Hopp til innhold

Raser mot forslag om fordømmelse: – Seriøst!?

OL-mesteren Veronika Stepanova uttrykker sterk misnøye mot at IOC-president Thomas Bach kun vil slippe til russere på én betingelse.

Russia Putin Olympics

VIL IKKE FORDØMME REGIMET: Dersom Veronika Stepanova får tilbud om å gå internasjonalt langrenn mot å fordømme Russlands regime, velger hun bort konkurransene.

Foto: Vladimir Astapkovich / AP

– Seriøst!? Forventer Mr. Bach fordømmelse fra oss??

Stepanova er blitt kjent for å ytre seg politisk via sine kanaler på sosiale medier – og ankerkvinnen fra langrennsstafetten i Beijing var snar da presidenten for Den internasjonale olymiske komité (IOC) ymtet frempå hva som skulle til for å slippe russerne til i internasjonale konkurranser.

Les også: Viste støtte til Putin – no vekkjer talen til stjerna avsky

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with gold medallists of the 2022 Beijing Olympics in Moscow
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with gold medallists of the 2022 Beijing Olympics in Moscow

I et sjeldent intervju med Corriere della sera snakker Bach om en mulig retur for russiske utøvere til internasjonale konkurranser. Temaet har vært heftig debattert den siste uken.

– De som har distansert seg fra regimet burde få lov til å konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få utøvere som har russisk pass, og ikke støtter krigen, tilbake i konkurranse, sier Bach.

"Sport for all" international summit at Vatican

I VATIKANET: IOC-president Thomas Bach hilste på paven og deltok på en sportskonferanse i Vatikanstaten fredag.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Tyskeren mener at IOC gjorde rett ved å utestenge russiske utøvere etter invasjonen, men at det ikke løser alle problemene. Han begrunner det med at de russiske utøverne ikke startet krigen.

Mener fordømmelse er utenkelig

– Jeg kan ikke tenke meg at noen av utøverne som var sammen med meg i Beijing-OL vil skrive under på et slikt dokument som Thomas Bach snakker om, skriver Stepanova i en melding til NRK.

Hun svarer ikke på direkte spørsmål om hun støtter annekteringen av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson. Langrennsløperen mener kravet er uhørt.

Les også: Välbe møtte FIS-presidenten: Utelukket russisk deltakelse

Jelena Välbe
Jelena Välbe

Stepanova sammenligner situasjonen sin med den til den israelske taekwondo-bronsevinneren fra OL i Tokyo, Avishag Semberg. Hun mener det bør være like krav for russisk og israelsk deltagelse i internasjonal idrett.

– Hvor mange uttalelser som var anti-regjering eller anti-krig måtte Avishag komme med før hun fikk konkurrere internasjonalt?

Veronika Stepanova

INSTAGRAM: Veronika Stepanova irriterer seg over det hun mener er forskjellsbehandling av russiske og israelske utøvere i internasjonal sammenheng.

Foto: Instagram/@stepanova_nika01

NSF sender brev til FIS

Norges Skiforbund (NSF) har vært krystallklar i talen når det kommer til russisk deltagelse internasjonalt. Da de skjønte at russiske og belarusiske delegater ville delta under komitemøtene til Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) i Zürich, trakk de i nødbremsen og stod over samtlige møter med deres deltagelse.

Nå vil de stille enda hardere krav:

– Vi vil følge opp det med at vi oversender et brev til FIS, hvor man også tar standpunkt i at vi ønsker utestengelse av russiske og belarusiske representanter på ubestemt tid, sier Norges skipresident, Tove Moe Dyrhaug, til NRK.

Rosenborgs trener Eirik Horneland ferdig i RBK.

PRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Dyrhaug sier at den norske reaksjonen får støtte hos andre nordiske land og at hun ennå ikke har mottatt negative tilbakemeldinger, verken fra FIS eller andre nasjoner. Mandag sendes brevet til FIS.

– Helt uaktuelt

Den 22. oktober møtes FIS-styret for å ta stilling til om russiske og belarusiske delegater skal utestenges fra å delta på møter, samt om de skal forlenge utestengelsen av utøverne.

– Hvordan vil NSF stille seg til å konkurrere fra utøvere fra Russland og Belarus om FIS ikke forlenger utestengelsen fra 22. oktober?

– Vi har vært ganske tydelige på det, og så må vi da ta det når det kommer. Men det er derfor vi jobber aktivt inn mot at dette selvfølgelig skal gjelde ledere og utøvere, og ikke en opphevelse av vedtaket så lenge krigføringen er.

– Du sier med andre ord at dere ikke kommer til å delta i konkurranse om utestengelsen blir opphevet?

– Ja, i prinsippet sier jeg det. Så må vi jo selvfølgelig diskutere det, men sånn som det ser ut nå, så er jo det helt uaktuelt for oss.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Hvor syk er fotball-legenden Pelé?

Mens Brasil spiller for sin sjette VM-tittel i Qatar, ligger legenden Pelé på sykehus med en alvorlig kreftsykdom. Men familien benekter at han er dødssyk, slik brasilianske medier hevder.

Siste nytt

 • Dyvik mister Beitostølen-helg

  Sverige må klare seg uten både Ebba Andersson og Anna Dyvik på start når langrennsverdenscupen fortsetter på Beitostølen kommende helg.

  Dyvik sliter med det som beskrives som «lettere symptomer» i luftveiene etter rennene på Lillehammer. Hun velger derfor å ikke starte på Beitostølen.

  Mandag opplyste Det svenske skiforbundet i en pressemelding at Ebba Andersson har testet positivt for korona. Hun skal ha lettere symptomer, men reiser hjem.

  Anna Dyvik erstattes av Jenny Solin på fredagens sprint på Beitostølen, mens Lovisa Modig får sjansen i distanserennet lørdag. Ingrid Hallquist kommer inn for Ebba Andersson. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • «Pensjonert» svensk skøytestjerne fikk gjev pris

  Den svenske skøyteløperen Nils van der Poel er tildelt det prestisjetunge Bragdguldet for sine prestasjoner forrige sesong.

  Van der Poel tok to gull og satte én verdensrekord under Beijing-OL. Prestasjonen i Kina fulgte han opp med gull i allround-VM på Hamar. Det var første gang på 49 år at en svensk skøyteløper vant mesterskapet.

  Suksessen gjorde 26-åringen til en av Sveriges aller heteste idrettsutøvere forrige sesong. Nå hedres han med det tradisjonsrike Bragdguldet, som deles ut av Svenska Dagbladet.

  Etter kjempesesongen valgte van der Poel litt overraskende å avslutte karrieren.

  Han er tildelt Bragdguldet i tøff konkurranse med flere andre svenske idrettshelter. OL-gullvinnerne Walter Wallberg (kulekjøring), Sara Hector (alpint) og Jonna Sundling (langrenn) var også blant de heteste kandidatene.

  Det samme var stavhopperen Armand Duplantis. Han gjorde nærmest rent bord i 2022. Ved siden av VM- og EM-gull ble det tre verdensrekorder. (NTB)

  Skøyte-VM 2022, allround i Hamar Olympiahall
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Flere nye får sjansen i kombinert-renn

  Gyda Westvold Hansen og flere nye fjes får sjansen under kommende helgs kontinentalcuprenn i kombinert på Lillehammer.

  Ved siden av seiersmaskinen Westvold Hansen består den norske troppen Ida Marie Hagen (Haslum IF), Marte Leinan Lund (Tolga IL), Thea Øihaugen (Gausdal Skilag), Mille Marie Hagen (Haslum IF), Ingrid Låte (Strandbygda IL) og Kjersti Græsli (Tydal IL).

  – Rennene på fredag og lørdag gir unge utøvere muligheten til å kapre COC-poeng. Det betyr at døren åpner seg for å gå verdenscup senere i sesongen. Dette er en stor mulighet som både vi og våre utenlandske konkurrenter ønsker å gripe med begge hender, sier landslagstrener Thomas Kjelbotn.

  Gyda Westvold Hansen vant begge verdenscuprennene på Lillehammer sist helg. I lørdagens renn sørget Ida Marie Hagen for norsk dobbeltseier med sin annenplass. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste