Hopp til innhold

Klubbskillet som «frikjenner» Bolt

Verdensrekordholder Usain Bolt tilhører en annen treningsgruppe på Jamaica enn de dopingtatte utøverne.

Jamaicansk trio

På «riktig» lag: Jason Young, Warren Weir og Usain Bolt er sammen på landslaget og på samme side i den bitre klubb-rivaliseringen på Jamaica.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Etter at fem jamaicanske friidrettsutøvere ble dopingtatt har verdens raskeste mann fra samme land havnet i en rykteflom av dopingspekulasjoner.

En nærmere titt på organiseringen av toppidretten i landet styrker imidlertid Bolts troverdighet som ren.

Klubbskillet

På Jamaica er nemlig de beste sprinterne fordelt mellom to store trenere i to forskjellige klubber:

  • MVP Track Club (Stephen Francis er trener).
  • Racers Track Club (Mills er trener).

De dopingtatte utøverne Asafa Powell og Sherone Simpson trenes av Francis, mens Bolt trenes av Glenn Mills i Racers.

– Det hjelper helt klart på troverdigheten til Bolt at han akkurat nå tilhører treningsregimet til Mills og ikke Francis, sier NRKs friidrettsekpert Vebjørn Rodal.

Ingen fra Racers er avslørt for doping nå, men Yohan Blake - som ble tatt i 2009 - er med der.

Rivalisering

Både Francis og Mills er sterke personer i det jamaicanske friidrettsmiljøet og rivaliseringen mellom klubbene blir regnet som én av motorene i Jamaicas sterke posisjon i sprint.

Journalist Elton Tucker i den jamaicanske avisen Jamaica Gleaner bekrefter situasjonen overfor NRK.no.

– Det er en viss rivaliseringen mellom de to klubbene siden enkelte utøvere har vraket MVP til fordel for Racers, skriver journalist Tucker i en e-post.

Det ferskeste eksemplet er fra april da OL- og VM-vinner på 400 meter hekk Melanie Walker gikk den veien. Årsaken var ifølge The Gleaner uenighet med Stephen Francis om satsingen.

Glen Mills

Glen Mills – den sterke mann på Usain Bolts lag

Foto: Ian Walton / Getty Images

Likt som i USA

Det jamaicanske systemet er omtrent som i USA, der friidrettsklubbene ofte er bygget opp rundt universitetsmiljø. Racers Track Club har sitt utspring i University of West Indies, MVP oppsto i miljøet rundt Wolmer's Boys School i Kingston.

Kampen om de unge og lovende talentene er beinhard mellom klubbene og for et par år siden oppstod også en heftig krangel om penger da MVP hevdet at Racers lokket unge talenter med økonomiske goditer.

– Jeg tror det er viktig å skille mellom de ulike miljøene på Jamaica. Selv om det er et land med relativt få innbyggere har de forskjellige friidrettssmiljø og ulike treningskulturer, sier Vebjørn Rodal.

Vil ha dopinglab

Gary Mills har vært en av frontfigurene i Jamaicas kamp mot doping, og har nylig gått inn for at landet må få et offisielt laboratorium for testing av dopingprøver. Jamaica har ikke noe slikt i dag.

– Vi trenger dette for at utøverne skal kunne gå dit og få testet nye kosttilskudd og annet de putter i seg, for å forsikre seg om at det ikke inneholder ulovlige stoff, sa Mills til en lokal radiostasjon etter at Veronica Campbell-Brown ble avslørt for doping forrige måned.

– Det trenger vi, fordi det er et «minefelt» der ute med hensyn til hva man kan ta og ikke, la han til.

Campbell-Brown har base utenfor Jamaica og tilhører verken MVP eller Racers.

I dag blir alle tester tatt av det jamaicanske antidopingbyrået sendt til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Montreal i Canada.

Så sent som i forrige måned økte Jamaicas myndigheter bevilgningene til landets antidopingarbeid. Dette skal øke antallet tester både i og utenfor konkurranser, og også i mosjonsidretten.

– Når utøverne selv og det jamaicanske friidrettsmiljøet så tydelig som de har gjort det siste året går ut og ber om et tøffere antidopingregime, er det fordi de ser at de må ivareta sin egen troverdighet, påpeker Rodal.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

  • Aursnes: – Jeg har nok tatt noen steg

    Fredrik Aursnes er på kort tid blitt nøkkelspiller i et av de beste og mest severdige lagene i Europa. Har han tatt steg, eller har vi fulgt for dårlig med?

    – Jeg har vel tatt noen steg, ja. Jeg spiller selvfølgelig med bedre spillere på et godt lag, og da ser jeg kanskje også litt bedre ut. Men jeg tror at jeg har utviklet meg, og det er gøy å være med på, sier Benfica-spilleren til NTB.

    Han ble hentet fra Feyenoord i august for anslagsvis 150 millioner kroner. Det virker i øyeblikket som et røverkjøp.

    Den gode formen til tross, nordmannen ønsker å være mer avgjørende for eget lag.

    – Det har ikke blitt så veldig mange mål eller assist, men jeg prøver å bidra offensivt så godt jeg kan, og spesielt når jeg spiller i en kantrolle. Kanskje blir mitt neste steg å bidra med flere målpoeng, sier han.

    _QMgmlcExHQ
    Foto: F
  • EM-analyse: Godt under 50 prosent mulighet for Norge

    Tallknusere i selskapet Nielsen's Gracenote mener Norge har 44 prosent sjanse til å få direkte plass i herre-EM i fotball neste år.

    Største sannsynlighet for EM-sluttspill gis Portugal, med 96 prosent. Norges gruppemotstander Spania får 89 prosents sjanse.

    Norge starter kvalifiseringen borte mot Spania og Georgia dagene som kommer. Skottland og Kypros er også med i gruppen. De to beste får EM-plass.

    Gracenote gir skottene bare 2 prosentpoeng dårligere mulighet enn Norge for direkte EM-billett. Georgia og Kypros står på henholdsvis 22 og 2,5.

    – Selv om Norge har en viss bedre mulighet for direktekvalifisering, holder vi Skottlands sjanser litt bedre enn Norges om vi inkluderer en mulig vei til EM via nasjonsliga-systemet, sier Simon Gleave, Gracenotes sportsanalyse-sjef, til NTB.

    7kuhpsDQHww
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Utestengt i åtte år for EPO

    Zane Robertson er utestengt fra idretten i åtte etter å ha testet positivt for bloddoping (EPO). Det opplyser New Zealands friidrettsforbund.

    – Hans handlinger er ikke bare dypt skuffende, men undergraver den høye sportslige integriteten vi ser og forventer fra utøvere som representerer vårt land, sier landets friidrettssjef.

    Robertson er landets rekordholder på maraton, og har tidligere spesialisert seg på mellomdistanse. Han har møtt Henrik og Filip Ingebrigtsen til duell ved flere anledninger.

    Robertson flyttet til Kenya som 17-åring, hvor han har trent i løpemekkaet Iten. Nå vekker utøverens forklaring på den positive prøven oppsikt.

    Ifølge Robertson skal han ha oppsøkt en kenyansk lege for å vaksineres mot korona, og hevder at vaksinen også inneholdt EPO uten at han visste om det.

    – Stå for det, du gikk ville ha det. Og si hvem som ga deg prestasjonsfremmende midler, slik at de også holdes ansvarlig, skriver OL-deltaker på maraton Aliphine Tuliamuk på Twitter.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste