Hopp til innhold

Raser mot forslag om fordømmelse: – Seriøst!?

OL-mesteren Veronika Stepanova uttrykker sterk misnøye mot at IOC-president Thomas Bach kun vil slippe til russere på én betingelse.

Russia Putin Olympics

VIL IKKE FORDØMME REGIMET: Dersom Veronika Stepanova får tilbud om å gå internasjonalt langrenn mot å fordømme Russlands regime, velger hun bort konkurransene.

Foto: Vladimir Astapkovich / AP

– Seriøst!? Forventer Mr. Bach fordømmelse fra oss??

Stepanova er blitt kjent for å ytre seg politisk via sine kanaler på sosiale medier – og ankerkvinnen fra langrennsstafetten i Beijing var snar da presidenten for Den internasjonale olymiske komité (IOC) ymtet frempå hva som skulle til for å slippe russerne til i internasjonale konkurranser.

Les også Viste støtte til Putin – no vekkjer talen til stjerna avsky

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with gold medallists of the 2022 Beijing Olympics in Moscow

I et sjeldent intervju med Corriere della sera snakker Bach om en mulig retur for russiske utøvere til internasjonale konkurranser. Temaet har vært heftig debattert den siste uken.

– De som har distansert seg fra regimet burde få lov til å konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få utøvere som har russisk pass, og ikke støtter krigen, tilbake i konkurranse, sier Bach.

"Sport for all" international summit at Vatican

I VATIKANET: IOC-president Thomas Bach hilste på paven og deltok på en sportskonferanse i Vatikanstaten fredag.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Tyskeren mener at IOC gjorde rett ved å utestenge russiske utøvere etter invasjonen, men at det ikke løser alle problemene. Han begrunner det med at de russiske utøverne ikke startet krigen.

Mener fordømmelse er utenkelig

– Jeg kan ikke tenke meg at noen av utøverne som var sammen med meg i Beijing-OL vil skrive under på et slikt dokument som Thomas Bach snakker om, skriver Stepanova i en melding til NRK.

Hun svarer ikke på direkte spørsmål om hun støtter annekteringen av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson. Langrennsløperen mener kravet er uhørt.

Les også Välbe møtte FIS-presidenten: Utelukket russisk deltakelse

Jelena Välbe

Stepanova sammenligner situasjonen sin med den til den israelske taekwondo-bronsevinneren fra OL i Tokyo, Avishag Semberg. Hun mener det bør være like krav for russisk og israelsk deltagelse i internasjonal idrett.

– Hvor mange uttalelser som var anti-regjering eller anti-krig måtte Avishag komme med før hun fikk konkurrere internasjonalt?

Veronika Stepanova

INSTAGRAM: Veronika Stepanova irriterer seg over det hun mener er forskjellsbehandling av russiske og israelske utøvere i internasjonal sammenheng.

Foto: Instagram/@stepanova_nika01

NSF sender brev til FIS

Norges Skiforbund (NSF) har vært krystallklar i talen når det kommer til russisk deltagelse internasjonalt. Da de skjønte at russiske og belarusiske delegater ville delta under komitemøtene til Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) i Zürich, trakk de i nødbremsen og stod over samtlige møter med deres deltagelse.

Nå vil de stille enda hardere krav:

– Vi vil følge opp det med at vi oversender et brev til FIS, hvor man også tar standpunkt i at vi ønsker utestengelse av russiske og belarusiske representanter på ubestemt tid, sier Norges skipresident, Tove Moe Dyrhaug, til NRK.

Rosenborgs trener Eirik Horneland ferdig i RBK.

PRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Dyrhaug sier at den norske reaksjonen får støtte hos andre nordiske land og at hun ennå ikke har mottatt negative tilbakemeldinger, verken fra FIS eller andre nasjoner. Mandag sendes brevet til FIS.

– Helt uaktuelt

Den 22. oktober møtes FIS-styret for å ta stilling til om russiske og belarusiske delegater skal utestenges fra å delta på møter, samt om de skal forlenge utestengelsen av utøverne.

– Hvordan vil NSF stille seg til å konkurrere fra utøvere fra Russland og Belarus om FIS ikke forlenger utestengelsen fra 22. oktober?

– Vi har vært ganske tydelige på det, og så må vi da ta det når det kommer. Men det er derfor vi jobber aktivt inn mot at dette selvfølgelig skal gjelde ledere og utøvere, og ikke en opphevelse av vedtaket så lenge krigføringen er.

– Du sier med andre ord at dere ikke kommer til å delta i konkurranse om utestengelsen blir opphevet?

– Ja, i prinsippet sier jeg det. Så må vi jo selvfølgelig diskutere det, men sånn som det ser ut nå, så er jo det helt uaktuelt for oss.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal