NRK Meny
Normal

Stabæk lager varslingskanal

Fotballklubben Stabæk vil gjøre det enklere for medlemmene å varsle om overgrep, mobbing og annet de opplever som problematisk. Derfor oppretter de en varslingskanal.

Espen Moe

Styreleder Espen Moe i Stabæk sier klubben er kloke av skade etter enkelte uheldige episoder de siste årene. Derfor oppretter de en varslingskanal.

– Vi har hatt et par uønskede hendelser, så vi vil ha et system for å unngå dette i fremtiden, sier styreleder Espen Moe til NRK.

Derfor oppretter klubben nå et varslingssystem der medlemmene enkelt kan varsle et eksternt advokatfirma om alt de opplever som problematisk. Dette kan skje anonymt eller med full identitet. Deretter vurderer advokatfirmaet om de skal gå videre med saken.

Eksempler på forhold som kan varsles om, er påstander om trakassering, mistanke om økonomisk kriminalitet, HMS-brudd, bedrageri, bestikkelser eller brudd på klubbens etiske retningslinjer.

Klubben har fått godkjent en slik tjeneste av Datatilsynet, og blir den første klubben i Norge med et slikt system.

– Kloke av skade

Leni Larsen Kaurin

Tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin gikk offentlig ut og fortalte om en ubehagelig tilnærming fra trener Øyvind Eide tidligere i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bakgrunnen for at Stabæk-ledelsen har jobbet for et slikt system, er flere uheldige episoder som har vært belastende både for klubbens medlemmer og for klubben.

Blant annet gikk tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin offentlig ut tidligere i år og fortalte hvordan hun mente hun hadde blitt frosset ut av laget etter at hun avviste trener Øyvind Eide. Treneren innrømmet upassende adferd, men fikk fortsette som trener i klubben.

Stabæk har også fått utenomsportslig oppmerksomhet for overgangen til Veigar Pall Gunnarson og Herman Stengel. Saken endte med at Stabæk fikk rettslig medhold i at opsjonsavtalen Vålerenga sikret seg på Stengel var gyldig, men saken preget Stabæk i lang tid.

– Du kan godt si vi er kloke av skade. Alle slike episoder er en belastning på klubben, og vi bruker mye energi på dette. I tillegg til at det er en belastning for dem som rammes, sier Moe.

Datatilsynet fornøyd

Dette er første gang Datatilsynet har behandlet en slik søknad fra idretten. Direktør Bjørn Erik Thon sier Stabæk har klare forpliktelser for hva slags informasjon de benytter seg av og hvordan de lagrer informasjonen.

– Stabæk har ønsket en kanal der folk kan si fra om det de mener er misligheter økonimisk, seksuelt eller på andre områder. Jeg synes det er fint at Stabæk vil få orden på dette, sier Thon.

Også i fotballforbundet ser de det positive i dette. Generalsekretær Kjetil Siem er ikke redd for at det nå blir noen form for sladrekultur.

– Alt som kan bidra til en tryggere hverdag for våre medlemmer og utøvere, ser vi positivt på. Så gjenstår det å se hvordan dette blir, og om det er noe vi vil anbefale for andre. I utgangspunktet er dette veldig positivt, sier Siem.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp