Hopp til innhold

Høy temperatur før Al-Samarai vant presidentvalget: «Verdensmesterskapet i å snakke stygt»

Både styremedlem Astrid Uhrenholdt Jacobsen og håndballpresident Kåre Geir Lio holdt flammende innlegg før valget i Norges idrettsforbund. Så ble Zaineb Al-Samarai valgt til ny president.

Idrettstinget

Zaineb Al-Samarai ble valgt til ny president på helgens Idrettsting. Hun vant med over 100 stemmer mot motkandidaten Berit Kjøll.

– Det var veldig stort og veldig gøy. Det var en stor, stor glede, sier den ferske idrettspresidenten til NRK etter å ha tørket gledestårene.

– Jeg er et følelsesmenneske. Jeg gråter hver gang jeg er på et idrettsarrangement og nasjonalsangen kommer. Så jeg visste at det kunne komme, fortsetter hun.

Idrettstinget, Zaineb Al-Samarai er ny president

NY PRESIDENT: Zaineb Al-Samarai

Foto: Geir Olsen / NTB

Samtidig hagler gratulasjonene:

tweet, Støre

For presidentvalget ble en overveldende suksess for 35 år gamle Zaineb Al-Samarai.

Hun fikk hele 138 stemmer. Kjøll mottok 29.

Salen reiste seg og klappet, gratulerte og klemte den nye presidenten så fort resultatet var klart, men få virket overrasket.

En kartlegging gjennomført av NRK viste at hun allerede for flere uker siden hadde sikret seg massiv støtte både i kretser og særforbund. Også flertallet i valgkomiteen hadde Al-Samarai som sin foretrukne kandidat.

Men Idrettstingets tredje dag var likevel ikke uten temperatur.

Både norsk presse og spillet i kulissene fikk delegatene til å heve stemmen.

Uhrenholdt Jacobsen: – Oppriktig bekymret

Klokken 10.15 søndag formiddag startet valget. Da hadde Idrettstinget vært samlet siden fredag morgen, og over 15 timer med forhandlinger og debatt var tilbakelagt.

Likevel var det var først på dag tre at forsamlingen tok skikkelig fyr.

Styremedlem Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok ordet for å kritisere både pressens negative fokus og det hun beskrev som kunnskapsløse påstander.

Idrettstinget, Uhrenholdt Jacobsen

TOK ORDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mye på hjertet.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har lagt bak oss en periode med usedvanlig mange saker om norsk idrett i mediene. Det er en trist erkjennelse at det har handlet altfor lite om prestasjoner, sa Jacobsen.

– Vi trenger ikke flere unyanserte angrep mot kollegaer i fora som aldri gir rom for god dialog, fyrte hun videre fra talerstolen, muligens med henvisning til både styremedlem Marco Elsafadis uttalelser om Berit Kjøll tidligere i år.

Den tidligere langrennsløperen påpekte videre at hardt arbeid og tålmodighet alltid lønner seg i den utøvende idretten.

– Nå er jeg oppriktig bekymret for at den frivillige idretten skiller seg fra dette, sa hun med stor innlevelse, før hun mottok stående applaus fra salen.

Etter valget forklarer hun bakgrunnen for tordentalen overfor NRK:

– Det er noe med at det har vært veldig mye støy, som jeg har opplevd tar oss bort fra det vi egentlig skal drive med, sier Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er ikke med letthet jeg går opp på den talerstolen. Jeg har ikke vært lenge nok i gamet til at jeg synes det er superkomfortabelt, erkjenner hun.

Styremedlem i Norges idrettsforbund Astrid Uhrenholdt Jacobsen kritiserte både pressens negative fokus og det hun beskrev som kunnskapsløse påstander i en tale under Idrettstingets tredje dag.

SE: Styremedlem Uhrenholdt Jacobsens flammende innlegg.

«Verdensmesterskapet i å snakke stygt»

Også Anne Farseth, president i Norges Friidrettsforbund, og Anne Lise Bratberg fra Trøndelag idrettskrets kritiserte medias rolle i valgkampen fra talerstolen.

Sistnevnte beskyldte pressen for heksejakt.

Håndballpresident Kåre Geir Lio under Idrettstingets dag 3 2023

UTEN FILTER: Håndballpresident Kåre Geir Lio mente det har vært et «verdensmesterskap i å snakke stygt om Berit Kjøll».

Foto: Geir Olsen / NTB

Håndballpresident Kåre Geir Lio, Kjølls mest profilerte støttespiller, brukte også tid på å trekke frem alt som har foregått i kulissene.

– Det må ha vært krevende, Berit, å bli utskjelt i det som kan kalles «verdensmesterskapet i å snakke stygt om Berit Kjøll». Når en av dine ville ha jobben din uten å si fra, når du blir æreskjelt av et idrettsstyremedlem i riksmedia. Når deler av ditt eget lag gikk mot deg i media. Når du blir beskyldt for løgn av ansatte i egen organisasjon. Når media vet mer enn deg om styrets indre liv. Det må ha vært vanskelig, ramset Lio opp.

Han ga henne sin fulle støtte og hyllet jobben som var gjort:

– Du valgte stø kurs mens bakvaskemaskinen rullet.

Les også Kjøll til angrep på Koss-utspill: – Faller på sin egen urimelighet

Berit Kjøll under idrettstinget

Glad for støtten fra scenen

De flammende innleggene til tross, ingen kunne forhindre at Kjøll tapte presidentvalget.

Selv tar hun nederlaget med fatning.

– Jeg er stolt og glad for det fine arbeidet vi har lagt bak oss, sier hun etter at resultatet er klart.

Idrettstinget, Berit Kjøll

FERDIG: Berit Kjøll under Idrettstinget i Bergen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hvordan var det å oppleve de støttende innleggene fra scenen?

– Det var veldig, veldig hyggelig. Det er den støtten jeg har følt at jeg har hatt hele tiden, og som jeg også føler at jeg har nå. Men det viktigste for meg er å gratulere Zaineb.

– Lio la vekt på at det må ha vært tøft for deg. Har han rett?

– Det har jeg lagt bak meg. Og det er grunnen til at jeg har stått støtt i dette, fordi jeg har klart det.

Birgit Skarstein, medlem av utøverkomiteen, er godt fornøyd med at Al-Samarai ble valgt:

– Hun er veldig dyktig, er stødig og har et strategisk blikk, så jeg tror det kan bli kjempespennende, sier Skarstein.

Skarstein støttet Al-Samarai på Idrettstinget 2023

FORNØYD: Birgit Skarstein, medlem av utøverkomiteen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Nå håper utøverkomiteen på ro fremover, og at det blir mindre støy og negative overskrifter.

– Det har vært mye idrett som ikke har handlet om sportsutøvelse i media i det siste. Det bidrar absolutt ikke til å samle laget, men vi håper på litt mer ro nå, og at vi kan konsentrere oss om sakene og idretten fremover, forklarer Skarstein.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal