NRK Meny

Ukjente Andre (20) får sprintverdenen til å måpe

For bare tre år siden løp han sin første 100-meter - i vide basketshorts og t-skjorte. Fredag løp ukjente Andre De Grasse (20) inn til to så vanvittige tider at det hviskes om at han kan gjøre store ting i VM.

Andre De Grasse

Andre De Grasse under et tidligere stevne.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Jeg har vært i denne idretten i 40 år. Men jeg har aldri sett et sånt talent som Andre De Grasse. Han kan bli magisk, sa sprinttrener Tony Sharpe for en måned siden.

På et universitetsstevne på fredag kom magien fram. Og canadiske Andre De Grasse eksploderte inn i friidrettsverdenens bevissthet.

To supertider på under en time

Den helt uprøvde sprinteren leverte tiden 9,75 sekunder på 100-meter. Så, under en time senere, klokket han inn til 19,58 sekunder på 200. Du kan se begge løpene her:

20-åringen hadde litt for mye medvind til at tidene teller i rekordbøkene, men løpene fikk likefullt eksperter, trenere og utøvere til å sperre opp øynene.

– Han er åpenbart ikke med i utviklingsgruppen min lenger. Han er en av verdens beste sprintere allerede, og kan bli så rask han bare vil, sier hovedtrener Caryl Smith Gilbert.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Ikke gått opp for meg

Begge løpene er inne på lista over tidenes ti beste tider uavhengig av vindforhold, ifølge friidrettstvitrer Jon Mulkeen.

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Ikke i det hele tatt. Dette er utrolig, jeg hadde aldri trodd jeg skulle løpe så fort, sier De Grasse til The Oregonian

Ble reddet av friidretten

Han løp sin første 100-meter så sent som i mai 2012. Den canadiske gutten var på det tidspunktet på vei ut på skråplanet, ifølge Orange County Register.

– Jeg drev med dop. Jeg hadde ingen plan. Jeg var på vei i feil retning, sier De Grasse.

I sitt første løp stilte han i baggy basketshorts og en vanlig t-skjorte - og måtte låne piggsko. Mens de andre løperne var klare i startblokkene, stod De Grasse oppreist, halvveis vendt mot mannen med startpistolen.

Han løp på 10,90 den dagen.

– Friidretten reddet meg, sier han i dag.

Andre De Grasse

Andre De Grasse (til høyre) under Commonwealth Games i Glasgow.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Siden den gang har han hatt en kometkarriere. Nå håper han å prege friidretts-VM - der motstanderne er utøvere som Usain Bolt og Justin Gatlin.

– Jeg har en sjans til å gjøre noe helt spesielt med livet mitt. Jeg skal sette Canada tilbake på sprintkartet, sier han.

Siste nytt

  • Gull og sølv i junior-VM i skyting

    Regine Nesheim, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad sikret norsk gull i lagkonkurransen på 50 meter liggende under junior-VM i pistol- og rifleskyting.

    Trioen vant klart foran USA og Kina. Med totalt 1859,7 poeng ble samtidig juniorrekorden knust med 4,2 poeng.

    På herresiden ble det norsk lagsølv for Henrik Larsen, Jo-Hermann Hegg og Benjamin Tingsrud Karlsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM friidrett lag
Friidrett
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Eliteserien fotball: Viking - Haugesund
Etter kamp