– Enkelte dager i forrige uke var jeg ikke særlig snakkesalig

LILLEHAMMER (NRK.no): På 800 meter skaffet Kristin Størmer Steira (32) seg en luke på over 20 sekunder til Heidi Weng (22) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26). Etter det suverene NM-gullet innrømmer hun at formutløsningen var en lettelse.

Kristin Størmer Steira var i kanonform på lørdagens 15km fellesstart med skibytte. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

VIDEO: Kristin Størmer Steira taklet de vanskelige forholdene best av alle og vant 15-kilometeren i NM i utklassingsstil.

– Jeg har vært litt stresset, jeg har en kjæreste som kan skrive under på det. Enkelte dager på hytta i forrige uke var jeg ikke særlig snakkesalig. Så jeg har tenkt litt på det, og da er det enda bedre når det løsner, sier Kristin Størmer Steira.

På den krevende skibytte-øvelsen viste Kristin Størmer Steira seg helt suveren. 32-åringen gikk i mål 24,9 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen som tok sølvet. Heidi Weng tok bronse.

– Jeg følte meg lett i kroppen i dag. Dette var klart årsbeste. Det er utrolig godt. Det er lenge siden jeg har vært så nervøs som i dag, sier Steira til NRK.no etter løpet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok NM-sølv etter å ha ristet av seg Heidi Weng på den siste kilometeren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Landslagsvenninnene gikk sammen

I Marit Bjørgen og Therese Johaugs fravær ble det tidlig en kamp mellom tre løpere på 15-kilometeren; Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kristin Størmer Steira opparbeidet seg tidlig en luke på resten av feltet.

De tre landslagsløperne fulgte hverandre som skygger på den klassiske delen, og gikk inn til skibytte helt likt.

Men derfra og til mål var det kun én løper det handlet om.

Monsterrykk

Bare etter noen få hundre meter på skøytedelen hadde Steira opparbeidet seg et enormt forsprang. Den store luken holdt helt til mål.

Steira skled over målstreken som suveren norgesmester – hennes fjerde NM-gull i karrieren.

– Jeg hadde en plan om at hvis jeg følte meg bra på klassisken, skulle jeg gå hardt ut på skøytinga. Det fikk briste eller bære. Det var litt nervepirrende, for jeg visste ikke hvor langt bak de andre var. Jeg gikk bare og ventet på sekunderinger. Men det gikk bra, smiler Steira.

32-åringen var et eneste stort smil etter sitt fjerde NM-gull. Tana-jenta gleder seg over at OL-formen er i anmarsj, som også sikret henne kongepokalen for 2014.

– Det er en utrolig lettelse at det begynner å løsne nå. Jeg har ett mål i år, og det er denne distansen i Sotsji-OL, sier Steira.

Også landslagstrener Egil Kristiansen mener Steira var uvanlig sprek på 15-kilometeren.

– Jeg tror det var et veldig bra løp. Jeg så hun hadde bestemt seg for å klinke til med en gang da hun byttet ski. Jeg så på gåinga at det var litt «sting» over det, sier Kristiansen til NRK.no.

INTERVJU: Kristin Størmer Steira snakker om vinnerløpet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Kristin Størmer Steira har levert en god OL-søknad. Se seiersintervjuet her. Reporter: Ida Nysæther Rasch

Jacobsen: – Hadde ikke en sjanse

Bak den soleklare vinneren ristet Astrid Uhrenholdt Jacobsen av Heidi Weng i kampen om sølvet. Omtrent én kilometer før mål satte Oslo-jenta opp dampen, og Weng klarte ikke å følge.

Dermed måtte Weng ta til takke med NM-bronse.

– Etter skibyttet satte hun (Steira journ.anm.) en fart som jeg ikke hadde sjanse til å følge. Hun fikk nesten 20 sekunder på bare noen hundre meter. Det var en voldsom fartsforskjell. Det er ingen tvil om hvem som var best i dag, sier sølvvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

Weng: – Liker å klemme

Bronsevinner Weng var totalt utmattet etter å ha blitt fragått av Uhrenholdt Jacobsen. Ungjenta var så sliten at tårene presset på i målområdet.

Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at Weng hadde en sjeldent mørk dag på 15-kilometeren.

– Hun syntes det var jævli tungt, rett og slett. Hun skal få i seg litt næring for å komme seg igjen, sier Kristiansen.

– Jeg var ikke lei meg, det er jeg aldri. Jeg var bare sliten. Og jeg liker å klemme når jeg kommer i mål, jeg, smiler hun.

Og fortsetter:

– Jeg var fornøyd med tredjeplass i dag. Jeg hadde ikke ventet noe bedre, og heller ikke noe dårligere, holdt jeg på å si, sier hun.

Knalltøff kamp om plassene

Landslagstreneren vurderer nå om Weng skal stå over søndagens stafett for å ikke risikere at 22-åringen blir overbelastet.

– Min anbefaling er at hun står over stafetten, men det må vi snakke om, sier Kristiansen.

Marit Bjørgen og Therese Johaug stod av NM etter første øvelse. Begge to har reist til Seiser Alm i Italia for å forberede seg til OL. Begge er også sikre på å gå denne distansen i OL.

Det betyr at det bare er plass til to av lørdagens medaljevinnere i Sotsji. Kristin Størmer Steira vant altså NM-gullet. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært den stabilt beste av dem i vinter. Mens Heidi Weng altså tok VM-bronse på øvelsen sist vinter.

– Jeg er glad det ikke er jeg som skal ta ut laget, fastslår Heidi Weng.

Resultatliste, 15 km med skibytte i NM:

 1. Kristin Størmer Steira, IL Forsøk 47.17,8
 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming +24,9 sek.
 3. Heidi Weng, Bul IL +52,0
 4. Marthe Kristoffersen, IL Varden +1.49,4
 5. Martine Ek Hagen, Bul IL +1.49,9
 6. Astrid Øyre Slind, Oppdal IL +1.51,9
 7. Ragnhild Haga, IL Heming +2.46,3
 8. Silje Øyre Slind, Oppdal IL +2.46,6
 9. Tuva Toftdahl Staver, IL Heming +3.36,4
 10. Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL +3.52,7

Siste nytt

 • Hovland sviktet – Ventura imponerte

  Norges to golfstjerner, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura, ligger tett på hverandre etter tredje dag av Arnold Palmer Invitational på PGA-touren.

  Det skjedde etter en veldig sterk runde av Ventura, hvor han klatret 30 plasser, samtidig som Hovland fosset nedover resultatlistene.

  Ventura startet dagen ett slag over par, og gikk ut i fyr og flamme. På de første syv hullene hadde han fem birdier, én par og én bogey. Derfra og ut spilte han solid og endte dagen fem slag under par, og dermed fire slag under par totalt. Like før runden var ferdigspilt lå han på delt 23.-plass.

  Viktor Hovland hadde imidlertid ikke en god dag i Florida. Han startet dagen på delt 3.-plass, sju slag under par. Men en middels start ble elendig da han først slo seg ut i skogen, for så å slå seg ut i vannet på hull åtte. Han gikk av hullet med dobbeltbogey, og det ble ikke bedre resten av runden.

  Hovland endte dagen fem slag over par, og to slag under par totalt, på en delt 35.-plass.

  Ventura og Hovland
 • Hagen slo skulder ut av ledd

  Den norske syklisten Carl Fredrik Hagen skriver på Instagram om at han slo skulderen ut av ledd da han syklet på et hull i veien og krasjet i en bom under en treningstur.

  Etter legene på sykehuset satt skulderen på plass viste det seg også at Hagen hadde fått en fraktur i skulderbladet, skriver han videre.

  Han venter på en MR-skanning neste uke for å se etter andre mulige skader, og vet ikke hvor lang tid skadelindringen vil vare, avslutter han meldingen.

  Hagen sykler i år for Israel Start-Up Nation, og skal etter planen sykle Giro d'Italia.

  carl fredrik hagen
  Foto: Tor Erik Schrøder
 • Målløst i West Midlands-derbyet

  Begge lag kom til flere store sjanser, men det ble likevel 0-0 da Aston Villa tok imot Wolverhampton til et underholdende lokaloppgjør i Premier League lørdag.

  Wolverhampton hadde de største sjansene mot slutten av kampen, men Aston Villa hadde to baller i treverket i starten av oppgjøret.

  Likevel endte det målløst mellom lagene, i en kamp som aldri burde endt 0-0.

  1oopNXnZCrM
  Foto: Peter Cziborra / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal