Normal

Steira vil ofre seg for Johaug

CAVALESE (NRK.no): Kristin Størmer Steira har selv sjanse til pallplass i Tour de Ski, men er klar for å ofre seg på dagens 10-kilometer fellesstart for å sikre sammenlagtseier til Therese Johaug.

Steira og Johaug

Therese Johaug (t.v) og Kristin Størmer Steira ligger på henholdsvis 3.- og 5.-plass før dagens etappe av Tour de Ski. Nå vil sistnevnte hjelpe Johaug med å korte inn forspranget til Kowalczyk.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg vil jobbe for Therese dersom jeg får sjansen. Vi norske må nok samarbeide om vi skal korte ned forspranget til Kowalczyk, sier Størmer Steira.

Steira ligger på femteplass i sammendraget, og har muligheten til å sikre sin første pallplass i touren.

Likevel vil Størmer Steira gå for Therese Johaug og ikke seg selv under lørdagens tikilometer i Val di Fiemme. Der er det nemlig lagt inn mellomspurter hvor man kan vinne bonussekunder.

Vil plukke sekunder for Johaug

Disse vil Steira at Johaug skal få - og for all del ikke Justyna Kowalczyk.

– Ofrer du deg også dersom det betyr at du mister din egen sjanse til pallplass?

– Ja. Jeg ser for meg at jeg vil ofre meg på en mellomspurt, også om det betyr at mine egne sjanser blir ødelagt, svarer Størmer Steira kontant.

Justyna Kowalczyk sikret seg et solid forsprang på Therese Johaug på fredagens trekilometer i Toblach.

Den regjerende tour-vinneren knuste all motstand og gikk i mål hele 22 sekunder foran Johaug, som til slutt ble nummer seks.

Over minuttet frem til Kowalczyk

Det norske sammenlagthåpet fikk dermed ikke med seg bonussekunder, og Kowalczyk har nå over ett minutts forsprang før den nest siste etappen - 1.05,9 sekunder for å være eksakt.

– Det er helt på smertegrensen. Alt over ett minutt begynner å bli for mye, sier Johaug, som under fjorårets tour gikk inn 51,3 sekunder på Kowalczyk opp den siste bakken i Val di Fiemme.

Johaug legger ikke skjul på at hun håper på hjelp fra lagvenninnene.

– Jeg har et veldig godt lag rundt meg som kan hjelpe, og det vil være en fordel, sier hun, og legger til.

– Men jeg vet ikke om vi kan planlegge det på forhånd. Vi har prøvd det mange ganger før denne tikilometeren og aldri fått det til ute i løypa, sier hun.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla ligger på 2.-plass i sammendraget, men skal få slite med å henge på Therese Johaug opp monsterbakken søndag.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp
Kalla ingen trussel

Johaug ligger foreløpig på tredjeplass i sammendraget, med Charlotte Kalla på plassen foran seg.

Men Kalla har slitt med å få opp farten i den såkalte «monsterbakken», og utgjør derfor ikke den største trusselen nå som hun bare har to sekunders forsprang på Johaug.

– Jeg kommer nok til å be de andre gjøre en jobb for Therese. Men om vi klarer å gjennomføre en slik taktikk, er et annet spørsmål. Da må mye klaffe, sier dametrener Egil Kristiansen.

Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen har meldt seg på i sammendraget. Hun gikk inn til tredjeplass fredag, og er nå nummer fire sammenlagt.

På spørsmål om hun tror hun kan ta en pallplass, svarer Uhrenholdt Jacobsen at alt avhenger av tikilometeren.

– Det kommer an på om jeg klarer å henge med. Kowalczyk vil gå for å komme unna Therese, og Therese vil gå for å komme innpå Kowalczyk. Det kommer til å gå veldig fort, spår hun.

Siste nytt

 • Mener Tyrkia fortjener fotball-EM

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forventer at UEFA gir landets søknad en rettferdig sjanse i dragkampen med Tyskland om å få arrangere fotball-EM i 2024. Torsdag blir det klart hvem av dem som blir tildelt mesterskapet.

  Erdogan
  Foto: Kayhan Ozer / AFP
 • «Tutta» usikker på videre satsing

  Suzann Pettersen vet ikke om hun kommer til å satse videre på golfkarrieren. Den nybakte moren sier til VG at hun ikke har slått en golfball siden februar.

  – For å si det sånn, jeg gidder ikke å komme tilbake halvveis, sier hun.

  Tutta
  Foto: Thomas J. Russo / Reuters
 • Sveits avviste Chelsea-eier

  Den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj har fått avvist sin søknad om oppholdstillatelse i Sveits, fordi han anses som en sikkerhetstrussel. Politiet anbefaler i en rapport ikke å gi russeren oppholdstillatelse på grunn av «mistanke om hvitvasking av penger og mulige forbindelser til kriminelle organisasjoner».

  Roman Abramovitsj
  Foto: CARL COURT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: kvartfinale Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Cupen: kvartfinale Rosenborg - Vålerenga