Stjernefall før Tour de Ski

Russerne er utestengt, Petter Northug er ute av form og svenskene er syke. Flere store kanoner er ikke med når Tour de Ski starter på nyttårsaften.

Stjernefall i Tour de ski

UTEBLIR: Verken Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Legkov, Petter Northug eller Calle Halfvarsson går årets Tour de Ski.

Foto: NTB scanpix

Det betyr at sesongens utgave av Tour de Ski er et par severdigheter fattigere. De to siste dagene har det blitt klart at russiske Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin er blant russerne som ikke får gå grunnet dopingmistanke.

Fra før har Petter Northug droppet Tour de Ski. Johannes Høsflot Klæbo er heller ikke med, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen står over. Fjorårsvinner Therese Johaug er som kjent utestengt, og får ikke delta.

– Naturligvis ønsker man at flere er på start, men er ikke der og noen er utestengt. Det kan ikke FIS gjøre noe med. Det er en beslutning som er gjort med andre eller hvis de ikke er i form kan de ikke gå Tour de Ski, sier Jürg Capol. Han er kommersiell leder i det internasjonale skiforbundet (Fis).

– Kjempestort tap

Onsdag måtte også svenske Calle Halfvarsson trekke seg. Han ledet verdenscupen fram til minitouren på Lillehammer, men ble syk og reiste hjem fra Davos.

– Jeg følte meg frisk igjen og startet treningen. Men jeg startet litt for tidlig, og fikk tilbakeslag, sier Halfvarsson til SVT.

– Det er et kjempestort tap for oss. Han kunne slåss helt i toppen. Det er veldig trist, men han har ikke hentet seg helt inn etter forkjølelsen han pådro seg i Davos. Han er ikke klar for Tour de Ski, sier landslagstrener Rikard Grip til SVT.

Onsdag ble det også klart at Anna Haag heller ikke stiller på startstreken i Val Müstair. Hun sliter med sår hals, og to av de største svenske håpene er da ute.

– Det er to store forfall, Vi har Stina Nilsson, Charlotte Kalla og Marcus Hellner. Det er en Tour som passer Marcus bra, og jeg håper han er med helt i toppen, sier Grip.

Mange nordmenn uteblir

Årets program gjør at mange av de store sprintkanonene står over Tour de Ski. Det er kun én sprint i år, og den kommer allerede første dag. Eksempelvis dropper sprint-kometen Klæbo Tour de Ski til fordel for Skandinavisk Cup. Han er ikke den eneste.

– I år er det mange store profiler som ikke skal være med. Spesielt veldig mange norske, sier Jürg Capol.

En av årsakene kan også være VM i Lahti i februar.

– Noen vil hele tiden ha VM i hodet. De velger å forberede seg til VM, mens sier at de trenger Tour de Ski for å være gode til VM. Det finnes begge deler, og slik har det vært siden første gang Tour de Ski var på plass, sier Capol.

Siste nytt

 • Norge VM-åpner mot Russland

  Norge møter Russland i sin første kamp i neste års ishockey-VM i Slovakia. Kampen går i Bratislava 10. mai. To dager senere er Sverige motstander, mens Sveits venter 15. mai. På Norges nasjonaldag 17. mai er det kamp mot Østerrike, mens Italia står på menyen dagen etter. Norge avslutter gruppespillet mot Latvia 21. mai.

  Ishockey
  Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR, Geir Olsen / NTB scanpix
 • Elofsson rammet av hjerneslag

  Den tidligere svenske langrennsstjernen Per Elofsson (41) forteller i et Instagram-innlegg at han ble rammet av et hjerneslag for tre uker siden. – Forsto at noe var alvorlig galt og har siden knapt kunnet gå på toalettet selv, skriver han.

  Elofsson
  Foto: Anders Wiklund/SCANPIX / NTB scanpix
 • Kamara scoret i Galaxy-seier

  Ola Kamara scoret et av målene da LA Galaxy slo Minnesota United FC 3-1 i Major League Soccer søndag kveld. Zlatan Ibrahimovic scoret det førte målet til Los Angeles-laget. Galaxy er nå bare én seier fra å sikre plassen i sluttspillet.

  Fotball-landskamp menn (privatlandskamp) Norge - Panama.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag