Hopp til innhold

Ukjente Andre (20) får sprintverdenen til å måpe

For bare tre år siden løp han sin første 100-meter - i vide basketshorts og t-skjorte. Fredag løp ukjente Andre De Grasse (20) inn til to så vanvittige tider at det hviskes om at han kan gjøre store ting i VM.

Andre De Grasse

Andre De Grasse under et tidligere stevne.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Jeg har vært i denne idretten i 40 år. Men jeg har aldri sett et sånt talent som Andre De Grasse. Han kan bli magisk, sa sprinttrener Tony Sharpe for en måned siden.

På et universitetsstevne på fredag kom magien fram. Og canadiske Andre De Grasse eksploderte inn i friidrettsverdenens bevissthet.

To supertider på under en time

Den helt uprøvde sprinteren leverte tiden 9,75 sekunder på 100-meter. Så, under en time senere, klokket han inn til 19,58 sekunder på 200. Du kan se begge løpene her:

20-åringen hadde litt for mye medvind til at tidene teller i rekordbøkene, men løpene fikk likefullt eksperter, trenere og utøvere til å sperre opp øynene.

– Han er åpenbart ikke med i utviklingsgruppen min lenger. Han er en av verdens beste sprintere allerede, og kan bli så rask han bare vil, sier hovedtrener Caryl Smith Gilbert.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Ikke gått opp for meg

Begge løpene er inne på lista over tidenes ti beste tider uavhengig av vindforhold, ifølge friidrettstvitrer Jon Mulkeen.

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Ikke i det hele tatt. Dette er utrolig, jeg hadde aldri trodd jeg skulle løpe så fort, sier De Grasse til The Oregonian

Ble reddet av friidretten

Han løp sin første 100-meter så sent som i mai 2012. Den canadiske gutten var på det tidspunktet på vei ut på skråplanet, ifølge Orange County Register.

– Jeg drev med dop. Jeg hadde ingen plan. Jeg var på vei i feil retning, sier De Grasse.

I sitt første løp stilte han i baggy basketshorts og en vanlig t-skjorte - og måtte låne piggsko. Mens de andre løperne var klare i startblokkene, stod De Grasse oppreist, halvveis vendt mot mannen med startpistolen.

Han løp på 10,90 den dagen.

– Friidretten reddet meg, sier han i dag.

Andre De Grasse

Andre De Grasse (til høyre) under Commonwealth Games i Glasgow.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Siden den gang har han hatt en kometkarriere. Nå håper han å prege friidretts-VM - der motstanderne er utøvere som Usain Bolt og Justin Gatlin.

– Jeg har en sjans til å gjøre noe helt spesielt med livet mitt. Jeg skal sette Canada tilbake på sprintkartet, sier han.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Et av de mest ekstreme løpene han har gjort

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil.

Siste nytt

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste