Hopp til innhold

Dopingavslørt verdensmester: – De byttet min prøve med Asafa Powells

Livstidsutestengte Steve Mullings legger ut hele saken sin på internett. Og ber om penger.

Mullings

MENER SEG URETTMESSIG STRAFFET: Steve Mullings mener han ble bedratt av Jamaicas friidrettsforbund begge gangene han ble utestengt for doping

– Hei. Mitt navn er Steve Mullings, og jeg har blitt bedratt av det jamaicanske friidrettsforbundet.

Slik starter den tidligere verdensmesteren og sølvvinneren på fire ganger 100 meter sitt lange innlegg på internettsiden Gofundme.com, hvor han forsøker renvaske sitt eget navn.

Som 21-åring ble Mullings i 2004 utestengt i to år av friidrettsforbundet i Jamaica, for å ha brukt et testosteronfremmende middel. I 2011 ble han utestengt fra sporten på livstid, etter at det ble funnet et maskeringsmiddel i urinprøven hans.

– Forbundet tuklet med prøven

Mullings hevder seg imidlertid uskyldig dømt ved begge anledningene, og har nå fått nok.

Han mener at friidrettsforbundet i Jamaica har motarbeidet han helt siden han flyttet til USA for å gå på skole i tenårene.

– På grunn av college takket jeg nei til en kontrakt med utstyrsleverandøren Nike. Bare én måned senere fikk jeg telefon om at jeg hadde avlagt en positiv dopingprøve under det OL-uttaket, skriver Mullings.

– I ettertid har flere individer - inkludert medlemmer av det jamaicanske friidrettsforbundet - fortalt meg at den positive urinprøven som kom tilbake, var blitt tuklet med og byttet med prøven til Asafa Powell.

– Sebastian Coe, jeg trenger din hjelp

Etter å ha beskyldt sin landsmannen og den tidligere verdensrekordholderen for doping ramser Steve Mullings opp en lang liste med det han mener er brudd på rettighetene til å forsvare seg. Han mener det ikke er tilfeldig at det kun er i Jamaica han har blitt dopingtatt.

– Alle mine bevis har blitt avvist av Jamaica, til og med faktumet at ID-nummeret på prøveflasken var tuklet med.

– Jeg appellerer til WADA (det internasjonale antidopingbyrået), IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet), statsministeren i Jamaica, presidenten i Jamaicas antidopingbyrå og presidenten i Jamaicas friidrettsforbund.

– Lord Sebastian Coe. Du er ny president i IAAF, som lover å bli kvitt korrupsjon i sporten. Jeg trenger din hjelp, skriver Mullings.

– Sliter med å forsørge familien

Mullings har nå skrevet sin historie på Gofundme slik at de som vil, kan bidra til å støtte han økonomisk.

– Etterforskere og advokater ønsker å hjelpe meg, men jeg har ikke penger å betale dem. Derfor ber jeg publikum om hjelp, forklarer Mullings.

– Jeg har mistet alt. Jeg er blakk og sliter med å finne arbeid, på grunn av ryktet jeg har fått. Jeg sliter med å få penger til mat, å betale husleie og å forsørge familien min.

– Jeg ønsker ikke å løpe for Jamaica igjen. Jeg vil bare renvaske navnet mitt, slik at jeg kan tjene nok til å passe på kona og sønnen min.

Asafa Powell har ikke gitt noen kommentar etter beskyldningene fra Mullings.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal