Solbakken om landslagsjobben: – Kanskje den største jobben i norsk idrett

NFF bekrefter torsdag at Ståle Solbakken blir ny landslagssjef for Norges herrelandslag. Solbakken selv forteller at det er ærefullt å skulle ta over rollen i det han betegner som kanskje den største jobben i norsk idrett.

Ståle Solbakken

NY LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken tar over Norges herrelandslag i fotball etter Lars Lagerbäck.

Foto: NFF

Etter spørsmål om hvorfor han takket ja til jobben som landslagstrener, var ikke gruesokningen mild i sin beskrivelse av hvor stort det er å skulle trene det norske landslaget.

– Det er fordi at jeg ser på det her som kanskje den største jobben i norsk idrett. Og det at du i løpet av trenerkarrieren får lov til å trene det norske landslaget det er ærefullt, sier Ståle Solbakken til NRK. Han tar over stillingen som landslagstrener fra 7. desember.

Solbakken ble også koblet til jobben da Per-Mathias Høgmo var ferdig i 2017. Han valgte på det tidspunktet å si nei, og da ble Lars Lagerbäck mannen som fikk jobben i stedet. I tillegg skulle han egentlig ta over landslaget i 2012, men valgte heller et tilbud i Bundesliga-klubben Köln.

Ønsker å sette et kraftig avtrykk

Allerede på mandag, dagen når Solbakken offisielt tar over rollen som landslagstrener, er det også trekning av kvalifiseringsgrupper til VM i Qatar 2022. Solbakken sender ikke noen lovnader om EM eller VM med det første, men ønsker likevel at laget skal sparke fra seg i hans første forsøk på å nå et sluttspill.

– Det vil være arrogant å stå her og si at man er trygg på å nå sluttspill. Jeg både håper og tror vi kan gjøre ordentlig gode forsøk, så forhåpentligvis ender det godt til slutt.

– Det er en trekning på mandag, så tar vi det derfra. Vi er ikke med i kvalifiseringen for å fylle ut, vi er der for å prøve og sette et kraftig avtrykk fra oss, sier Solbakken.

– Hadde mange «crazy» tilbud

På en pressekonferanse torsdag sier Solbakken at samtalene først startet rundt to uker før «nødlandslaget» spilte sin kamp.

Ståle

FIKK SPARKEN: Tidligere i år fikk Solbakken sparken i FC København etter sviktende resultater.

Foto: Sascha Steinbach / AP

– Vi ble enige om å snakkes igjen etter landskampene var spilt for å se om det var et grunnlag. Det har vært positive samtaler over ikke veldig lang tid men jeg hadde gjort meg opp en mening om at det var noe for meg, så kom de tilbake og sa det var noe for dem.

Han poengterer at det var flere tilbud på bordet da Norge ble aktuelt.

– Jeg hadde mange «crazy» tilbud, men kanskje ikke så mange jeg kunne tenke meg. Det var en ganske stor klubb, men det ble fort klart at dette kunne passe meg og Norge bra nå, sier han.

Den nye landslagssjefen sier sparkingen i København kom som et sjokk, og han kommer også med et stikk til sine tidligere arbeidsgivere.

Egil Drillo Olsen

SPENNENDE LAG: Egil «Drillo» Olsen mener Norge aldri har hatt så mange unge og spennende spillere som nå.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi får håpe vi ses i Parken om noen måneder, sier Solbakken.

Solbakken har vært hovedtrener i FC København i en årrekke. Han var først i klubben fra 2006 til 2011 og deretter fra 2013 til 2020. I tillegg har han vært innom HamKam, Köln og Wolverhampton.

– Skulle vært landslagstrener for lenge siden

Det ble mye støy etter Solbakken fikk sparken fra jobben som trener i FC København, der blant annet Åge Hareide stilte seg helt uforstående til avgjørelsen.

At han nå blir landslagssjef syns Egil «Drillo» Olsen er helt på sin plass.

Pressekonferanse i NFF der det blir offentliggjort at Ståle Solbakken tiltrer som landslagssjef 1. januar 2012 og at kontrakten skal vare ut 2015. Tidligere hadde det vært helt uaktuelt for Solbakken å ta over landslaget før kontrakten med FC København var over.

Pressekonferanse i NFF der det blir offentliggjort at Ståle Solbakken tiltrer som landslagssjef 1. januar 2012 og at kontrakten skal vare ut 2015. Tidligere hadde det vært helt uaktuelt for Solbakken å ta over landslaget før kontrakten med FC København var over.

– Når det først skjer, er jeg naturligvis veldig fornøyd med det. Han skulle vært landslagstrener for lenge siden, sier den tidligere landslagssjefen til NRK.

– Han tar ut de rette spillerne og legger opp til en måte å spille fotball på som passer i forhold til motstanderen. Og så har han en fotballfilosofi som er veldig lik som den jeg har. Han er tilhenger av et rendyrket soneforsvar og tilhenger av framoverfotball.

Forbundet opplyser i pressemeldingen om at samtalene har skjedd i full åpenhet overfor Lars Lagerbäck.

Lagerbäck

FERDIG: Fra 7. desember trer Lars Lagerbäck av som norsk landslagssjef.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

– Der vi er nå, i overgangen mellom to kvalifiseringer, ønsker vi å trekke perspektivet minst fire år fram, i første omgang til og med EM i 2024. I et sånt perspektiv var det naturlig å innlede samtaler med Ståle Solbakken, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Litt overraskende

Carl-Erik Torp

MODEN FOR NOE ANNERLEDES: Med ny landslagssjef kan vi få noen som tenker nytt med landslaget, sier Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad

Ifølge NFF har samtalene har pågått i noen uker, der forbundet og Solbakken har forhandlet seg frem til enighet.

– Det er litt overraskende at de kom frem til den løsningen akkurat nå, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Han tror ikke det er støyen rundt landslaget som er grunnen til den nye treneransettelsen.

– Det er ikke en hendelse som har gjort dette, det er mer en trend og generell fotballfilosofi som gjør at man ser at man er moden for litt andre tanker. Når Ståle er ledig på markedet er det en naturlig og riktig løsning.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • 22 nye utøvere klare for Beijing-OL

  Det er nå tatt ut de siste 22 utøverne til OL i Beijing.

  Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

  Slik så tirsdagens uttak ut i sin helhet:

  Alpint:

  Lucas Braathen (Bærums Skiklub), Timon Haugan (Oppdal), Mina Fürst Holtmann (Bærums), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Atle Lie McGrath (Bærum), Ragnhild Mowinckel (Rival), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Thea Louise Stjernesund (Hakadal), Maria Therese Tviberg (Geilo), Rasmus Windingstad (Bærum).

  Friski:

  Tormod Frostad (Bærum).

  Hopp:

  Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Snowboard:

  Ståle Sandbech (Bærum).

  FIS Ski World Cup Men's Super G
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Kongefamilien ikkje til OL

  Kongefamilien opplyser at dei kjem til å følgje OL og Paralympics i Beijing på TV.

  Det blir grunngitt med dei strenge reise- og smittevernreglane som vil gjelde under vinterleikane i Kina. Normalt har representantar for kongefamilien vore til stades på OL.

  «I år vil Kongefamilien følge vinter-OL og heie på de norske utøverne foran TV-skjermen. Kongefamilien vil i likhet med store deler av Norge følge lekene med stor iver», opplyser Det norske kongehus til NTB.

  «OL og de paralympiske leker i Beijing vil ikke finne sted med internasjonalt publikum, og de svært strenge reise- og smittevernreglene under OL har gjort et besøk til lekene vanskelig å gjennomføre. Som følge av dette vil det dessverre ikke være tilstedeværelse fra Kongefamilien under de olympiske- eller paralympiske leker i Beijing 2022. Kongefamilien ønsker de norske idrettsutøverne og støtteapparatet lykke til i Beijing!», heiter det vidare.

  Regjeringa har på side gjort det klart at ho vil vere representert under vinterleikane (NTB).

  Kong Harald på OL 2006
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ronaldo og Rashford tilbake i trening – kan bli aktuelle mot Brentford

  Manchester United-manager Ralf Rangnick kan glede seg over at trioen Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford og Paul Pogba er tilbake i trening.

  Det avslørte et bilde Ronaldo publiserte på Twitter mandag. Rangnick snakket om troppen på en pressekonferanse foran onsdagens møte med Brentford, og han hadde følgende å si om de tre stjernespillerne:

  – Cristiano og Marcus trente i går og trener i dag. Vi må vente til etter dagens trening for å se om de er klare. Per nå tror jeg at begge kan være tilgjengelige.

  – Paul hadde sin første trening med laget i går, og han viste hvilken ekstraordinær spiller han kan være, sier Rangnick om Pogba, som har vært ute med skade siden starten av november.

  – Han er ikke klar for kampene denne uken. Jeg håper at han kan være tilgjengelig etter vinterpausen når vi møter Middlesbrough i cupen (4/2) og Burnley (8/2). (NTB)

  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal