NRK Meny
Normal

Mobbeofferet Nils Jakob ville ned i vekt - ble en av verdens beste roere

– Jeg var en ganske lubben gutt med briller som spilte harpe. Jeg passet liksom ikke inn, og etter hvert ble det tungt, sier topproeren Nils Jakob Skulstad Hoff.

Video Ble mobbet i ungdomsårene

Nils Jakob Skulstad Hoff har gjennomgått en total forvandling siden han ble mobbet på barneskolen. Han er nå en av verdens beste roere. Her forteller han sin historie.

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch (utenfor bildet) jubler for finaleplass under VM i 2010. I finalen endte de som nummer fire.

Foto: Ross Setford / Ap
 • Nils Jakob Skulstad Hoff er den femte av seks idrettsutøvere som presenteres i NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er i verdenstoppen i sine idretter. Se programmet her.
 • Nils Jakob stilte til nettmøte tirsdag. Les svarene her.

Mange vil kalle ham drømmemannen. Nils Jakob Skulstad Hoff er sterk, slank og nesten to meter høy.

Samtidig er han en av verdens beste roere og studerer medisin.

– Han er et multitalent. Han er god musikalsk, god i studieverdenen og vanvittig bra i fysiologiens verden, sier OL-vinner, mentor og treningskamerat Olaf Tufte.

Slik har det ikke alltid vært. 26-åringen fra Bergen har gjennomgått en total forvandling siden barndommen.

– På midten av barneskolen var jeg en ganske stor, lubben gutt med briller som spilte harpe. Jeg passet liksom ikke inn i stereotypen i nabolaget, og da var det veldig lett for de andre å mobbe, erte og si at jeg ikke passet inn. Det ble etter hvert tungt, sier han til NRK.

– Det var kjempevondt. Du er en liten gutt som kommer fra en familie hvor alle er glade i deg og alt er topp, også kommer du ut i verden og er plutselig mindre verdt, sier han.

– En tung tid for familien

På barneskolen var 26-åringen et stort musikalsk talent. Han imponerte både på piano og harpe, og senere fikk han vise seg fram på NRK-programmet «Kjempesjansen» med Dan Børge Akerø.

Klassekameratene brydde seg ikke om Nils Jakobs musikalske talent. I stedet la de merke til at han ikke fikk det til på fotballbanen.

– Det var en tung tid for hele familien, sier mor Sissel Hoff.

Nils Jakob er enebarn og slet med å finne noen å være med på ettermiddagene.

– Han var i utgangspunktet en veldig tilfreds og glad gutt og ville bare være i det miljøet han hadde pleid å være i. Plutselig var ikke det miljøet åpent for ham. Han hadde ingen å leke med etter han var ferdig med lekser og øving, sier moren.

Video Nils Jakob Hoff fra Kjempesjansen på NRK

Se Nils Jakob i programmet Kjempesjansen på NRK i 2003.

– Kjente det disse i ansiktet

Nils Jakob Skulstad Hoff og Olaf Tufte

Den doble OL-mesteren Olaf Tufte har vært en viktig støttespiller i Nils Jakobs karriere.

Foto: Sigrid Harket

Etter hvert ble situasjonen så tung for Nils Jakob at moren besluttet at han måtte bytte skole. Det ble et stort vendepunkt.

– Jeg kom til en kristen skole hvor folk var forskjellige. Der var det individualister, ikke bare folk som ville spille fotball. Da ordnet det seg, sier Nils Jakob.

I tillegg begynte han å ro.

– Jeg begynte med roing rett og slett for å gå ned i vekt. Jeg veide oppimot 110 kilo og kjente det disset i ansiktet hvis jeg gikk ned en trapp. Da skjønte jeg at noe måtte skje, sier han.

Mer Min idrett:

Video MIN-IDRETT-ROING-WS

Se hele episode fem av Min idrett her.

Drømmer om OL-suksess

Nils Jakob Skulstad Hoff

Nils Jakob Skulstad Hoff er tidligere norgesmester i singelsculler.

Foto: Sigrid Harket

Nils Jakob la om kostholdet og begynte å satse på knallhard trening. Kiloene rant av og selvfølelsen økte.

I dag trener han mellom 20 og 30 timer i uka. Han har jobbet seg opp i verdenstoppen i roing, og i fjor ble han nummer fire i VM i tungvekt dobbeltsculler sammen med makker Kjetil Borch.

Nå er det store målet å lykkes under OL i London.

Lagkameraten er imponert over hvordan Nils Jakob har taklet problemene i oppveksten.

– Mobbing er noe av det verste man kan oppleve. Det er utrolig tøft å bygge seg opp fra å være helt der nede. Nils Jakob har vært flink til å sette seg mål og ikke la drittsekkene tråkke ham ned i søla, sier Borch til NRK.

– Jeg kan garantere at han har et ti ganger bedre liv i dag enn de som rakket ned på ham, fortsetter han.

– Gå dine egne veier

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch under VM i Slovenia. Hvordan det gikk kan du se i Min Idrett klokken 20.15 på tirsdag.

Foto: Filip Horvat / Ap

Også uten lagkamerat har Nils Jakob gjort det godt. I 2008 ble han nummer to i NM i singelsculler, bare slått av selveste Olaf Tufte. Året etter, da Tufte ikke stilte, vant han.

For foreldrene er det godt å se sønnen lykkes i idretten.

– Jeg blir mer glad enn kry. Han får leve det livet han selv ønsker å leve. Og det gjør meg varm i hjertet mitt, sier moren.

Musikken er fortsatt ikke lagt helt til side. Pianospillet sitter fortsatt i fingrene, og i bryllupet til Olaf Tufte spilte Nils Jakob harpe.

26-åringen går fortsatt sine egne veier og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Du må følge dine egne drømmer og ikke tilpasse deg hvordan de andre vil du skal være. Gå din egen vei og forstå at verden ikke bare består av de som vil dra deg ned. Det finnes også folk som vil hjelpe deg opp, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

Siste nytt

 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Tøff VM-trekning for ishockeygutta

  Norge skal spille i gruppe B i neste ishockey-VM i Slovakia. Ishockeygutta skal ut mot Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Latvia, Østerrike og Italia.

  – En tøff gruppe sett med norske øyne, med VM-vinnerne fra Sverige og tapende finalist Sveits, var landslagssjef Petter Thoresens reaksjon overfor NTB etter at gruppefordelingen ble klar.

  VM i ishockey 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal