NRK Meny
Normal

Stjernefall før Tour de Ski

Russerne er utestengt, Petter Northug er ute av form og svenskene er syke. Flere store kanoner er ikke med når Tour de Ski starter på nyttårsaften.

Stjernefall i Tour de ski

UTEBLIR: Verken Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Legkov, Petter Northug eller Calle Halfvarsson går årets Tour de Ski.

Foto: NTB scanpix

Det betyr at sesongens utgave av Tour de Ski er et par severdigheter fattigere. De to siste dagene har det blitt klart at russiske Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin er blant russerne som ikke får gå grunnet dopingmistanke.

Fra før har Petter Northug droppet Tour de Ski. Johannes Høsflot Klæbo er heller ikke med, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen står over. Fjorårsvinner Therese Johaug er som kjent utestengt, og får ikke delta.

– Naturligvis ønsker man at flere er på start, men er ikke der og noen er utestengt. Det kan ikke FIS gjøre noe med. Det er en beslutning som er gjort med andre eller hvis de ikke er i form kan de ikke gå Tour de Ski, sier Jürg Capol. Han er kommersiell leder i det internasjonale skiforbundet (Fis).

– Kjempestort tap

Onsdag måtte også svenske Calle Halfvarsson trekke seg. Han ledet verdenscupen fram til minitouren på Lillehammer, men ble syk og reiste hjem fra Davos.

– Jeg følte meg frisk igjen og startet treningen. Men jeg startet litt for tidlig, og fikk tilbakeslag, sier Halfvarsson til SVT.

– Det er et kjempestort tap for oss. Han kunne slåss helt i toppen. Det er veldig trist, men han har ikke hentet seg helt inn etter forkjølelsen han pådro seg i Davos. Han er ikke klar for Tour de Ski, sier landslagstrener Rikard Grip til SVT.

Onsdag ble det også klart at Anna Haag heller ikke stiller på startstreken i Val Müstair. Hun sliter med sår hals, og to av de største svenske håpene er da ute.

– Det er to store forfall, Vi har Stina Nilsson, Charlotte Kalla og Marcus Hellner. Det er en Tour som passer Marcus bra, og jeg håper han er med helt i toppen, sier Grip.

Mange nordmenn uteblir

Årets program gjør at mange av de store sprintkanonene står over Tour de Ski. Det er kun én sprint i år, og den kommer allerede første dag. Eksempelvis dropper sprint-kometen Klæbo Tour de Ski til fordel for Skandinavisk Cup. Han er ikke den eneste.

– I år er det mange store profiler som ikke skal være med. Spesielt veldig mange norske, sier Jürg Capol.

En av årsakene kan også være VM i Lahti i februar.

– Noen vil hele tiden ha VM i hodet. De velger å forberede seg til VM, mens sier at de trenger Tour de Ski for å være gode til VM. Det finnes begge deler, og slik har det vært siden første gang Tour de Ski var på plass, sier Capol.

Siste nytt

 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Klepp snudde og vant

  Tre mål på de siste 22 minuttene sørget for at Klepp avanserer fra NM-kvartfinalen.

  Karina Sævik gav hjemmelaget Kolbotn ledelsen til pause, før Tameka Butt utlignet midtveis i den andre omgangen. Susanne Vistnes og Elisabeth Terland scoret hver sin kamp i løpet av de siste fire minuttene, og dermed er rogalendingene klare for semifinale.

  Stor satsing på kvinnefotball
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal