Hopp til innhold

Påstandar om systematisk dopingjuks – stjerna tek oppgjer med heimlandet

Eliud Kipchoge (38) ropar varsku om Kenya sitt dopingproblem. Dopingstyresmakter meiner det går føre seg systematisk juks i friidrettsnasjonen.

Kipchoge Kenya

KRITISK: Eliud Kipchoge rettar krass kritikk mot dopa kenyanarane og systemet rundt dei som sviktar.

Maratonkongen Eliud Kipchoge har fått nok. Han ber om hjelp etter at eit utal av landmennene hans har vorte tekne for doping den siste tida.

38-åringen meiner at Det kenyanske friidrettsforbundet og antidopingstyresmaktene i landet har mislykkast i deira arbeid.

– Forbundet burde fortelje utøvarar som ikkje ønskjer integritet i idretten, at dei skal slutte. La oss respektere idretten, seier verdsrekordhaldaren på maraton, ifølgje Standard.

Brett Clothier

SJEF: Brett Clothier leiar Friidrettens integritetseining.

Foto: TONY KARUMBA / AFP

Utsegnene kom under eit møte med leiaren for Friidrettens integritetseining (AIU), Brett Clothier, som var på besøk i Kenya. AIU rykte nyleg ut og åtvara om at det går føre seg systematisk juks i kenyansk friidrett.

– Ein alvorleg trussel mot idretten

AIU har oppdaga eit «kriminelt mønster» der folk med medisinsk kunnskap prøver å dekkje over brot på dopingreglane. Det heile blir beskrive som ein «pest» som breier om seg i det afrikanske landet.

– Doping i Kenya blir meir og meir velorganisert, noko som blir stadfesta av at folk med medisinsk erfaring er involvert. Det er ein alvorleg trussel mot idretten, seier David Howman frå AIU.

NRK har kontakta Det kenyanske friidrettsforbundet for ein kommentar til utsegnene frå Kipchoge og Howman, men har førebels ikkje fått svar.

Ifølgje Kipchoge blir seminar om antidoping i Kenya brukt til å åtvare utøvarane, ikkje lære dei om rett og gale.

For mange kenyanarar kan sportsleg suksess og premiepengane det medfører, vere vegen til eit meir velståande liv. Kipchoge meiner at pengar og griskheit, og dessutan press frå trenarar og familie, er rota til det vondet – dopinga.

Eliud Kipchoge

MARATONKONGE: Eliud Kipchoge.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– La oss få trenere som har lidenskap for sporten, ikkje berre dei som snakkar om pengar på treningsleir.

– Andre seier at eg har sprunge i 20 år og spør korleis det skjer naturleg. På neste seminar, lærer utøvarane å verdsetje sporten. For no lærer dei ingenting. Dei kjem berre fordi dei fryktar forbundet, meiner Kipchoge.

Spår endå fleire dopingtekne

Saman med fleire andre utøvarar ønskjer han at AIU hjelper landet med å trappe opp krigen mot doping. Planen er å auke utøvarane kunnskap, få meir testing og fleire etterforskingar.

AIU-sjef Clothier spår at dopingskredet i kenyansk idrett vil halde fram dei kommande månadene, etter kvart som desse grepa blir innførte.

– Det vil bli fleire sanksjonar, og dei må vere førebudde på fleire positive prøver. Vegen er lang, men det er ein god veg for idretten å gå slik at reine utøvarar blir verna, sa han frå talarstolen i Kenya.

Anders Solheim

SJEF: Anders Solheim leier Antidoping Noreg.

Foto: Antidoping Norge

Eg trur det er viktig at Kenya, saman med internasjonal friidrett, er med og styrkjer antidopingarbeidet. Inntrykket mitt er at AIU og ADAK styrkjer arbeidet og strammar grepet ytterlegare no, seier dagleg leiar i Antidoping Noreg, Anders Solheim, til NRK.

Verst i Kenya?

Antidoping Noreg har samarbeidd med Kenya i over eit tiår, og hjelpte landet med å stable på beina deira eigen antidopingorganisasjon, ADAK, i 2016.

Dei trong eit eige organ, noko historia har stadfesta gjennom at det har komme mange saker i Kenya, fortel Solheim.

Kenya lpegruppe
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Han meiner at dei mange positive prøvene som har komme ut av landet, er eit bevis på at antidopingarbeidet fungerer betre og betre.

Er problemet mykje større i Kenya enn andre stader? Det veit vi ikkje. Men det vi veit er at kenyanarane som dopar seg blir tekne og at det er ein bra ting, seier Solheim.

Kenya er eitt av sju land der AIU meiner det er høgast førekomst av doping, og som eit resultat bidreg til å skade ryktet til idretten. Dei andre nasjonane er Etiopia, Marokko, Nigeria, Bahrain, Belarus og Ukraina.

Siste nytt

 • Spanjol avgjorde Solheim Cup for Europa – «Tutta» på gråten

  Spanske Carlota Cigandas birdie på det 17. hullet ble avgjørende for at Europa klarte å ta hjem Solheim Cup for tredje gang på rad.

  Med Cigandas seier ble det 14-14 etter to dager med parspill og en dramatisk søndag med 12 singlekamper. Ved uavgjort går pokalen til tittelforsvareren, og Europas lagkaptein Suzann Pettersen kunne juble over triumf i den prestisjetunge turneringen mot USA.

  – Jeg må innrømme at tårene presser på. Det var spennende helt til slutt. Alt handlet om Ciganda, og hun presterte. Også Carolina Hedwalls sluttspurt ble avgjørende, sa «Tutta» til Eurosport.

  – Vi har hatt det beste laget her, og jeg er så stolt av spillerne. De spilte med hjertet etter å ha kommet under fredag. Nå blir det en ganske så flott fest, og det blir på den spanske måten. (NTB)

  Spain Solheim Cup Golf
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Ny nedtur for Chelsea

  Chelseas stjernegalleri sliter med å score mål. Søndag ble det 0-1-tap for Aston Villa på hjemmebane i Premier League.

  Chelsea har slitt denne sesongen og står med bare én seier på de seks første kampene. London-klubben har scoret fem mål. Bare Luton (3) og Burnley (4) har scoret færre.

  Mot Aston Villa var Chelsea lenge med i kampen om alle poengene, men et rødt kort til Malo Gusto i 2. omgang ga Villa fordelen de trengte. Ollie Watkins ble matchvinner etter 73 minutter.

  Gusto taklet Lucas Digne stygt og ble sendt i garderoben etter en VAR-sjekk. 15 minutter senere kriget Watkins seg inn i 16-meteren og fikk to sjanser før han skjøt i mål via stolpen.

  tzSTDFEPtz4
  Foto: AP
 • Lekkert mål i ny Liverpool-seier

  Darwin Núñez scoret et flott mål da Liverpool tok sin femte strake Premier League-seier med 3-1 over West Ham søndag.

  Nuñez-målet kom etter en times spill på Anfield. Alexis Mac Allister slo et svært delikat innlegg som Nuñez ekspederte videre i mål med en god avslutning. Uruguayaneren måtte time skuddet perfekt på ballen som falt ned foran ham. På tampen fastsatte Diogo Jota resultatet.

  Før det hadde Mohamed Salah sendt vertene i føringen mens Jarrod Bowen utlignet før pause.

  Liverpools eneste poengtap denne sesongen kom i åpningskampen mot Chelsea (1-1). Siden den gang har de rødkledde vunnet alle kampene sine til tross for at de i flere av oppgjørene har kommet under. (NTB)

  2d28DHkq0Mw
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste