– Vi ødelegger ikke sporten, det er konkurrentene som må bli bedre

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no) De samme fire jentene som tok firedobbelt norsk på 15-kilometeren lørdag, er klare for å ta nye medaljer på tirsdag. Helst vil de tapetsere pallen på nytt.

Kristin Størmer Steira mener det er media som blåser opp temaet om de norske jentene som ødelegger skisporten.

Kristin Størmer Steira: ' Konkurrentene våre vet de har en jobb å gjøre

Tirsdag skal jentene gå 10-kilometer fristil med intervallstart, en øvelse som bør passe flere av de norske jentene godt.

I tillegg til Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira, skal også Astrid Uhrenholdt Jacobsen gå tirsdagens konkurranse.

Les også: Kowalczyk står over 10-kilometeren

Det knallsterke laget hevder formen fortsatt er god etter helgen, der samtlige fem jenter sparte seg i gårsdagens lagsprint-fiasko.

– Vi er en treningsvillig gjeng, det er ikke tilfeldig at vi gjør det vi gjør. Vi har bygd opp et veldig sterkt lag siden Liberec i 2009, og det får vi lønn for i dag, sier Therese Johaug.

Fikk kritiske spørsmål

Etter maktdemonstrasjonen på lørdagens 15-kilometer med skibytte, der Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira sikret de fire første plassene, ble den norske suksessen raskt et tema.

Flere stemmer mente den norske dominansen er ødeleggende for langrennssporten, ettersom store nasjoner som Tyskland og Russland står for viktige sponsorpenger til idretten.

Norsk dominans i VM

Slik så det ut på fristildelen av lørdagens 15-kilometer: Fire norske jenter i front, med polske Justyna Kowalczyk bakerst.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

På dagens pressekonferanse var superkvartetten imidlertid klare på at de ikke kan gjøre noe annerledes - det er konkurrentene som må skjerpe seg.

– Konkurrentene har en jobb å gjøre

– Vi kan ikke trene mindre for at andre skal slå oss, sier Bjørgen.

– Det er media som stiller de spørsmålene. Konkurrentene våre sier til oss at det er de som har en jobb å gjøre. Vi ødelegger ikke sporten, det er de andre som må ta grep, sier Kristin Størmer Steira.

Bjørgen virket lettere oppgitt over de kritiske spørsmålene fra det samlede pressekorpset.

– Lørdag «ødela» vi sporten. I går, da det ikke gikk så bra, ble vi dømt nord og ned. Det er ikke så lett å gjøre det riktige, ler Marit Bjørgen.

Therese Johaug tror flere av utlendingene kan bli farlige på morgendagens 10-kilometer - en øvelse Johaug vant i Davos for litt over én uke siden.

– Kowalczyk gikk fort i Davos, og hun kommer til å gå fort i morgen. Men så må vi også se opp for Charlotte Kalla. Hun har OL-gull på denne distansen, sier Therese Johaug.

VIDEO: Johaug: – Det blir syre i halsen og blodsmak i munnen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Vår reporter Mads Håby stiller Therese Johaug spørsmålet, hvor hardt blir det i imorgen. Therese Johaug svarer med et smil " Det blir syra i halsen og blodsmak i munnen". Reporter: MadS Håby

There Johaug: ' Det blir syra i halsen og blodsmak i munnen

Tviler på gjentakelse

Landslagstrener Egil Kristiansen tviler på at de norske jentene klarer å gjenta bragden fra lørdag.

– Jeg drømmer selvsagt om en reprise, men hvis vi skal klare det, må vi ha 100 prosent klaff på alle sammen og det skjer ikke hver dag, sier Kristiansen, og legger til:

– Men vi har fem løpere som kan ta medalje. De som har dagen vil være der oppe, og det kan være alle, sier Kristiansen.

Marit Bjørgen har vunnet alt hun har stilt opp i så langt i VM, med gull på sprinten og skiathlon-øvelsen lørdag. Rognes-jenta mener formen fremdeles er god foran 10-kilometeren.

– Kroppen føles bra, jeg er i form, sier Bjørgen.

VIDEO: Marit Bjørgen: – Jeg vet jeg er i form

Marit Bjørgen sier hun har allerede vet hun er i form denne sesongen og er klar for en beinhard 10 km imorgen. Reporter: Mads Håby

Marit Bjørgen: ' Jeg vet jeg er i form

Hva synes du om den norske dominansen på kvinnesiden i langrenn? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Én seier unna play-off

  Casper Ruud feide over Vitalij Satsjko i Norges andre kamp mot Ukraina i Davis Cup. Verdensåtteren vant kampen 6–3, 6–2.

  Nå står det 2–0 til Norge. Viktor Durasovic vant åpningskampen mot Illja Martsjenko tidligere på kvelden.

  Det laget som først når tre seire vinner landskampen. Durasovic og Ruud møter Denys Moltasjanov og Serhij Stakhovskyj i potensielt avgjørende double-kamp lørdag, klokken 12.

  – Vi har aldri hatt noe bedre lag. Det er ungt lag og det lover veldig bra for fremtiden, sier lagkaptein Anders Håseth.

  Ved norsk tap vil det avgjøres i single-kamper. Først Ruud-Martsjenko, så eventuelt Durasovic-Satsjko.

  Vinneren går videre til play-off om en av de 18 plassene i neste års sluttspill. Norge har aldri kvalifisert seg tidligere.

  Davis Cup Norge-Ukraina
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Vålerenga Hockey sparket treneren

  Kenneth Larsen har fått sparken som hovedtrener i Vålerenga Hockey. Han er dermed ferdig etter kun 21 kamper for klubben. Det bekrefter han til TV 2.

  Laget ligger på 4.-plass i eliteserien med 37 poeng, og har elleve poeng opp til Stjernen på tabelltopp.

  Vålerenga tapte 2–4 borte mot Ringerike torsdag, og etter kampen ble Larsen fratatt ansvaret for ishockeyklubben.

  – Jeg hadde håpet at jeg ville få mer tid til å få oss på rett spor og er overrasket over at jeg ikke fikk mer tid. Men hvis du ikke har tillit hos ledelsen så er man kjørt i den bransjen her, sier Larsen til TV 2.

  Eliteserien i ishockey 2021: Vålerenga - Stjernen (4-6)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Durasovic med drømmestart

  Viktor Durasovic pangåpnet for Norge i Davis Cup-oppgjøret mot Ukraina.

  Nordmannen er rangert som nummer 340 i verden, men herjet likevel matchen mot ukrainernes beste spiller Illja Martsjenko (163). Kampen ble vunnet i strake sett 6-3, 6-0. Dermed står det 1-0 til Norge.

  – Jeg forventet at han skulle spille veldig bra. Jeg vet han kan spille bra tennis og var forberedt på at alt kunne skje, sier Durasovic til NRK etter kampen.

  Han var strålende fornøyd med støtten fra et utsolgt Oslo Tennisarena.

  – Han spilte en strålende kamp, sier Martsjenko, som legger til at han aldri fant rytmen i kampen.

  Seieren går til laget som først vinner tre av helgens fem kamper. Vinneren går videre til play-off om en av de 18 plassene i neste års sluttspill. Norge har aldri kvalifisert seg tidligere.

  Senere fredag kveld spiller Casper Ruud mot Vitalij Satsjko (237 i verden).

  Tennis Davis Cup, Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal