NRK Meny
Normal

Stafetthelten kan bli tvunget til å legge opp

Eldar Rønning gir opp sesongen. Den norske VM-helten innser at karrieren er over om ikke kroppen begynner å spille på lag igjen.

Stafettlaget

STORT ØYEBLIKK: Eldar Rønning (nr. 2 f.h.) vinker til en fullsatt universitetsplass i Oslo etter VM-gullet i stafett på hjemmebane i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Motivasjonen er der. Jeg har veldig lyst til å satse mot VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018. Men jeg har ikke en sjans uten en frisk kropp. 99 prosent er ikke nok. Jeg må være 100 prosent, sier Rønning til NRK.

33-åringen fra Skogn har gått fire VM-stafetter for Norge – og vunnet gull i alle fire. Han har også individuelt sølv og bronse fra VM. I 2012 gikk han helt til topps i Holmenkollens 50-kilometer etter en høydramatisk spurt der han stupte forbi Dario Cologna på målstreken.

Han har opplevd mye. Kanskje blir det ikke mer. Nå har han i hvert fall måttet erkjenne at det ikke blir noen skirenn denne vinteren.

Årsaken er virus.

Sykmeldt på ubestemt tid

– Det begynte forrige vinter, da jeg ikke fikk det til å stemme. I mai fikk jeg diagnosen betennelse i spiserøret. Så kom jeg i gang med trening på vårparten og det fungerte bra til ei samling på Mallorca. Der begynte jeg å hangle. Så sa det plutselig bom stopp, forteller Rønning.

Han holdt seg litt i gang utover førjulsvinteren, men kroppen responderte ikke på trening. I jula tok han to uker helt fri. En ny test tidlig i januar forseglet dommen over 2016-sesongen:

– Jeg måtte bare sykmelde meg på ubestemt tid, kanskje til våren. Så får jeg ta en evaluering da. Jeg håper å kunne satse i to sesonger til. Men jeg satser ikke for å kunne kjempe om tiendeplasser, fastslår han.

– Hvordan har du opplevd vinteren?

– Jeg har vært hjemmeværende husfar. Og har funnet ut at det ikke passer for meg. Så nå jobber jeg i Sparebank1, hvor jeg har hatt en trainee-stilling de to siste årene. Det er positivt, jeg trives med det.

Video Rønning stupte til seier

HISTORISK STUP: Med en av tidenes mest spektakulære manøvrer vant Eldar Rønning det gjeveste av alle skirenn i 2012, femmila i Holmenkollen.

– Oppnådd mer enn jeg drømte om

– Hvordan er det å tenke på at du kanskje har gått skikkelig fort på ski for siste gang?

– Det er litt tøft. Samtidig har jeg brukt tre måneder på å prøve å ta realitetene innover meg. Så jeg er forberedt på å stikke fingeren i jorda til våren. Vil ikke kroppen mer, så er det slutt, sier Rønning, som nå er på det private laget United Bakeries.

Han har også tillatt seg å se litt bakover.

– Jeg har oppnådd mye mer enn jeg hadde drømt om som liten gut. Men jeg har så lyst til å få til noe nytt. At folk tror man er ferdig, gjør at jeg får enda mer lyst til å vise at man duger, fastslår Eldar Rønning

Siste nytt

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal