Brøt «forbannelsen» seks år etter at hun ville legge opp

SOTSJI (NRK.no): Her får Kristin Størmer Steira (32) en god klem av pappa Kjell Arne etter sin første individuelle OL-medalje. For seks år siden måtte han overtalte datteren til å fortsette skikarrieren.

Kristin Størmer Steira løp til foreldrene sine etter at hun tok OL-bronse på 30 kilometeren i Sotsji. De fikk en god klem av henne.

SE VIDEO: Her får Kristin Størmer Sterira en god klem av mamma Anne og pappa Kjell Arne etter bronsen på tremila. FOTO: Jørn Tveter.

Etter fire 4.-plasser i OL-sammenheng tok endelig Kristin Størmer Steira (32) en etterlengtet OL-medalje lørdag.

Da hun møtte mamma og pappa etter målgang kom også tårene.

– Jeg er glad dere er her, sier Størmer Steira mens tårene triller i armene på mamma Anne (56) og pappa Kjell Arne (56) etter lørdagens OL-tremil.

 • Resultater tremila: Gull: Marit Bjørgen | Sølv: Therese Johaug | Bronse: Kristin Størmer Steira

Hun er kjent for å «alltid» havne på den sure 4.-plassen når det gjelder som mest. Spesielt i OL har det alltid bare vært nesten.

Derfor smakte det så utrolig godt for hele familien da 32-åringen fra Tana endelig brøt forbannelsen i sitt tredje OL. Bronsen på tremila er hennes førse individuelle OL-medalje gjennom en lang karriere.

– Det er en stor dag for meg, sier Steira til NRK.no.

– Jeg har prøvd så mange ganger uten å lykkes. Jeg har medalje fra VM, men OL er spesielt.

Steira

Etter mange år med stang ut smilte Kristin Størmer Steira for en individuell OL-medalje lørdag. Her sammen med mamma Anne og pappa Kjell Arne.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Skuffelsen i Vancouver

I Torino-OL i 2006 endte hun på 4.-plass hele tre ganger, men verst var opplevelsen Tana-jenta hadde i Vancouver for fire år siden.

På 15 kilometer med skibytte ble hun først utropt til bronseplass etter en massespurt, men få minutter seneren ble avgjøresen omgjort og Steira henvist til den sure 4.-plassen.

– Gråt og sa jeg ville slutte

En av karrierens tyngste dager var imidlertid mellom de to mesterskapene.

Etter lørdagens OL-bronsen fortalte hun NRK.no at hun seriøst vurderte å legge opp etter en svak verdenscupavslutningen i italienske Bormio i 2008.

– Jeg delte rom med Therese (Johaug) og satt på senga og gråt og sa «dette vil jeg ikke mer», minnes Steira.

– Det var mye alvor i det der og da, sier Steira når hun tenker tilbake på de kjipe timene etter nedturen i Bormio.

Reddet av pappa og en fest

Da ringte hun pappa.

– Jeg husker jeg var på junior-NM med yngstedatteren vår da hun ringte, forteller Kjell Arne Steira.

Han kaller samtalen en pep talk.

– Jeg sa vi ikke skulle snakke mer om ski før hun hadde roet seg ned, kommet hjem og gått noen skiturer i fint vær. «Da ser du om du har lyst til å gå på ski videre», sa jeg.

Seks år senere innrømmer Størmer Steira at det også ble en fest den kvelden i Bormio - som hjalp på humøret.

– Vi tok oss en bra fest. Dagen etterpå var det okey å fortsette likevel, gliser Steira nå.

– Alle unner Kristin dette

Veien derfra og frem til OL-bronsen i Sotsji har likevel vært lang, mye på grunn av forbannelsen som har virket å ligge over henne hva gjelder 4.-plasser.

Derfor kom tårene da hun kastet seg om halsen på mamma og pappa på etter lørdagens OL-tremil.

– Da jeg forsto at det ble medalje tenkte jeg at nå blir det kanskje den opplevelsen som alle unner Kristin. For å si det sånn: Denne bronsen er god som gull for henne, sier Kjell Arne Steira.

Selv turte ikke Størmer Steira å tenke på medalje før i den siste bakken.

– Da jeg slapp i den siste bakken tenkte jeg at dette blir bronse, men at det er fader meg bra, gliser 32-åringen og legger til:

– Det har blitt noen 4.-plasser i løpet av årene. Jeg har prøvd mange ganger å få til en god dag når skiene stemmer perfekt. Når de endelig skjer er det bare å gå rundt å smile.

Siste nytt

 • Chefs mot 49ers i Super Bowl

  Kansas City Chefs skal møte San Fransisco 49ers i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball.

  Kansas-laget slo overraskingslaget Tennessee Titans 35-24 og er i Super Bowl for første gong på 50 år.

  San Fransisco knuste Green Bay Packers 37-20 etter å ha leia 27-0 halvveges. Det er deira første finale på åtte år, og dei har ikkje vunne sidan 1994.

  Super Bowl skal spelast i Miami 2. februar.

  Kansas City Chefs
  Foto: Peter Aiken / AFP
 • Scoret i debuten

  Kristian Thorstvedt scoret da han debuterte for sin nye klubb Genk igår kveld. 20-åringen scoret 23 minutter ut i oppgjøret mot Zulte Waregem. – Utrolig deilig debut med tre poeng og mål. Kunne ikke drømt om noe bedre, skrev han på Twitter etter kampen.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Dårlig nytt for Solskjær

  Etter 2-0-tapet mot Liverpool igår bekreftet Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær at Marcus Rashford har pådratt seg et tretthetsbrudd i ryggen. Det betyr at Uniteds toppscorer trolig blir ute i to til tre måneder. – Han har fått en stygg skade og blir ute en stund. Det pleier å ta i hvert fall seks uker å lege et tretthetsbrudd, og så må han ha rehabilitering etter det, sier nordmannen om situasjonen.

  Michael Carrick, Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford
  Foto: Tim Ireland / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal