NRK Meny
Normal

Klubbskillet som «frikjenner» Bolt

Verdensrekordholder Usain Bolt tilhører en annen treningsgruppe på Jamaica enn de dopingtatte utøverne.

Jamaicansk trio

På «riktig» lag: Jason Young, Warren Weir og Usain Bolt er sammen på landslaget og på samme side i den bitre klubb-rivaliseringen på Jamaica.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Etter at fem jamaicanske friidrettsutøvere ble dopingtatt har verdens raskeste mann fra samme land havnet i en rykteflom av dopingspekulasjoner.

En nærmere titt på organiseringen av toppidretten i landet styrker imidlertid Bolts troverdighet som ren.

Klubbskillet

På Jamaica er nemlig de beste sprinterne fordelt mellom to store trenere i to forskjellige klubber:

 • MVP Track Club (Stephen Francis er trener).
 • Racers Track Club (Mills er trener).

De dopingtatte utøverne Asafa Powell og Sherone Simpson trenes av Francis, mens Bolt trenes av Glenn Mills i Racers.

– Det hjelper helt klart på troverdigheten til Bolt at han akkurat nå tilhører treningsregimet til Mills og ikke Francis, sier NRKs friidrettsekpert Vebjørn Rodal.

Ingen fra Racers er avslørt for doping nå, men Yohan Blake - som ble tatt i 2009 - er med der.

Rivalisering

Både Francis og Mills er sterke personer i det jamaicanske friidrettsmiljøet og rivaliseringen mellom klubbene blir regnet som én av motorene i Jamaicas sterke posisjon i sprint.

Journalist Elton Tucker i den jamaicanske avisen Jamaica Gleaner bekrefter situasjonen overfor NRK.no.

– Det er en viss rivaliseringen mellom de to klubbene siden enkelte utøvere har vraket MVP til fordel for Racers, skriver journalist Tucker i en e-post.

Det ferskeste eksemplet er fra april da OL- og VM-vinner på 400 meter hekk Melanie Walker gikk den veien. Årsaken var ifølge The Gleaner uenighet med Stephen Francis om satsingen.

Glen Mills

Glen Mills – den sterke mann på Usain Bolts lag

Foto: Ian Walton / Getty Images

Likt som i USA

Det jamaicanske systemet er omtrent som i USA, der friidrettsklubbene ofte er bygget opp rundt universitetsmiljø. Racers Track Club har sitt utspring i University of West Indies, MVP oppsto i miljøet rundt Wolmer's Boys School i Kingston.

Kampen om de unge og lovende talentene er beinhard mellom klubbene og for et par år siden oppstod også en heftig krangel om penger da MVP hevdet at Racers lokket unge talenter med økonomiske goditer.

– Jeg tror det er viktig å skille mellom de ulike miljøene på Jamaica. Selv om det er et land med relativt få innbyggere har de forskjellige friidrettssmiljø og ulike treningskulturer, sier Vebjørn Rodal.

Vil ha dopinglab

Gary Mills har vært en av frontfigurene i Jamaicas kamp mot doping, og har nylig gått inn for at landet må få et offisielt laboratorium for testing av dopingprøver. Jamaica har ikke noe slikt i dag.

– Vi trenger dette for at utøverne skal kunne gå dit og få testet nye kosttilskudd og annet de putter i seg, for å forsikre seg om at det ikke inneholder ulovlige stoff, sa Mills til en lokal radiostasjon etter at Veronica Campbell-Brown ble avslørt for doping forrige måned.

– Det trenger vi, fordi det er et «minefelt» der ute med hensyn til hva man kan ta og ikke, la han til.

Campbell-Brown har base utenfor Jamaica og tilhører verken MVP eller Racers.

I dag blir alle tester tatt av det jamaicanske antidopingbyrået sendt til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Montreal i Canada.

Så sent som i forrige måned økte Jamaicas myndigheter bevilgningene til landets antidopingarbeid. Dette skal øke antallet tester både i og utenfor konkurranser, og også i mosjonsidretten.

– Når utøverne selv og det jamaicanske friidrettsmiljøet så tydelig som de har gjort det siste året går ut og ber om et tøffere antidopingregime, er det fordi de ser at de må ivareta sin egen troverdighet, påpeker Rodal.

Siste nytt

 • Flere verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten på Skiforbundets hjemmeside.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal