Klubbskillet som «frikjenner» Bolt

Verdensrekordholder Usain Bolt tilhører en annen treningsgruppe på Jamaica enn de dopingtatte utøverne.

Jamaicansk trio

På «riktig» lag: Jason Young, Warren Weir og Usain Bolt er sammen på landslaget og på samme side i den bitre klubb-rivaliseringen på Jamaica.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Etter at fem jamaicanske friidrettsutøvere ble dopingtatt har verdens raskeste mann fra samme land havnet i en rykteflom av dopingspekulasjoner.

En nærmere titt på organiseringen av toppidretten i landet styrker imidlertid Bolts troverdighet som ren.

Klubbskillet

På Jamaica er nemlig de beste sprinterne fordelt mellom to store trenere i to forskjellige klubber:

 • MVP Track Club (Stephen Francis er trener).
 • Racers Track Club (Mills er trener).

De dopingtatte utøverne Asafa Powell og Sherone Simpson trenes av Francis, mens Bolt trenes av Glenn Mills i Racers.

– Det hjelper helt klart på troverdigheten til Bolt at han akkurat nå tilhører treningsregimet til Mills og ikke Francis, sier NRKs friidrettsekpert Vebjørn Rodal.

Ingen fra Racers er avslørt for doping nå, men Yohan Blake - som ble tatt i 2009 - er med der.

Rivalisering

Både Francis og Mills er sterke personer i det jamaicanske friidrettsmiljøet og rivaliseringen mellom klubbene blir regnet som én av motorene i Jamaicas sterke posisjon i sprint.

Journalist Elton Tucker i den jamaicanske avisen Jamaica Gleaner bekrefter situasjonen overfor NRK.no.

– Det er en viss rivaliseringen mellom de to klubbene siden enkelte utøvere har vraket MVP til fordel for Racers, skriver journalist Tucker i en e-post.

Det ferskeste eksemplet er fra april da OL- og VM-vinner på 400 meter hekk Melanie Walker gikk den veien. Årsaken var ifølge The Gleaner uenighet med Stephen Francis om satsingen.

Glen Mills

Glen Mills – den sterke mann på Usain Bolts lag

Foto: Ian Walton / Getty Images

Likt som i USA

Det jamaicanske systemet er omtrent som i USA, der friidrettsklubbene ofte er bygget opp rundt universitetsmiljø. Racers Track Club har sitt utspring i University of West Indies, MVP oppsto i miljøet rundt Wolmer's Boys School i Kingston.

Kampen om de unge og lovende talentene er beinhard mellom klubbene og for et par år siden oppstod også en heftig krangel om penger da MVP hevdet at Racers lokket unge talenter med økonomiske goditer.

– Jeg tror det er viktig å skille mellom de ulike miljøene på Jamaica. Selv om det er et land med relativt få innbyggere har de forskjellige friidrettssmiljø og ulike treningskulturer, sier Vebjørn Rodal.

Vil ha dopinglab

Gary Mills har vært en av frontfigurene i Jamaicas kamp mot doping, og har nylig gått inn for at landet må få et offisielt laboratorium for testing av dopingprøver. Jamaica har ikke noe slikt i dag.

– Vi trenger dette for at utøverne skal kunne gå dit og få testet nye kosttilskudd og annet de putter i seg, for å forsikre seg om at det ikke inneholder ulovlige stoff, sa Mills til en lokal radiostasjon etter at Veronica Campbell-Brown ble avslørt for doping forrige måned.

– Det trenger vi, fordi det er et «minefelt» der ute med hensyn til hva man kan ta og ikke, la han til.

Campbell-Brown har base utenfor Jamaica og tilhører verken MVP eller Racers.

I dag blir alle tester tatt av det jamaicanske antidopingbyrået sendt til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Montreal i Canada.

Så sent som i forrige måned økte Jamaicas myndigheter bevilgningene til landets antidopingarbeid. Dette skal øke antallet tester både i og utenfor konkurranser, og også i mosjonsidretten.

– Når utøverne selv og det jamaicanske friidrettsmiljøet så tydelig som de har gjort det siste året går ut og ber om et tøffere antidopingregime, er det fordi de ser at de må ivareta sin egen troverdighet, påpeker Rodal.

Siste nytt

 • Mathis Bolly klar for Molde

  Den hurtige 28-åringen gjør comeback i norsk fotball og skal spille for Molde den kommende sesongen. Den tidligere Lillestrøm-spilleren har vært klubbløs siden kontrakten hans med tyske Greuther Fürth gikk ut i fjor sommer.

  Bolly.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Argentinsk motstander for Ruud

  Casper Ruud skal møte argentinske Carlos Berloq i sin 1.-rundekamp i ATP-turneringen i Rio de Janeiro. Kampen starter klokken 17 norsk tid tirsdag.

  ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Klinsmann fikk 29 millioner

  Tyske Jürgen Klinsmann fikk et sluttvederlag på 29 millioner kroner etter at han fikk sparken som amerikansk landslagssjef, viser tall fra amerikanske skattemyndigheter. Det var i november 2016 at Klinsmann måtte gå etter at USA tapte for Costa Rica i VM-kvalifiseringen.

  Jürgen Klinsmann
  Foto: STRINGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal