Ekskluderer medlem for rasisme: – Fullstendig uakseptabelt

IK Starts supporterklubb Tigerberget vedtok på et styremøte mandag kveld å ekskludere et medlem med umiddelbar virkning for å ha kommet med en rasistisk ytring i sosiale medier.

Eliteserien 2020 Start - Vålerenga

EKSLUDERER MEDLEM: Starts supporterklubb ekskluderer et medlem med umiddelbart for en rasistisk ytring i sosiale medier.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det forteller leder i Tigerberget, Kai Rune Karlsen, til NRK.

– Styret har i kveld gjort et enstemmig hastevedtak om å ekskludere personen som medlem i Tigerberget på ubestemt tid, sier Karlsen.

Den aktuelle posten i et sosialt medie ble skrevet mandag formiddag, men ble senere fjernet. Innlegget var åpenbart rasistisk, men skrevet i en sarkastisk tone.

NRK har vært i kontakt med vedkommende som står bak kontoen, men personen ønsker ikke å uttale seg om innlegget.

Tar avstand

– Vi har vært i kontakt med vedkommende. Personen mener det var en privat ytring, men det var detaljer ved kontoen som knyttet den til fotballklubben Start. Personen erkjenner å ha skrevet innholdet, men har senere slettet det, og angrer på å ha lagt det ut. Uansett så er skaden gjort, og det er viktig for oss i Tigerberget å ta avstand fra dette. Vi kan ikke ha medlemmer som ytrer slike holdninger, sier Karlsen til NRK.

Kai Rune Karlsen

LEDER I TIGERBERGET: Kai Rune Karlsen.

Foto: Privat

Tigerberget-medlemmet er blitt ekskludert under en paragraf i klubbens vedtekter om å bringe supporterklubben eller fotballklubben Start i vanry.

Kan ankes

Karlsen sier at ekskluderingen foreløpig er midlertidig og at den kan tas opp på årsmøtet.

– Hvis personen ønsker å fortsette som medlem hos oss, kan ekskluderingen tas opp på neste årsmøte, som sannsynligvis vil holdes i februar eller mars, sier han og legger til:

– Jeg kan ikke få sagt dette røft nok. Dette er fullstendig uakseptabelt. Det er derfor vi går til et såpass drastisk grep som å ekskludere.

Får støtte fra klubben

Daglig leder i IK Start, Christopher MacConnacher, støtter Tigerbergets beslutning i denne saken.

– Jeg synes det er riktig og viktig at Tigerberget har tatt denne beslutningen. Fotballen, Start og idretten kan ikke være bekjent av sånne ytringer og sjikane. Vi er helt på lik linje med supporterklubben.

Eliteserien 2020: Start - Strømsgodset 2-2

PÅ LINJE: Daglig leder i IK Start, Christopher MacConnacher, sier til NRK at klubbens sanksjonskomite må vurdere å se nærmere på denne saken.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Kommer klubben til å foreta seg noe?

– Å skulle overvåke alle personlige kontoer i sosiale medier er ikke veien å gå, men vår sanksjonskomite må vurdere om denne saken skal tas opp. Vi har muligheten til å ta for oss hatefulle ytringer eller sjikane, og jeg kan ikke utelukke noenting. Når det er sagt så har Norsk Toppfotball og klubbene laget en veileder for å endre folks holdninger. Det er bedre i det lange løp å jobbe med holdningsendring enn å skulle sanksjonere i lang tid.

Livstidsutestengt

Det har vært flere tilfeller av rasisme i norsk fotball den siste tiden. Søndag kveld ble Vålerengas Ousmane Camara utsatt for rasistiske tilrop under 3–0-seieren mot Sandefjord.

Det skjedde få dager ut i en ny kampanje mot rasisme.

Eliteserien fotball 2020: Sandefjord - Vålerenga (0-3)

HETSET: Vålerengas Ousmane Camara.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Personen som ytret tilropene, er en frivillig vakt som har vært knyttet til Sandefjord Fotball gjennom mange år. Vedkommende har erkjent hendelsen og vil bli utestengt fra klubbens arena for alltid.

Det bekreftet Sandefjords daglige leder Espen Bugge Pettersen overfor Eurosport etter kampen.

– Jeg fikk ikke med meg situasjonen selv, men vi fikk beskjed om at det ble ytret rasistiske tilrop mot Camara. Det ble reagert fra Vålerenga-benken, sa han og la til:

– Det er helt uforståelig at det skjer. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår.

Pellegrino også hetset

Sandefjord-sjefen forteller at vakten har innrømmet å ha ropt «apekatt» til Camara. 21-åringen entret banen som innbytter på tampen av oppgjøret.

– Vi er krystallklare på hva slags konsekvens det må gi. Denne personen får ikke komme inn på våre arenaer igjen. Verken som vakt eller tilskuer, sier Pettersen til VG.

Eliteserien fotball 2020, Aalesund - Kristiansund (1-2)

HETSET: Kristiansunds Amahl Pellegrino.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

For to uker siden opplevde Kristiansund-stjernen Amahl Pellegrino å få rasistiske tilrop i en kamp borte mot Aalesund. Søndag kveld la han ut denne meldingen på Twitter etter å ha fått med seg uttalelsene til Sandefjord-sjefen:

«Espen Bugge Pettersen, sportsdirektør med store bokstaver. Da har vi lært, og nå er endelig lista lagt! Mye kjærlighet til deg, Ousmane Camara. Vi støtter deg».

Sportsnyheter

RDIWMqaXZV4

Marerittstafett for Norge – Knotten falt og fikk ikke skutt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Karoline Knotten tok til tårene etter at hun først tapte tid på et fall på første runde, og fikk etappen forverret av store ladeproblemer på standplass.

Siste nytt

 • Snøvær utsetter Mowinckel-comeback

  Ragnhild Mowinckel må vente på sitt første verdenscuprenn på godt over halvannet år. Begge helgens super-G-renn i Sveits er nå avlyst.

  Juryen avgjorde i morgentimene at det på grunn av snøfall og sterk vind ikke var mulig å gjennomføre lørdagens renn. I stedet ble det jobbet for sikre søndagens super-G-konkurranse, men sent på ettermiddagen kom meldingen om at det ikke blir noe av.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Romania snudde mot Polen

  Det ble jevnere enn forventet i møtet mellom Polen og Romania i Norges EM-gruppe, og Arne Senstads kvinner ledet med fire mål til pause. Men etter hvilen snudde Romania kampen, og vant til slutt 28-23.

  De tapte åpningskampen mot Tyskland, som Norge møter senere lørdag.

 • Stjernekeeperne på tribunen

  Katrine Lunde og Silje Solberg er på plass i Danmark og skal se lørdagens kamp mellom Norge og Tyskland fra tribunen.

  Lunde meldte seg til EM-tjeneste for vel en uke siden, etter at hun nylig mistet et ufødt barn.

  Solberg har vært koronasmittet og trengte tid på å få en negativ prøve.

  Emily Stang Sando og Rikke Granlund er norske keepere i kampen lørdag.

  EM-sluttspillet kvinner i Danmark 2020
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal