NRK Meny
Normal

Oppgitt Scheie: – Hvor var juryen i første omgang? Dette er skandale!

OSLO/VIKERSUND (NRK.no): Juryen måtte tåle kritikk fra flere hold etter en tam første omgang i skiflygningsrennet i Vikersund. – De gjør ikke jobben sin, mente sportssjefen.

Scheie

Arne Scheie gledet seg over gode norske resultater i hopprennet i Vikersund, men var ikke fornøyd med jobben juryen gjorde i første omgang.

Bråthen

Clas Brede Bråthen var lite fornøyd med farten hopperne fikk i første omgang.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Hvor var juryen i første omgang, som ikke ga fart? Dette er skandale, sa Arne Scheie da verdenscuprennet i Vikersund var over.

Første omgangs lengste hopp var på 216,5 meter. Scheie var ikke alene om å mene at dette var langt under det man kunne forvente i Vikersundbakken, der Johan Remen Evensen har hoppet 246,5 meter.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var lite fornøyd med farten hopperne fikk i første omgang.

– Gutta gjør så godt de kan, men juryen gjør ikke jobben sin. Vi må bare tro at det et stykke dårlig håndverk og at noen får rettet opp i det, sa han.

Renndirektør Walter Hofer forsvarer den lave farten.

– Ja, det var moderat fart i første omgang. Men man vet aldri på forhånd hvordan det blir med vind og forhold, sier Hofer.

Hofer forsvarte avgjørelsen

I en diskusjon med Norges landslagstrener Alexander Stöckl etter rennet forklarte Hofer at den lave farten i første omgang skyldtes at det var så mange gode hoppere spredt utover hele startlista, fordi startlista ikke var representativ for hvem som egentlig var best. Dermed kunne juryen aldri sette opp farta, for det var aldri noen stor bolk av svake hoppere.

Hofer gjentok den samme forklaringen overfor NRK.no etter rennet. Han er klar på at det ikke er forsvarlig å sette opp farten mer.

– I dag ble det hoppet 240 meter. Det er på grensen av av hva som er forsvarlig, sa Hofer til en gruppe norske journalister.

Hoppet 240 meter

Bråthen ble hørt. Juryen satte opp bommen tre avsatser og finaleomgangen ble en langt mer underholdende opplevelse for publikum i Vikersund.

Gregor Schlierenzauer vant rennet med et hopp på imponerende 240 meter.

– Det er utrolig gøy å hoppe så langt. Jeg nyter det, sa vinneren til NRK etter rennet.

– At vi skulle få et så langt hopp hadde nok ikke juryen regnet med, men det hoppet er vi glade for, sa NRKs hoppkommentator Espen Bredesen.

Simon Amman ble nummer to, mens Robert Kranjec ble nummer tre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Se sistehoppet og intervju med vinner Gregor Schlierenzauer fra Østerrike.

Gregor Schlierenzauer sikret seg seieren med konkurransens lengste hopp på 240 meter. Det var 23,5 meter lenger enn hoppets hans i første omgang.

Stjernen svevde høyt

Andreas Stjernen dro nytte av den økte farten i finaleomgangen, og forsvarte sin fjerdeplass.

Han landet på 232,5 meter og var bare 0,4 poeng bak pallplass.

– Det føles som om jeg fortsatt er oppe og svever, sier en strålende fornøyd Stjernen til NRK.

Jeg kjente med en gang at det kom til å bli langt. Da var det bare å være tøff hele veien ned og sette nedslag, sier Stjernen.

Dette er nordmannens lengste hopp i karrieren.

– Jeg hadde ikke forventet dette i det hele tatt. Jeg hadde selvsagt et håp, men jeg forventet ikke dette, sier Stjernen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Andreas Stjernen ble beste norske i Vikersund lørdag. Han svevde ned til en fjerdeplass. Det gjorde landslagstrener Alexander Stöckl glad. Vant gjorde Gregor Schlierenzauer. Se Stjernens hopp her.

Andreas Stjernen landet på 232,5 meter i finaleomgangen. Nordmannen har aldri hoppet lenger, og var bare halvannet poeng bak vinneren.

Gjennombrudd

NRKs hoppekommentator Espen Bredesen var imponert over Stjernen etter rennet.

– Stjernen får sitt definitive gjennombrudd i dette rennet, sa han.

Han fikk støtte av sin sidekommentator Arne Scheie.

– Stjernen har bare vært i finale fire ganger denne sesongen og har 14. plass som sesongbeste. Dette er karrierebeste for ham, sa en opprømt Scheie.

Jacobsen økte

Anders Jacobsen økte fra 197,5 til 222,5 meter i finaleomgangen. Det holdt til en sjuendeplass for nordmannen.

Anders Bardal lå på niendeplass etter et hopp på 200 meter i første omgang. I finaleomgangen strakk han seg seks meter lenger, og ble nummer tolv.

Anders Fannemel landet på 215,5 meter og ble nummer 15. Rune Velta strakk seg 223 meter og hoppet seg opp til 17. plass. Tom hilde ble nummer 20.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo