Hopp til innhold

Utøvere definert som nærkontakter – Beijing-turen utsettes trolig

SEISER ALM (NRK): Norske utøvere er nå definert som nærkontakter etter at landslagstrener Arild Monsen mandag testet positivt for korona. Det skjer kun tre dager før planlagt OL-avreise – og nå utsettes trolig Beijing-turen for flere av langrennsløperne.

Norske sprintere

PÅ ØKT MANDAG: Norske sprintere, fra venstre Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Håvard Solås Taugbøl i vakre omgivelser i italienske Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter overfor NRK at utøvere er definert som nærkontakter. Ingen har så langt testet positivt. Mandag kveld skal de gjennomføre PCR-testing på hotellet i Italia.

Han spesifiserer at det er utifra lokale, italienske regler at de defineres som nærkontakter. Bjervig ønsker foreløpig ikke å si hvor mange det gjelder.

– Det blir nok noen som flytter sin avgang til 31., men detaljene kan jeg ikke komme med nå. Det diskuterer vi, sier Olympiatoppen-lege Aasne Fenne Hoksrud til NRK.

Norges langrennstropp skulle etter planen fly til Beijing førstkommende torsdag, 27. januar, men for å redusere smitterisiko vil trolig flere dra ned mandag – fire dager senere.

– Jeg tror nok vi vil dra ned i en litt delt tropp nedover, at noen vil dra på en flyvning som går den 31., sier Bjervig til NRK.

– Fryktelig tungt

Arild Monsen hadde vært på landslagets siste høydesamling i Italia da han først testet positivt på en antigen hurtigtest ved ankomst Gardermoen søndag kveld. Den positive prøven ble bekreftet av en påfølgende PCR-test i dag, mandag.

– Det var ikke dette vi trengte nå. Dette er fryktelig tungt for Arild, selvfølgelig, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

MGCuRv1TLzc

LANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her sammen med Erik Valnes tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Et sjokk for dem

Planene for mandagen ble drastisk endret for norske utøvere som følge av den positive prøven til Monsen.

Herrene skulle i utgangspunktet reise ned fra høyden i italienske Seiser Alm og til lavlandet for å gjennomføre en tøff økt. Det ble ikke noe av.

Holund

FOR SEG SELV: Hans Christer Holund i rolig padling opp en bakke like ved utøverhotellet til Norge i Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I stedet trente de fleste rolig for seg selv i høyden like ved hotellet. NRKs reporter på stedet forteller om strålende forhold, skyfri himmel på en dag de skulle trent hardt. De aller fleste gikk for seg selv, mens sprinterne kjørte noen drag i sola.

– Det er klart det er et sjokk for dem, sier Bjervig om hvordan utøverne reagerte da de fikk beskjeden om smitte i trenerapparatet.

Utøvere

PÅ VEI TIL HOTELLET: Etter endt økt i 12:00-tiden mandag dro enkelte av de norske utøverne tilbake til hotellet.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Men det er litt mer ro i rekkene etter at vi fikk testet både i går og i dag. Alle andre har testet negativt foreløpig. Men dette er den største frykten nå.

Monsen er symptomfri, men følger nå naturligvis norske karanteneregler. Langrennssjef Bjervig sier de ikke har noen solid teori ennå på hvor Monsen kan ha blitt smittet, men at de går opp alle veier for å finne ut av det. Bjervig utelukker ikke at utøvere kan bli definert som nærkontakt av treneren.

– Sånn sett er man jo sjokkert

Men det er foreløpig kun trenerkollega Eirik Myhr Nossum som er definert som nærkontakt. De to har bodd på rom sammen.

Nossum skriver i en sms til NRK at alle utøverne nå virkelig synes synd på Monsen.

WlI1Lv8rXY4

I KARANTENE: Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen er begge påvirket av sistnevntes positive koronaprøve. Her er de avbildet sist sesong.

Foto: Berit Roald / NTB

Han bekrefter at det kom som et sjokk på norske utøvere.

«Vi har gått mellom å være på rommet og ute for å trene. Vi har vært alene i matsalen. Vi har brukt munnbind og engangshansker utenfor eget rom. Sånn sett er man jo sjokkert», skriver Nossum.

Skulle til Beijing om tre dager

Sprintlandslagstreneren skulle egentlig satt seg på flyet til Beijing allerede torsdag om tre dager. Det er allerede klart at han ikke blir å finne på det. Neste fly med Olympiatoppen går fra Norge 31. januar.

UMggGW63ESk

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig sier at situasjonen er såpass fersk at de må sjekke med norske og kinesiske myndigheter, ikke minst Olympiatoppen, før de tar noen avgjørelse på om det er lov å sende Monsen til Kina.

– Vi drar ikke til Kina med noen som helst usikkerhet. Jeg har ikke alle svar på dette nå, men det er jo ikke spesielt bra timing. OL henger i en tynn tråd for ham. På grunn av alle tester og hvordan kineserne måler verdiene av viruset i kroppen. Vi tar ingen sjanser i det hele tatt. Er vi i tvil så skal han ikke til OL.

Siste nytt

 • Ruud klatrer én plass på ATP-rankingen tross Båstad-fiasko

  Norske Casper Ruud passerer Andrey Rublev og klatrer fra 9.- til 8.-plass på ATP-rankingen i tennis. Italienske Jannik Sinner forblir verdensener.

  Det kommer fram av den ferske oppdateringen mandag.

  Ruud slet stort på grusen i svenske Båstad, og nordmannen røk ut allerede i 2. runde mot brasilianeren Thiago Monteiro. Fjorårets vinner Rublev hadde imidlertid flere poeng å forsvare, og russeren faller dermed til 9.-plass.

  I toppen av ATP-rankingen troner Sinner fortsatt øverst. Han følges av Novak Djokovic og Carlos Alcaraz, mens Alexander Zverev, Daniil Medvedev og Alex de Minaur utgjør resten av topp seks.

  Fredag kveld ble det kjent at Ruud står over denne ukens turnering i østerrikske Kitzbühel. Dermed er OL i Paris neste på programmet for 25-åringen, som de seneste årene har levert svært solid på rødgrusen i den franske hovedstaden. (NTB)

  Tennis
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB
 • Ofkir tilbake til Eliteserien - klar for HamKam

  Mohamed Ofkir er tilbake i Eliteserien og skal spille for HamKam på lån ut sesongen.

  Det opplyser Hamar-klubben. I avtalen ligger det en opsjon på å kjøpe Ofkir fri fra Vålerenga.

  Angrepsspilleren er spilleklar til HamKams neste kamp mot Viking 4. august. Det er samme dag som Ofkir fyller 28 år.

  – Det som skjer i HamKam nå, virker veldig spennende. Jeg har hatt mange gode samtaler med Jakob Michelsen og kjenner personer i klubben som har snakket veldig varmt om satsingen på Hamar, sier Ofkir i en uttalelse.

  Han har tidligere spilt for Lillestrøm, belgiske Lokeren, Sandefjord, Sarpsborg, Vålerenga og tyrkiske Manisa. Hos sistnevnte var han på utlån.

  (NTB)

  Ofkir
  Foto: NTB
 • Norge misset semifinale i G19-EM tross seier og to Braut-scoringer

  Norge slo Nord-Irland 2-0, men det holdt ikke til semifinaleplass i G19-EM i fotball. Daniel Braut gjorde de norske målene.

  Lenge så det lyst ut for det som ville gitt G19-landslagets andre strake semifinale. Med under 20 minutter igjen lå Norge på 2.-plass i gruppe A, men den glapp da Ukraina scoret på straffe til 3-2 over Italia.

  Det krigsherjede landet tok seg videre sammen med italienerne, som allerede hadde avansementet i boks før siste runde.

  En semifinalebillett ville gjort Norge direktekvalifisert for neste års U20-VM i Chile. Nå venter i stedet en kamp til uka om Europas femte og siste plass i sluttspillet. Det er ikke klart hvilken treer Norge møter fra gruppe B.

  Braut tok det norske laget i føringen etter 34 minutters spill i Belfast. Han kranglet ballen i mål fra fem meter, og samme mann doblet til 2-0 etter litt over en time. Denne gangen skapte han seg plass og styrte ballen elegant i nettmaskene.

  Senere var Sandens Ulf-spilleren et treff i tverrliggeren unna å fullføre hattricket.

  Norge tapte 1-2 for Italia i EM-åpningen, mens det ble 0-0 mot Ukraina noen dager senere.

  I fjor spilte et norsk G19-landslag seg til EM-semifinale for aller første gang. Også den årgangen ble ledet av Luis Pimenta.

  (NTB)

  Daniel Braut ble tomålsscorer og Norge gjorde jobben mot Nord-Irland. Men det holdt ikke til semifinale siden Ukraine slo Italia i den andre kampen i gruppa.

Sendeplan

Kl. Program Kanal