL: 2018 var et gullår for hoppgutta.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK
 • Barcelonas stjerneskudd blir spansk

  Stortalentet Ansu Fati (16) fikk fredag spansk statsborgerskap. Det betyr at han kan spille for Spanias landslag i framtiden, melder NTB. 16-åringen er født og oppvokst i Guinea-Bissau i Afrika, men kom til Spania som sjuåring. Han startet på Barcelonas fotballakademi som tiåring og ble tidligere denne uken tidenes yngste Barcelona-spiller i mesterligaen.

  Ansu Fati er tidenes yngste Barcelona-spiller som har scoret i ligaen
  Foto: John Macdougall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal