NRK Meny
Normal

Stafetthelten kan bli tvunget til å legge opp

Eldar Rønning gir opp sesongen. Den norske VM-helten innser at karrieren er over om ikke kroppen begynner å spille på lag igjen.

Stafettlaget

STORT ØYEBLIKK: Eldar Rønning (nr. 2 f.h.) vinker til en fullsatt universitetsplass i Oslo etter VM-gullet i stafett på hjemmebane i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Motivasjonen er der. Jeg har veldig lyst til å satse mot VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018. Men jeg har ikke en sjans uten en frisk kropp. 99 prosent er ikke nok. Jeg må være 100 prosent, sier Rønning til NRK.

33-åringen fra Skogn har gått fire VM-stafetter for Norge – og vunnet gull i alle fire. Han har også individuelt sølv og bronse fra VM. I 2012 gikk han helt til topps i Holmenkollens 50-kilometer etter en høydramatisk spurt der han stupte forbi Dario Cologna på målstreken.

Han har opplevd mye. Kanskje blir det ikke mer. Nå har han i hvert fall måttet erkjenne at det ikke blir noen skirenn denne vinteren.

Årsaken er virus.

Sykmeldt på ubestemt tid

– Det begynte forrige vinter, da jeg ikke fikk det til å stemme. I mai fikk jeg diagnosen betennelse i spiserøret. Så kom jeg i gang med trening på vårparten og det fungerte bra til ei samling på Mallorca. Der begynte jeg å hangle. Så sa det plutselig bom stopp, forteller Rønning.

Han holdt seg litt i gang utover førjulsvinteren, men kroppen responderte ikke på trening. I jula tok han to uker helt fri. En ny test tidlig i januar forseglet dommen over 2016-sesongen:

– Jeg måtte bare sykmelde meg på ubestemt tid, kanskje til våren. Så får jeg ta en evaluering da. Jeg håper å kunne satse i to sesonger til. Men jeg satser ikke for å kunne kjempe om tiendeplasser, fastslår han.

– Hvordan har du opplevd vinteren?

– Jeg har vært hjemmeværende husfar. Og har funnet ut at det ikke passer for meg. Så nå jobber jeg i Sparebank1, hvor jeg har hatt en trainee-stilling de to siste årene. Det er positivt, jeg trives med det.

Video Rønning stupte til seier

HISTORISK STUP: Med en av tidenes mest spektakulære manøvrer vant Eldar Rønning det gjeveste av alle skirenn i 2012, femmila i Holmenkollen.

– Oppnådd mer enn jeg drømte om

– Hvordan er det å tenke på at du kanskje har gått skikkelig fort på ski for siste gang?

– Det er litt tøft. Samtidig har jeg brukt tre måneder på å prøve å ta realitetene innover meg. Så jeg er forberedt på å stikke fingeren i jorda til våren. Vil ikke kroppen mer, så er det slutt, sier Rønning, som nå er på det private laget United Bakeries.

Han har også tillatt seg å se litt bakover.

– Jeg har oppnådd mye mer enn jeg hadde drømt om som liten gut. Men jeg har så lyst til å få til noe nytt. At folk tror man er ferdig, gjør at jeg får enda mer lyst til å vise at man duger, fastslår Eldar Rønning

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn