Hopp til innhold

England-sjefen i hardt vær etter USA-nedtur: - En enorm tabbe

England ble buet av banen etter en sjansefattig uavgjortkamp mot USA. Etterpå måtte Gareth Southgate svare på kritiske spørsmål om benkingen av City-stjernen Phil Foden.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - England v United States

INGEN REGNBUE Å SE: Harry Kane og England bruke ikke Onelove-kapteinsbindet mot USA heller.

Det ebbet ut med et kjedelig 0-0-resultat mellom England og USA fredag kveld, noe som gjør at England fortsatt har føringen i gruppa med fire poeng og styrer mot avansement.

Likevel var de engelske supporterne tydelige misfornøyde og pep laget sitt av banen da fløyta ble blåst ved kampslutt.

Tidligere England-spiller Micah Richards følger VM som ekspert. Overfor BBC legger han lite imellom når han skal vurdere Southgates valg om å ikke bruke Phil Foden i kampen.

– En enorm tabbe

City-spilleren ble sittende på benken hele kampen selv da England så ut til å savne kreativitet fremover i banen.

– Når vi snakker om kreativitet, hvem er den første spilleren du tenker på? Det er Phil Foden, innleder Richards etter kampen.

– Det handler ikke om at én spiller utgjør hele forskjellen. Men hvor ofte ser man ikke, uke inn og uke ut, at han finner de små lommene og skaper noe ut av ingenting? At han ikke kom på banen i dag var en enorm tabbe, sier Richards.

Han får støtte av flere kjente fotballpersonligheter på balløye, som Michael Owen og Alan Shearer.

– Det er forbløffende at vi har brukt 14 spillere, men vår mest talentfulle spiller sitter fortsatt på benken, skrev Owen på slutten av kampen.

– Foden skulle vært byttet inn, slo Shearer fast.

– Vi elsker Phil

Gareth Southgate ankom pressekonferanserommet en god stund etter kampslutt i Doha fredag.

Foden-spørsmålet kom omtrent umiddelbart, og Southgate, høflig som alltid, tok seg god tid til å begrunne at han ikke byttet City-stjernen innpå.

– Vi ville endre på kantene, og vi syntes ikke det var en kamp for Foden i midten, fordi han ikke spiller der for Manchester City. Defensivt var det en veldig vanskelig kamp å finne ut av for midtbanetreeren. Det var derfor vi heller trodde Jordan Henderson kunne hjelpe oss, samtidig som vi kunne gi Jude Bellingham en hvil. Det var en kamp for erfaring i midtbaneleddet, argumenterte England-sjefen.

Men forsikret:

– Vi elsker Phil, han er en super spiller. Og vi kunne gått for han, men vi valgte annerledes, sier Southgate.

1bq906NzmY0

INGEN REGNBUE Å SE: Harry Kane og England bruke ikke Onelove-kapteinsbindet mot USA heller.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

FA-direktør forklarte seg

Foden-fraværet var ikke det eneste som skapte opphetet stemning fredag. Kaptein Harry Kane møtte nok en gang opp uten regnbuen på armen, noe som førte til at Mark Bullingham, direktør i det engelske fotballforbundet (FA), lot seg intervjue av ITV før avspark mot USA.

Der forklarte han hvorfor det engelske fotballforbundet heller ikke denne gangen valgte å trosse Fifa.

– Dessverre, på kampdagen sist, ga Fifa oss 10 minutters varsel om at de, to timer før kampen, kom hit (til Englands base i Qatar). Der kom de med fem funksjonærer og gikk gjennom et scenario der alle som hadde på seg kapteinsbindet ville bli gitt gult kort og møte disiplinærstraff på toppen av det, sa Bullingham i intervjuet.

Siden de ikke fikk noe klart svar i hva den ytterligere straffen ville bli, falt FA ned på at det ville være urettferdig å be spillere, som har drømt om VM hele livet, om å ta en slik risiko.

Ingen protester uten risiko

Den forklaringen kjøper ikke ITVs fotballekspert og tidligere England-spiller Ian Wright.

– Når Fifa dukker opp på hotellet to timer før kamp og truer dem, er det nødt til å skremme dem litt. Men de hadde bestemt seg før turneringen for å gjennomføre det, og jeg står ved det jeg har sagt, det er ingen protester uten risiko, sier Wright.

DtJeYZZLIcc

Ian Wright mener England burde stått ved det de har sagt før VM.

Foto: Carl Recine / Reuters

TV-eksperten Gary Neville, også han tidligere England-spiller, hadde regnet med at FA skulle falle ned på den avgjørelsen.

– De har alltid vært en risiko-minimerende organisasjon. Det overrasker meg ikke at Fifa har oppført seg slik, de er en useriøs organisasjon, og i denne turneringen har vi sett dem på sitt verste, mener Neville.

– Men jeg synes de skulle gjennomført det, legger Neville til.

Roy Keane, som også satt i ITV-studioet, støtter Neville. Han mener England bare skulle ha akseptert en eventuell straff.

– Hvis spillerne hadde ment dette skikkelig, noe de har snakket om i lang tid, må man holde fast ved det og være forberedt på å ta en straff. Og jeg tror ikke de hadde mistet noen poeng eller fått andre sanksjoner, det er bare trusler, tror Keane.

NRK fikk to ord med Kieran Trippier etter kampen. Først brøt pressesjefen inn og sa at han ikke trengte å kommentere tematikken, men Trippier, som spilte hele kampen for England, ønsket å svare.

Det ble tatt en beslutning om at vi ikke skal bruke kapteinsbindet. Vi vil bare fokusere på fotballen, gjøre gode prestasjoner i VM og gjøre landet vårt stolt, sier han til NRK.

Wembley-regnbue får kritikk

I stedet for å spille med regnbue-kapteinsbindet gikk de engelske spillerne ned på ett kne rett før kampstart, en symbolsk gest mot rasisme og diskriminering, samtidig som bilder viste at Englands hjemmebane Wembley fargela den berømte stadionbuen i regnbuens farger samtidig som kampen ble sparket i gang i Qatar.

England-tweet
Foto: Skjermdump 25.11.2022 kl. 21.14 / Twitter

I en uttalelse sier det engelske fotballforbundet (FA) følgende om fredagens markering:

«FA vil fortsette å vise vår støtte til LGBTQ+-fellesskapet og alle andre grupper under denne turneringen og lenge videre, og starter med å lyse opp Wembley-buen» skriver forbundet.

Organisasjonen «Pride in Football», som er et nettverk av LGBT-grupper i England, lot seg ikke overbevise av Wembley-markeringen.

Selv om vi verdsetter gesten: Når man gjør noe så langt unna Qatar er det mer for å score billige poeng enn for å skape forandring, skriver de på Twitter.

Store sjanser

Når det gjelder selve kampen var det lenge tett og jevnt på Al Bayt Stadion utenfor Doha.

England-sjef Gareth Southgate valgte å stille uforandret etter mandagens 6-2-seier mot Iran og ga de samme 11 tillit fra start, og det holdt på å gi resultat tidlig da Harry Kane bommet på en stor sjanse.

Så tok USA over kampen og skapte store farligheter ved Weston McKennie og Christian Pulisic, der sistnevnte skjøt i tverrliggeren, men kampen sto 0-0 til pause.

USA startet best etter hvilen, og presset England lenge. Men amerikanerne slet med å skape de store sjansene.

På overtid bommet Kane på en kjempesjanse da han fikk heade upresset mot mål etter en dødball, og dermed endte det målløst.

Det var ikke vår beste prestasjon. Vi klarte å komme oss i noen gode posisjoner, men vi manglet deet siste lille i dag. Et rent bur i dag setter oss i en god posisjon i gruppa, sier Kane til ITV etter kampen.

Hvor langt kommer England i VM?

De engelske supporterne var såpass misfornøyd med eget lag at man kunne høre buing etter kampslutt.

USAs Tim Ream mener laget hans har grunn til å være fornøyde etter nok en uavgjort-kamp i VM.

– Tre poeng ville selvfølgelig vært bedre, men ett poeng gjør at vi har alt å spille for i den siste kampen. En seier vil sende oss videre, det vet vi, og du kan ikke spørre om mer når du kommer inn i den siste kampen, sier Ream til NRK.

Christian Pulisic spilte en god kamp for USA. Etterpå tok han England-fansens buing som en kompliment.

– Jeg tar det som et godt tegn. Det var en veldig god prestasjon av oss. Det var deler av kampen der vi hadde god kontroll og fikk pressa dem tilbake på deres halvdel. Det liker selvfølgelig ikke supporterne. Spesielt når vi er «underdogs». Men jeg følte at vi spilte jevnt med dem og gjorde en veldig god prestasjon, sier Pulisic til NRK.

England avslutter gruppespillet mot Wales tirsdag 29. november. USA møter Iran samme dag.

Siste nytt

 • Bremer sendte Juventus til semifinale

  Juventus er klar for semifinale i den italienske cupen etter 1-0 seier over Lazio. Juventus spilte sterkt fra start, men fant ikke veien til nettmaskene før det 44. minutt da brasilianeren Bremer nikket ballen i mål etter et innlegg fra Filip Kostic.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Real Madrid nærmer seg Barcelona etter seier

  Real Madrid kuttet Barcelonas forsprang til fem poeng da de vant 2-0 på hjemmebane mot Valencia.

  Real Madrid jakter erkerivalen som for tiden innehar 1.-plassen i La Liga med et saftig forsprang. Etter torsdagens seier over Valencia skiller det fem poeng.

  Hjemmelaget inntok tidlig førersetet i kampen og presset mot mål, men slet med å få ballen i mål da gjestene forsvarte seg godt.

  Sju minutter etter pausen dundret Marco Asensio ballen i mål fra distanse og sendte «Los Blancos» i ledelsen. Minuttet etter økte Vincius Junior til 2-0 etter å ha løpt fra Valencias Gabriel Paulista.

  20 minutter før kampslutt så det ut til at den brasilianske midtstopperen var lei av å bli lekt med av landsmannen Vinicius Junior. Gabriel sparket ned Real Madrid-vingen og ble vist direkte rødt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Duplantis feilet i verdensrekordforsøk – vant likevel

  Sveriges stavyndling Armand Duplantis viste storform allerede i sesongstarten, selv om verdensrekordforsøket ikke lyktes. Han nøyde seg med 6,10.

  Det gjorde han i sitt eget stevne, Mondo Classic i Uppsala. Det ble avviklet samme dag som Karsten Warholm hadde sitt stevne i Ulsteinvik.

  – Det føltes bra, særlig ettersom det var første konkurranse i sesongen, sa Duplantis til SVT. Han var vinner av konkurransen allerede på 6,00. Han gikk over 6,10 i tredje forsøk før han kommanderte lista opp på 6,22. Der ble det tre riv.

  Pål Haugen Lillefosse var en av elleve stavhoppere som konkurrerte i en fullsatt hall i Uppsala. Han greide 5,82, men feilet på den norske rekordhøyden 5,91.

  Duplantis i Mondo Classics
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste