Hopp til innhold

Stjernefall i NM har vært et tema: – Det merkes så klart

Halvparten av utøverne som allerede er kvalifisert til VM mangler når NM arrangeres denne helgen. Sportssjefen mener de har gode grunner til å stå over.

Jakob og Henrik Ingebrigtsen

IKKE TIL NM: Jakob Ingebrigtsen og broren Henrik, her fra Bislett Games forrige uke, har reist på høydesamling for å forberede seg til VM om tre uker.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jakob og Henrik Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal har reist til høyden for å forberede seg til VM, mens Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen er skadet. Dermed er lista over Norges største friidrettsstjerner kraftig forkortet under NM i Stjørdal denne helgen.

Det er utrolig vanskelig å finne et passende tidspunkt, spesielt for internasjonale stjerner. Friidrettssesongen er relativt kort og da blir det x antall helger og vanskelig finne en som passer for alle, sånn er det bestandig, sier NM-komitéens leder, Katarina Sederholm Hoff.

De to siste koronasesongene har norgesmesterskapet blitt avholdt på høsten. I år la Det internasjonale friidrettsforbundet de aktuelle datoene til tidlig sommer. Denne søndagen går blant annet fristen ut for å ta VM-kravet, og derfor er det nå siste sjanse for mange utøvere rundt omkring i verden å sikre en plass.

– Det merkes så klart at de to største ikke er her. Neste år er VM i august, så da er det litt bedre tid. Det er og har vært et tema dette, sier sportssjef Erlend Slokvik.

– Mange spørsmål om det

Nasjonale mesterskap gir dessuten viktige rankingpoeng for de som ikke har tatt kravet. Og stjernefrafallene er godkjent av Norges Friidrettsforbund.

Erlend Slokvik

FORSTÅR: Sportssjef Erlend Slokvik mener utøverne som står over NM har gode grunner.

Foto: Fredrik Hagen

– Det ligger i landslagskontrakten at landslagsutøvere skal stille i NM, om de ikke har sportslige grunner. Tre er skadet og tre er i høyden, og de har for kort tid til å forberede seg til VM når NM er nå, forklarer Slokvik.

 • Se NM i friidrett på NRK 1 fredag fra kl. 17.00.

NM-arrangøren uttrykker stor forståelse for at en del av dem som er klare for mesterskapet i Eugene i juli, velger bort NM. Og fortsatt er kjente navn som Amalie Iuel, slegge-sølvvinner fra OL Eivind Henriksen, stavhopperne Sondre Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse på plass i Trøndelag.

Interessen har vært stor, men det er to trekkplastre som er borte, og det har vært mange spørsmål om det. Men det er likevel stort for Stjørdal å få arrangere noe såpass stort. Vi har 500 utøvere og to er borte, vi velger å fokusere på de 498, understreker Sederholm Hoff.

Håper på norske rekorder

– Skulle du ønske det heller hadde blitt arrangert på høsten?

Egentlig ikke, for trønderværet er ganske uforutsigbart. Sjansen for gode resultater i september er ganske mye lavere enn nå. Vi håper jo vi får noen norske rekorder her og det er ikke så ofte man får det på norsk jord, så bare det gir en grunn til å se på, svarer NM-lederen.

I helgen er det faktisk ventet pent vær og rundt 30 grader i Stjørdal. Amalie Iuel er blant dem som synes det er fint med et sommer-NM, også på grunn av været. Tidene denne helgen teller også både for årets VM, EM og neste års VM.

Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard

PÅ PLASS: Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard fra Tjalve er begge på plass for friidretts-NM.

Det er mange som er avhengig av poeng for å komme seg inn på ranking for å kvalifisere seg, påpeker hun.

Det er synd at ikke alle de beste kan være med, men jeg skjønner den prioriteringen de har gjort for å gjøre seg klare til VM. Det er veldig forståelig. Og noen er ute med skade. Jeg fokuserer bare på meg, sier Iuel, som håper å stille både på 400 meter hekk og 400 meter flatt i NM.

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste