Hopp til innhold

Solbakken om landslagsjobben: – Kanskje den største jobben i norsk idrett

NFF bekrefter torsdag at Ståle Solbakken blir ny landslagssjef for Norges herrelandslag. Solbakken selv forteller at det er ærefullt å skulle ta over rollen i det han betegner som kanskje den største jobben i norsk idrett.

Ståle Solbakken

NY LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken tar over Norges herrelandslag i fotball etter Lars Lagerbäck.

Foto: NFF

Etter spørsmål om hvorfor han takket ja til jobben som landslagstrener, var ikke gruesokningen mild i sin beskrivelse av hvor stort det er å skulle trene det norske landslaget.

– Det er fordi at jeg ser på det her som kanskje den største jobben i norsk idrett. Og det at du i løpet av trenerkarrieren får lov til å trene det norske landslaget det er ærefullt, sier Ståle Solbakken til NRK. Han tar over stillingen som landslagstrener fra 7. desember.

Solbakken ble også koblet til jobben da Per-Mathias Høgmo var ferdig i 2017. Han valgte på det tidspunktet å si nei, og da ble Lars Lagerbäck mannen som fikk jobben i stedet. I tillegg skulle han egentlig ta over landslaget i 2012, men valgte heller et tilbud i Bundesliga-klubben Köln.

Ønsker å sette et kraftig avtrykk

Allerede på mandag, dagen når Solbakken offisielt tar over rollen som landslagstrener, er det også trekning av kvalifiseringsgrupper til VM i Qatar 2022. Solbakken sender ikke noen lovnader om EM eller VM med det første, men ønsker likevel at laget skal sparke fra seg i hans første forsøk på å nå et sluttspill.

– Det vil være arrogant å stå her og si at man er trygg på å nå sluttspill. Jeg både håper og tror vi kan gjøre ordentlig gode forsøk, så forhåpentligvis ender det godt til slutt.

– Det er en trekning på mandag, så tar vi det derfra. Vi er ikke med i kvalifiseringen for å fylle ut, vi er der for å prøve og sette et kraftig avtrykk fra oss, sier Solbakken.

– Hadde mange «crazy» tilbud

På en pressekonferanse torsdag sier Solbakken at samtalene først startet rundt to uker før «nødlandslaget» spilte sin kamp.

Ståle

FIKK SPARKEN: Tidligere i år fikk Solbakken sparken i FC København etter sviktende resultater.

Foto: Sascha Steinbach / AP

– Vi ble enige om å snakkes igjen etter landskampene var spilt for å se om det var et grunnlag. Det har vært positive samtaler over ikke veldig lang tid men jeg hadde gjort meg opp en mening om at det var noe for meg, så kom de tilbake og sa det var noe for dem.

Han poengterer at det var flere tilbud på bordet da Norge ble aktuelt.

– Jeg hadde mange «crazy» tilbud, men kanskje ikke så mange jeg kunne tenke meg. Det var en ganske stor klubb, men det ble fort klart at dette kunne passe meg og Norge bra nå, sier han.

Den nye landslagssjefen sier sparkingen i København kom som et sjokk, og han kommer også med et stikk til sine tidligere arbeidsgivere.

Egil Drillo Olsen

SPENNENDE LAG: Egil «Drillo» Olsen mener Norge aldri har hatt så mange unge og spennende spillere som nå.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi får håpe vi ses i Parken om noen måneder, sier Solbakken.

Solbakken har vært hovedtrener i FC København i en årrekke. Han var først i klubben fra 2006 til 2011 og deretter fra 2013 til 2020. I tillegg har han vært innom HamKam, Köln og Wolverhampton.

– Skulle vært landslagstrener for lenge siden

Det ble mye støy etter Solbakken fikk sparken fra jobben som trener i FC København, der blant annet Åge Hareide stilte seg helt uforstående til avgjørelsen.

At han nå blir landslagssjef syns Egil «Drillo» Olsen er helt på sin plass.

Pressekonferanse i NFF der det blir offentliggjort at Ståle Solbakken tiltrer som landslagssjef 1. januar 2012 og at kontrakten skal vare ut 2015. Tidligere hadde det vært helt uaktuelt for Solbakken å ta over landslaget før kontrakten med FC København var over.

Pressekonferanse i NFF der det blir offentliggjort at Ståle Solbakken tiltrer som landslagssjef 1. januar 2012 og at kontrakten skal vare ut 2015. Tidligere hadde det vært helt uaktuelt for Solbakken å ta over landslaget før kontrakten med FC København var over.

– Når det først skjer, er jeg naturligvis veldig fornøyd med det. Han skulle vært landslagstrener for lenge siden, sier den tidligere landslagssjefen til NRK.

– Han tar ut de rette spillerne og legger opp til en måte å spille fotball på som passer i forhold til motstanderen. Og så har han en fotballfilosofi som er veldig lik som den jeg har. Han er tilhenger av et rendyrket soneforsvar og tilhenger av framoverfotball.

Forbundet opplyser i pressemeldingen om at samtalene har skjedd i full åpenhet overfor Lars Lagerbäck.

Lagerbäck

FERDIG: Fra 7. desember trer Lars Lagerbäck av som norsk landslagssjef.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

– Der vi er nå, i overgangen mellom to kvalifiseringer, ønsker vi å trekke perspektivet minst fire år fram, i første omgang til og med EM i 2024. I et sånt perspektiv var det naturlig å innlede samtaler med Ståle Solbakken, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Litt overraskende

Carl-Erik Torp

MODEN FOR NOE ANNERLEDES: Med ny landslagssjef kan vi få noen som tenker nytt med landslaget, sier Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad

Ifølge NFF har samtalene har pågått i noen uker, der forbundet og Solbakken har forhandlet seg frem til enighet.

– Det er litt overraskende at de kom frem til den løsningen akkurat nå, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Han tror ikke det er støyen rundt landslaget som er grunnen til den nye treneransettelsen.

– Det er ikke en hendelse som har gjort dette, det er mer en trend og generell fotballfilosofi som gjør at man ser at man er moden for litt andre tanker. Når Ståle er ledig på markedet er det en naturlig og riktig løsning.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal