NRK Meny
Normal

Ukjente Andre (20) får sprintverdenen til å måpe

For bare tre år siden løp han sin første 100-meter - i vide basketshorts og t-skjorte. Fredag løp ukjente Andre De Grasse (20) inn til to så vanvittige tider at det hviskes om at han kan gjøre store ting i VM.

Andre De Grasse

Andre De Grasse under et tidligere stevne.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Jeg har vært i denne idretten i 40 år. Men jeg har aldri sett et sånt talent som Andre De Grasse. Han kan bli magisk, sa sprinttrener Tony Sharpe for en måned siden.

På et universitetsstevne på fredag kom magien fram. Og canadiske Andre De Grasse eksploderte inn i friidrettsverdenens bevissthet.

To supertider på under en time

Den helt uprøvde sprinteren leverte tiden 9,75 sekunder på 100-meter. Så, under en time senere, klokket han inn til 19,58 sekunder på 200. Du kan se begge løpene her:

20-åringen hadde litt for mye medvind til at tidene teller i rekordbøkene, men løpene fikk likefullt eksperter, trenere og utøvere til å sperre opp øynene.

– Han er åpenbart ikke med i utviklingsgruppen min lenger. Han er en av verdens beste sprintere allerede, og kan bli så rask han bare vil, sier hovedtrener Caryl Smith Gilbert.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Ikke gått opp for meg

Begge løpene er inne på lista over tidenes ti beste tider uavhengig av vindforhold, ifølge friidrettstvitrer Jon Mulkeen.

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Ikke i det hele tatt. Dette er utrolig, jeg hadde aldri trodd jeg skulle løpe så fort, sier De Grasse til The Oregonian

Ble reddet av friidretten

Han løp sin første 100-meter så sent som i mai 2012. Den canadiske gutten var på det tidspunktet på vei ut på skråplanet, ifølge Orange County Register.

– Jeg drev med dop. Jeg hadde ingen plan. Jeg var på vei i feil retning, sier De Grasse.

I sitt første løp stilte han i baggy basketshorts og en vanlig t-skjorte - og måtte låne piggsko. Mens de andre løperne var klare i startblokkene, stod De Grasse oppreist, halvveis vendt mot mannen med startpistolen.

Han løp på 10,90 den dagen.

– Friidretten reddet meg, sier han i dag.

Andre De Grasse

Andre De Grasse (til høyre) under Commonwealth Games i Glasgow.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Siden den gang har han hatt en kometkarriere. Nå håper han å prege friidretts-VM - der motstanderne er utøvere som Usain Bolt og Justin Gatlin.

– Jeg har en sjans til å gjøre noe helt spesielt med livet mitt. Jeg skal sette Canada tilbake på sprintkartet, sier han.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal