Stjernefall før Tour de Ski

Russerne er utestengt, Petter Northug er ute av form og svenskene er syke. Flere store kanoner er ikke med når Tour de Ski starter på nyttårsaften.

Stjernefall i Tour de ski

UTEBLIR: Verken Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Legkov, Petter Northug eller Calle Halfvarsson går årets Tour de Ski.

Foto: NTB scanpix

Det betyr at sesongens utgave av Tour de Ski er et par severdigheter fattigere. De to siste dagene har det blitt klart at russiske Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin er blant russerne som ikke får gå grunnet dopingmistanke.

Fra før har Petter Northug droppet Tour de Ski. Johannes Høsflot Klæbo er heller ikke med, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen står over. Fjorårsvinner Therese Johaug er som kjent utestengt, og får ikke delta.

– Naturligvis ønsker man at flere er på start, men er ikke der og noen er utestengt. Det kan ikke FIS gjøre noe med. Det er en beslutning som er gjort med andre eller hvis de ikke er i form kan de ikke gå Tour de Ski, sier Jürg Capol. Han er kommersiell leder i det internasjonale skiforbundet (Fis).

– Kjempestort tap

Onsdag måtte også svenske Calle Halfvarsson trekke seg. Han ledet verdenscupen fram til minitouren på Lillehammer, men ble syk og reiste hjem fra Davos.

– Jeg følte meg frisk igjen og startet treningen. Men jeg startet litt for tidlig, og fikk tilbakeslag, sier Halfvarsson til SVT.

– Det er et kjempestort tap for oss. Han kunne slåss helt i toppen. Det er veldig trist, men han har ikke hentet seg helt inn etter forkjølelsen han pådro seg i Davos. Han er ikke klar for Tour de Ski, sier landslagstrener Rikard Grip til SVT.

Onsdag ble det også klart at Anna Haag heller ikke stiller på startstreken i Val Müstair. Hun sliter med sår hals, og to av de største svenske håpene er da ute.

– Det er to store forfall, Vi har Stina Nilsson, Charlotte Kalla og Marcus Hellner. Det er en Tour som passer Marcus bra, og jeg håper han er med helt i toppen, sier Grip.

Mange nordmenn uteblir

Årets program gjør at mange av de store sprintkanonene står over Tour de Ski. Det er kun én sprint i år, og den kommer allerede første dag. Eksempelvis dropper sprint-kometen Klæbo Tour de Ski til fordel for Skandinavisk Cup. Han er ikke den eneste.

– I år er det mange store profiler som ikke skal være med. Spesielt veldig mange norske, sier Jürg Capol.

En av årsakene kan også være VM i Lahti i februar.

– Noen vil hele tiden ha VM i hodet. De velger å forberede seg til VM, mens sier at de trenger Tour de Ski for å være gode til VM. Det finnes begge deler, og slik har det vært siden første gang Tour de Ski var på plass, sier Capol.

Siste nytt

 • Tiril Udnes Weng tok sølv i U23-VM

  Tiril Udnes Weng ble nummer to på sprinten i U23-VM mandag. Svenske Moa Lundgren vant etter målfoto, og ble dømt fem hundredeler foran Udnes Weng. Russiske Aida Bayazitova tok bronse, mens Amalie Haakonsen Ous endte på fjerdeplass

  Udnes Weng tok sølv.
  Foto: Lehtikuva / Reuters
 • Norsk langrennsgull i U23-VM

  Erik Valnes tok gull på sprinten i U23-VM i finske Lahti mandag. 23-åringen vant foran russiske Sergey Ardashev, mens Joachim Aurland sørget for mer norsk jubel med sin tredjeplass. Sivert Wiig ble nummer seks.

  Erik Valnes tok gull.
  Foto: Lehtikuva / Reuters
 • Japansk motstand for Djokovic

  Novak Djokovic er i kvartfinalen i Australian Open etter seier over russeren Daniil Medvedev (6-4, 6-7, 6-2, 6–3). Nå venter japaneren Kei Nishikori, som slo Pablo Carreño Busta fra Spania i sin kamp.

  Djokovic jubel
  Foto: Michel Euler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie