Hopp til innhold

Påstandar om systematisk dopingjuks – stjerna tek oppgjer med heimlandet

Eliud Kipchoge (38) ropar varsku om Kenya sitt dopingproblem. Dopingstyresmakter meiner det går føre seg systematisk juks i friidrettsnasjonen.

Kipchoge Kenya

KRITISK: Eliud Kipchoge rettar krass kritikk mot dopa kenyanarane og systemet rundt dei som sviktar.

Maratonkongen Eliud Kipchoge har fått nok. Han ber om hjelp etter at eit utal av landmennene hans har vorte tekne for doping den siste tida.

38-åringen meiner at Det kenyanske friidrettsforbundet og antidopingstyresmaktene i landet har mislykkast i deira arbeid.

– Forbundet burde fortelje utøvarar som ikkje ønskjer integritet i idretten, at dei skal slutte. La oss respektere idretten, seier verdsrekordhaldaren på maraton, ifølgje Standard.

Brett Clothier

SJEF: Brett Clothier leiar Friidrettens integritetseining.

Foto: TONY KARUMBA / AFP

Utsegnene kom under eit møte med leiaren for Friidrettens integritetseining (AIU), Brett Clothier, som var på besøk i Kenya. AIU rykte nyleg ut og åtvara om at det går føre seg systematisk juks i kenyansk friidrett.

– Ein alvorleg trussel mot idretten

AIU har oppdaga eit «kriminelt mønster» der folk med medisinsk kunnskap prøver å dekkje over brot på dopingreglane. Det heile blir beskrive som ein «pest» som breier om seg i det afrikanske landet.

– Doping i Kenya blir meir og meir velorganisert, noko som blir stadfesta av at folk med medisinsk erfaring er involvert. Det er ein alvorleg trussel mot idretten, seier David Howman frå AIU.

NRK har kontakta Det kenyanske friidrettsforbundet for ein kommentar til utsegnene frå Kipchoge og Howman, men har førebels ikkje fått svar.

Ifølgje Kipchoge blir seminar om antidoping i Kenya brukt til å åtvare utøvarane, ikkje lære dei om rett og gale.

For mange kenyanarar kan sportsleg suksess og premiepengane det medfører, vere vegen til eit meir velståande liv. Kipchoge meiner at pengar og griskheit, og dessutan press frå trenarar og familie, er rota til det vondet – dopinga.

Eliud Kipchoge

MARATONKONGE: Eliud Kipchoge.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– La oss få trenere som har lidenskap for sporten, ikkje berre dei som snakkar om pengar på treningsleir.

– Andre seier at eg har sprunge i 20 år og spør korleis det skjer naturleg. På neste seminar, lærer utøvarane å verdsetje sporten. For no lærer dei ingenting. Dei kjem berre fordi dei fryktar forbundet, meiner Kipchoge.

Spår endå fleire dopingtekne

Saman med fleire andre utøvarar ønskjer han at AIU hjelper landet med å trappe opp krigen mot doping. Planen er å auke utøvarane kunnskap, få meir testing og fleire etterforskingar.

AIU-sjef Clothier spår at dopingskredet i kenyansk idrett vil halde fram dei kommande månadene, etter kvart som desse grepa blir innførte.

– Det vil bli fleire sanksjonar, og dei må vere førebudde på fleire positive prøver. Vegen er lang, men det er ein god veg for idretten å gå slik at reine utøvarar blir verna, sa han frå talarstolen i Kenya.

Anders Solheim

SJEF: Anders Solheim leier Antidoping Noreg.

Foto: Antidoping Norge

Eg trur det er viktig at Kenya, saman med internasjonal friidrett, er med og styrkjer antidopingarbeidet. Inntrykket mitt er at AIU og ADAK styrkjer arbeidet og strammar grepet ytterlegare no, seier dagleg leiar i Antidoping Noreg, Anders Solheim, til NRK.

Verst i Kenya?

Antidoping Noreg har samarbeidd med Kenya i over eit tiår, og hjelpte landet med å stable på beina deira eigen antidopingorganisasjon, ADAK, i 2016.

Dei trong eit eige organ, noko historia har stadfesta gjennom at det har komme mange saker i Kenya, fortel Solheim.

Kenya lpegruppe
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Han meiner at dei mange positive prøvene som har komme ut av landet, er eit bevis på at antidopingarbeidet fungerer betre og betre.

Er problemet mykje større i Kenya enn andre stader? Det veit vi ikkje. Men det vi veit er at kenyanarane som dopar seg blir tekne og at det er ein bra ting, seier Solheim.

Kenya er eitt av sju land der AIU meiner det er høgast førekomst av doping, og som eit resultat bidreg til å skade ryktet til idretten. Dei andre nasjonane er Etiopia, Marokko, Nigeria, Bahrain, Belarus og Ukraina.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Argentina vant Copa América - Messi i tårer og byttet ut med skade

  Argentina vant søndagens finale i Copa América. Lautaro Martínez skjøt ballen i mål i andre ekstraomgang. Messi ble skadet og måtte tas av banen.

  Martínez' scoring var kampens eneste, og det ble dermed han som sikret seieren for Argentina i Miami.

  Etter en sen takling i første omgang, måtte seierherrenes stjernespiller Lionel Messi få legebehandling. Han holdt seg for ankelen, men kom seg igjen fort.

  Etter å ha snublet i sine egne bein i andre omgang, ble han byttet ut med Nicolas Gonzalez. En tydelig preget Messi greide ikke å holde tårene tilbake etter at han måtte gå fra banen.

  Det var mange som hadde billett til finalen mellom de to søramerikanske landene. Selve kampen startet med en forsinkelse på hele 45 minutter og ble innledet med kaos. Den argentinske avisen La Nación beskriver gråtende barn, folk som ble dyttet og folk som ikke gadd mer av kaoset ved inngangsporten, og dro hjem.

  Det var ingen ringere enn den colombianske artisten Shakira som sto for underholdningen i den noe utvidede pausen. I stedet for det vanlige kvarteret, så varte den i 25 minutter.

  (NTB)

  XG827mnD878
  Foto: Reuters
 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal