Hopp til innhold

Stafetten kan bli endret etter over 80 år: – Ikke et elendig forslag

Herrestafetten i langrenn kan få ny form i OL og VM for første gang etter at øvelsen ble innført i 1936. Norske stjerner ser behovet.

Stafettlaget i Lahti

POSITIVE: Norge har vunnet alle VM-stafetter fra og med 2003. Det har Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh og Didrik Tønseth tenkt å fortsette med selv om etappene reduseres til 7,5 km.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Som NRK har fortalt denne uka blir det sannsynligvis vedtatt endringer i mesterskapsprogrammet i langrenn på kongressen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) i mai.

Blant øvelsene som ikke står i fare for å forsvinne, er stafetten. Men når NRK ber mannen som snakker Norges sak i FIS, tidligere langrennssjef Åge Skinstad, om å peke ut den mest sannsynlige endringen, svarer han:

– Jeg tror 4x7,5 km stafett for herrer er veldig sannsynlig i stedet for 4x10 km.

Åge Skinstad

SPÅR STAFETTENDRING: Åge Skinstad.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etappelengden har vært 10 km helt siden stafett for herrer kom på OL-programmet i 1936 og VM-programmet i 1937.

I verdenscupen har etappelengden vært 7,5 km i fem sesonger allerede – for å gjøre løpet mer attraktivt for TV ved å korte ned konkurransetiden.

– Mer action

– Jeg synes ikke det er et elendig forslag, sier Didrik Tønseth, stafettverdensmester i 2015 og 2017.

– Vi ser i verdenscupstafettene at flere lag er med hele veien. Det klemmes til mer fra start, og det blir mer action. Jeg ser absolutt det argumentet, utdyper han.

Martin Johnsrud Sundby – stafettverdensmester i 2011 og 2017 – er enig.

– Jeg var kjempeskeptisk da det ble innført i verdenscupen, jeg tenkte at nå tar vi bort det som kanskje har vært det mest grunnleggende i mange, mange år. Så ble resultatet at stafettene ble jevnere. Langrenn blir sett på som en mer spennende idrett når stafetten blir sånn. Det tror jeg vi bare må anerkjenne, sier Sundby.

FIS nye øvelser

TIL DEBATT: Her er de mulige mesterskapsendringene som var grunnlaget for diskusjon på høstmøtet i langrennskomiteen i FIS.

Foto: Åge Skinstad

Internasjonal framtid

Verdens beste langrennsløper de siste årene er forsiktig med å mene mye om endringene som diskuteres.

– Jeg har veldig lyst til at langrenn skal beholde identiteten sin som en manndomsprøve på de distansene som er ordentlig tøffe, så jeg håper vi ikke fjerner oss helt fra det, sier Sundby, som ser at det ønske kommer i konflikt med ønsket om stor utbredelse.

– Jeg tror man prøver å gjøre grep som gjør at idretten har en internasjonal framtid, ikke bare en nordisk framtid. Da må det kanskje gjøres grep.

– Sterke tradisjoner

Lederen i den internasjonale langrennskomiteen, Vegard Ulvang, bekrefter at kortere stafett er en av ideene som kom opp da saken først ble diskutert i Zürich sist uke. Men han er ikke nødvendigvis enig med Skinstad i at det er den mest sannsynlige endringen.

– Jeg er ikke så sikker på at det blir endringer i stafetten. 4x10 km stafett er en øvelse med veldig sterke tradisjoner. Men nå skal vi diskutere dette grundig, så får vi se hvilke konkrete forslag det skal stemmes over, sier Ulvang til NRK.

  • Stafetten i vinterens OL i Pyeongchang blir definitivt 4x10 km. Det er for øvrig vinterens eneste langrennsstafett, ettersom det ikke er stafett i verdenscupen i 2017/18. Øvelsen er tilbake i 2018/19.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal