Stafetthelten kan bli tvunget til å legge opp

Eldar Rønning gir opp sesongen. Den norske VM-helten innser at karrieren er over om ikke kroppen begynner å spille på lag igjen.

Stafettlaget

STORT ØYEBLIKK: Eldar Rønning (nr. 2 f.h.) vinker til en fullsatt universitetsplass i Oslo etter VM-gullet i stafett på hjemmebane i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Motivasjonen er der. Jeg har veldig lyst til å satse mot VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018. Men jeg har ikke en sjans uten en frisk kropp. 99 prosent er ikke nok. Jeg må være 100 prosent, sier Rønning til NRK.

33-åringen fra Skogn har gått fire VM-stafetter for Norge – og vunnet gull i alle fire. Han har også individuelt sølv og bronse fra VM. I 2012 gikk han helt til topps i Holmenkollens 50-kilometer etter en høydramatisk spurt der han stupte forbi Dario Cologna på målstreken.

Han har opplevd mye. Kanskje blir det ikke mer. Nå har han i hvert fall måttet erkjenne at det ikke blir noen skirenn denne vinteren.

Årsaken er virus.

Sykmeldt på ubestemt tid

– Det begynte forrige vinter, da jeg ikke fikk det til å stemme. I mai fikk jeg diagnosen betennelse i spiserøret. Så kom jeg i gang med trening på vårparten og det fungerte bra til ei samling på Mallorca. Der begynte jeg å hangle. Så sa det plutselig bom stopp, forteller Rønning.

Han holdt seg litt i gang utover førjulsvinteren, men kroppen responderte ikke på trening. I jula tok han to uker helt fri. En ny test tidlig i januar forseglet dommen over 2016-sesongen:

– Jeg måtte bare sykmelde meg på ubestemt tid, kanskje til våren. Så får jeg ta en evaluering da. Jeg håper å kunne satse i to sesonger til. Men jeg satser ikke for å kunne kjempe om tiendeplasser, fastslår han.

– Hvordan har du opplevd vinteren?

– Jeg har vært hjemmeværende husfar. Og har funnet ut at det ikke passer for meg. Så nå jobber jeg i Sparebank1, hvor jeg har hatt en trainee-stilling de to siste årene. Det er positivt, jeg trives med det.

Video Rønning stupte til seier

HISTORISK STUP: Med en av tidenes mest spektakulære manøvrer vant Eldar Rønning det gjeveste av alle skirenn i 2012, femmila i Holmenkollen.

– Oppnådd mer enn jeg drømte om

– Hvordan er det å tenke på at du kanskje har gått skikkelig fort på ski for siste gang?

– Det er litt tøft. Samtidig har jeg brukt tre måneder på å prøve å ta realitetene innover meg. Så jeg er forberedt på å stikke fingeren i jorda til våren. Vil ikke kroppen mer, så er det slutt, sier Rønning, som nå er på det private laget United Bakeries.

Han har også tillatt seg å se litt bakover.

– Jeg har oppnådd mye mer enn jeg hadde drømt om som liten gut. Men jeg har så lyst til å få til noe nytt. At folk tror man er ferdig, gjør at jeg får enda mer lyst til å vise at man duger, fastslår Eldar Rønning

Siste nytt

 • Agüero sa unnskyld etter pinlig bom

  Sergio Agüero har fått kritikk for straffebommen mot Chelsea. Han forsøkte å lobbe straffen, men Chelsea-keeperen sto på streken og reddet.

  Agüero la lørdag kveld ut en unnskyldning på Twitter.

  – Unnskyld til lagkamerater, støtteapparat og tilhengere for at jeg bommet. Det var en dårlig vurdering og jeg tar alt ansvar, skriver spissen.

  Laster Twitter-innhold
 • Mesterligahåpet lever for Liverpool

  Med 2-0 seier over Southampton, sikret Liverpool særs viktige poeng. Sadio Mané scoret etter en drøy halvtime for vertene. Det så lenge ut til å bli kampens eneste mål, før Thiago Alcantara la på til 2-0 på overtid.

  At både Leicester og Tottenham avga poeng denne runden er også gode nyheter for Liverpool, som nå ligger på sjetteplass med 57 poeng. De rødkledde har også én kamp mindre spilt enn Spurs. Likevel er det fremdeles seks poeng opp til Leicester på mesterligaplass.

  Liverpool har nå fire kamper igjen. Borte mot Manchester United, West Bromwich og Burnley, før de avslutter Premier League-sesongen hjemme mot Crystal Palace.

  Thiago og Sadio Mané under kampen mot Southampton 08.05.21.
  Foto: Phil Noble / AFP
 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  – Det er som det er. Vi må akseptere tap, det er ikke noe å gjøre med det. Jeg synes at Berrettini servet fantastisk bra i dag, sa pappa og trener Christian Ruud til Eurosport etter kampen.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen. Men tross tap i semifinalen, har det vært en sterk turnering av Ruud.

  – Vi kan ikke være skuffet, det har vært mye bra tennis. Jeg tror Berrettini spiller opp mot sitt aller beste i dag, sier pappa Ruud til Eurosport.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal