Stenerud om NFL-Håvard: – Blir ikke lett med 80.000 på tribunen

NFL-legenden Jan Stenerud (70) tror ikke den største utfordringen til den ferske Detroit Lions-kickeren Håvard Rugland (27) ligger i beina, men i hodet.

Den norske kickerlegenden, Jan Stenerud, har tro på at youtube-sensasjonen Håvard Rugland kan gjøre det bra i NFL.

SE VIDEO: Jan Stenerud gir Håvard Rugland gode sjanser til å etablere seg som NFL-kicker.

– Den virkelige utfordringen ligger i å prestere med 70-80.000 mennesker på tribunen, samtidig som motstanderlaget gjør alt i sin makt for å blokkere skuddet. Det blir ikke lett, sier Jan Stenerud til NRK.no.

Jan Stenerud

Jan Stenerud er foreløpig den eneste kickeren i Pro Football Hall of Fame - trolig den største utmerkelsen man kan få som NFL-spiller.

Foto: ARKIV / Scanpix

Stenerud var en av de første NFL-spillerne som ble brukt som en ren kicker, og 70-åringen revolusjonerte rollen på 60-, 70- og 80-tallet.

Gir Rugland 50 prosent sjanse

Torsdag signerte YouTube-sensasjonen Håvard Rugland for NFL-klubben Detroit Lions. Dermed får Ålgård-gutten muligheten til å gå i Steneruds fotspor.

Og NFL-legenden har latt seg imponere av 27-åringen.

– Jeg har blant annet snakket med treneren hans Michael Husted, og da skjønte jeg at han er virkelig god. Jeg tror han har 50 prosent sjanse til å ta kickerplassen, sier Stenerud.

Rugland skal nemlig konkurrere mot merriterte David Akers i Lions.

38-åringen har lenge vært en av NFLs mest anerkjente kickere, og han spilte Super Bowl for San Francisco 49'ers så sent som i februar.

Men Akers ble frigitt etter å ha spilt langt under pari sist sesong. Nå skal han konkurrere mot nordmannen på treningsleirer frem mot sesongstart.

– Det betyr at Rugland og Akers vil konkurre stort sett hver dag. Akers har mye erfaring etter en lang karriere, men han hadde en svak sesong i fjor. Jeg er helt sikker på at Detroit er seriøse når de har signert Rugland, sier Stenerud.

– Vanvittig press

Håvard Rugland

Håvard Rugland gleder seg til å konkurrere mot David Akers i Detroit Lions.

I likhet med Rugland, hadde også Stenerud en uvanlig vei til NFL:

Skihoppertalentet oppholdte seg i USA på et skistipend, men istedenfor å rendyrke skihopping, ble han lagt merke til ved en tilfeldighet da han sparket en amerikansk fotball.

Deretter gikk veien fra treningsleirer og college-klubben Montana State til NFL-dominanse.

– Da jeg spilte, var det fire-fem kickere i laget, og så forsvant én etter én da sesongstarten nærmet seg. Nå undersøker klubbene mer før treningsleirene begynner, og dermed satser de mer på færre spillere, sier Stenerud.

– Jeg var totalt selvlært uten erfaring i det hele tatt. Rugland kan kanskje dra nytte av at han har fått trent en stund og fått føle prøvespill på kroppen. Det blir et vanvittig press under treningsleirene, legger han til.

Hovedpersonen selv er innstilt på å kjempe hardt om plassen de neste ukene.

– Jeg er i angrepsposisjon. Jeg er nødt til å overbevise Lions om at jeg er den beste kickeren, og konkurransen er ikke akkurat liten i Akers. Han har dominert NFL de siste sesongene, sa Rugland til NRK.no etter signeringen.

En avdanka fotballspiller fra Ålgård i Rogaland drømmer om å gjøre karriere som kicker i amerikansk fotball. 27 år gamle Håvard Rugland er blitt kontakta av tre universtetslag i USA etter at han la ut skrytevideo på Youtube

SE VIDEO: Håvard Rugland laget denne videoen av sine tilslagsferdigheter kun for underholdning - nå har den sikret ham en NFL-kontrakt.

Siste nytt

 • Son strålte for Sør-Korea

  Sør-Koreas største fotballstjerne Son Heung-min satte fart i laget da han ankom asiamesterskapet. Onsdag ble det 2-0-seier over Kina i gruppefinalen. Både Sør-Korea og Kina er videre. Son skaffet laget sitt straffe og slo corneren som endte i 2-0.

  Emirates Soccer AFC Asian Cup South Korea China
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Fire russere utestengt

  Fire russiske bobkjørere ble onsdag utestengt frem til desember 2020, som et resultat av deres deltakelse i den systematisk dopingen under Sotsji-OL i 2014. De fire inkluderer Alexander Zubkov, som bar flagget under åpningsseremonien.

  SPORT-DOPING/RUSSIA-ZUBKOV
  Foto: AI Project / Reuters
 • Ruud med seier i Tyskland

  Casper Ruud er klar for 3. runde i challengerturneringen i Koblenz i Tyskland. Mot italienske Raul Brancaccio vant nordmannen 6-4, 4-6, 6–3. Ruud møter nederlandske Tallpon Griekspoor i den neste runden.

  Casper Ruud
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag