Hopp til innhold

Utøvere definert som nærkontakter – Beijing-turen utsettes trolig

SEISER ALM (NRK): Norske utøvere er nå definert som nærkontakter etter at landslagstrener Arild Monsen mandag testet positivt for korona. Det skjer kun tre dager før planlagt OL-avreise – og nå utsettes trolig Beijing-turen for flere av langrennsløperne.

Norske sprintere

PÅ ØKT MANDAG: Norske sprintere, fra venstre Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Håvard Solås Taugbøl i vakre omgivelser i italienske Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter overfor NRK at utøvere er definert som nærkontakter. Ingen har så langt testet positivt. Mandag kveld skal de gjennomføre PCR-testing på hotellet i Italia.

Han spesifiserer at det er utifra lokale, italienske regler at de defineres som nærkontakter. Bjervig ønsker foreløpig ikke å si hvor mange det gjelder.

– Det blir nok noen som flytter sin avgang til 31., men detaljene kan jeg ikke komme med nå. Det diskuterer vi, sier Olympiatoppen-lege Aasne Fenne Hoksrud til NRK.

Norges langrennstropp skulle etter planen fly til Beijing førstkommende torsdag, 27. januar, men for å redusere smitterisiko vil trolig flere dra ned mandag – fire dager senere.

– Jeg tror nok vi vil dra ned i en litt delt tropp nedover, at noen vil dra på en flyvning som går den 31., sier Bjervig til NRK.

– Fryktelig tungt

Arild Monsen hadde vært på landslagets siste høydesamling i Italia da han først testet positivt på en antigen hurtigtest ved ankomst Gardermoen søndag kveld. Den positive prøven ble bekreftet av en påfølgende PCR-test i dag, mandag.

– Det var ikke dette vi trengte nå. Dette er fryktelig tungt for Arild, selvfølgelig, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

MGCuRv1TLzc

LANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her sammen med Erik Valnes tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Et sjokk for dem

Planene for mandagen ble drastisk endret for norske utøvere som følge av den positive prøven til Monsen.

Herrene skulle i utgangspunktet reise ned fra høyden i italienske Seiser Alm og til lavlandet for å gjennomføre en tøff økt. Det ble ikke noe av.

Holund

FOR SEG SELV: Hans Christer Holund i rolig padling opp en bakke like ved utøverhotellet til Norge i Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I stedet trente de fleste rolig for seg selv i høyden like ved hotellet. NRKs reporter på stedet forteller om strålende forhold, skyfri himmel på en dag de skulle trent hardt. De aller fleste gikk for seg selv, mens sprinterne kjørte noen drag i sola.

– Det er klart det er et sjokk for dem, sier Bjervig om hvordan utøverne reagerte da de fikk beskjeden om smitte i trenerapparatet.

Utøvere

PÅ VEI TIL HOTELLET: Etter endt økt i 12:00-tiden mandag dro enkelte av de norske utøverne tilbake til hotellet.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Men det er litt mer ro i rekkene etter at vi fikk testet både i går og i dag. Alle andre har testet negativt foreløpig. Men dette er den største frykten nå.

Monsen er symptomfri, men følger nå naturligvis norske karanteneregler. Langrennssjef Bjervig sier de ikke har noen solid teori ennå på hvor Monsen kan ha blitt smittet, men at de går opp alle veier for å finne ut av det. Bjervig utelukker ikke at utøvere kan bli definert som nærkontakt av treneren.

– Sånn sett er man jo sjokkert

Men det er foreløpig kun trenerkollega Eirik Myhr Nossum som er definert som nærkontakt. De to har bodd på rom sammen.

Nossum skriver i en sms til NRK at alle utøverne nå virkelig synes synd på Monsen.

WlI1Lv8rXY4

I KARANTENE: Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen er begge påvirket av sistnevntes positive koronaprøve. Her er de avbildet sist sesong.

Foto: Berit Roald / NTB

Han bekrefter at det kom som et sjokk på norske utøvere.

«Vi har gått mellom å være på rommet og ute for å trene. Vi har vært alene i matsalen. Vi har brukt munnbind og engangshansker utenfor eget rom. Sånn sett er man jo sjokkert», skriver Nossum.

Skulle til Beijing om tre dager

Sprintlandslagstreneren skulle egentlig satt seg på flyet til Beijing allerede torsdag om tre dager. Det er allerede klart at han ikke blir å finne på det. Neste fly med Olympiatoppen går fra Norge 31. januar.

UMggGW63ESk

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig sier at situasjonen er såpass fersk at de må sjekke med norske og kinesiske myndigheter, ikke minst Olympiatoppen, før de tar noen avgjørelse på om det er lov å sende Monsen til Kina.

– Vi drar ikke til Kina med noen som helst usikkerhet. Jeg har ikke alle svar på dette nå, men det er jo ikke spesielt bra timing. OL henger i en tynn tråd for ham. På grunn av alle tester og hvordan kineserne måler verdiene av viruset i kroppen. Vi tar ingen sjanser i det hele tatt. Er vi i tvil så skal han ikke til OL.

Siste nytt

 • Julian Nagelsmann ansatt som tysk landslagssjef i fotball

  Julian Nagelsmann erstatter Hansi Flick som sjef for det tyske herrelandslaget i fotball, bekrefter det tyske fotballforbundet.

  36-åringen skal lede laget fram mot EM-sluttspillet i 2024.

  Nagelsmann ledet Bayern München fra sommeren 2021 og fram til han fikk sparken i mars i år. I den tyske storklubben var han blant annet med på å vinne den tyske serien i 2021/22-sesongen. Tidligere har han også trent Hoffenheim og Leipzig.

  Hansi Flick mistet nylig jobben som landslagssjef for Tyskland etter 1-4-nederlaget for Japan på hjemmebane. Sparkingen skjedde bare ett år før EM på hjemmebane.

  Flick ble landslagssjef i 2021 og fikk 25 kamper i lederstolen. Han tok over ansvaret for «Die Mannschaft» etter at han i 2019/2020-sesongen ledet Bayern München til klubbens andre mestertrippel da laget vant både Bundesliga, den tyske cupen og mesterligaen. (NTB)

  nagelsmann
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Kure utslått av bryte-VM – Jørgensen videre

  Per Anders Kure fikk en ekstra bronsemulighet gjennom rekvalifisering i bryte-VM, men fredag var medaljemuligheten over for nordmannen.

  Egyptiske Mohamed Ehab Mohamed Zahab Khalil ble for sterk i den første kampen i rekvalifiseringen og vant 4–2 på poeng. Kure forsøkte å legge press på motstanderen mot slutten, men Khalil forsvarte seg godt.

  Kure fikk den ekstra bronsemuligheten etter at hans overmann i 16-delsfinalen, Akzjol Makhmudov fra Kirgisistan, sikret seg finalebillett i Beograd.

  Med fredagens tap klarte heller ikke Kure å sikre seg billett til neste års OL i Paris. De fem beste i hver vektklasse er kvalifisert for sommerlekene i den franske hovedstaden. Det kommer imidlertid ytterligere to muligheter for å kvalifisere seg til OL.

  I 72-kilosklassen gikk det bedre for Håvard Jørgensen. Han møtte Akit Gulia fra India i første kamp og vant enkelt 4-0. For Jørgensen, som bryter i 72-kilosklasse, venter dermed ny kamp senere fredag. (NTB)

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Bjarne Riis avslører: – Jeg er ferdig med sykkelsporten

  Bjarne Riise har flyttet hjem til Danmark etter ti år i utlandet. Nå er legenden krystallklar på at det ikke blir aktuelt å involvere seg mer i sykkelsporten.

  Syklingen har fylt mye av tiden for Bjarne Riis i mer enn fire tiår, men nå er det på tide med noe nytt. I et lengre intervju i fredagens utgave av Børsen slår Riis fast at engasjementet for sykling er et avsluttet kapittel.

  – De siste årene i Sveits har jeg tenkt mye på hva jeg skal gjøre fremover, og i den prosessen har jeg kommet til det punkt at sykkelsporten er et avsluttet kapittel, sier han.

  – Jeg tror jeg vil gjøre noe annet, fortsetter dansken.

  Dermed er det ingenting som tyder på at Riis igjen vil ta en rolle som eier eller sportssjef av et sykkellag i framtiden.

  Riis sier han har mottatt henvendelser fra investorer som ønsker å starte et sykkellag, men ingen var ambisiøse og seriøse nok. Og selv om et lag i Jumbo-Visma-klassen tilbød legenden en rolle, ville han ikke takket ja.

  Bjarne Riis vant Tour de France i 1996, men innrømmet senere at han dopet seg i årene 1993–1998. (NTB)

  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste