Hopp til innhold

Utøvere definert som nærkontakter – Beijing-turen utsettes trolig

SEISER ALM (NRK): Norske utøvere er nå definert som nærkontakter etter at landslagstrener Arild Monsen mandag testet positivt for korona. Det skjer kun tre dager før planlagt OL-avreise – og nå utsettes trolig Beijing-turen for flere av langrennsløperne.

Norske sprintere

PÅ ØKT MANDAG: Norske sprintere, fra venstre Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Håvard Solås Taugbøl i vakre omgivelser i italienske Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter overfor NRK at utøvere er definert som nærkontakter. Ingen har så langt testet positivt. Mandag kveld skal de gjennomføre PCR-testing på hotellet i Italia.

Han spesifiserer at det er utifra lokale, italienske regler at de defineres som nærkontakter. Bjervig ønsker foreløpig ikke å si hvor mange det gjelder.

– Det blir nok noen som flytter sin avgang til 31., men detaljene kan jeg ikke komme med nå. Det diskuterer vi, sier Olympiatoppen-lege Aasne Fenne Hoksrud til NRK.

Norges langrennstropp skulle etter planen fly til Beijing førstkommende torsdag, 27. januar, men for å redusere smitterisiko vil trolig flere dra ned mandag – fire dager senere.

– Jeg tror nok vi vil dra ned i en litt delt tropp nedover, at noen vil dra på en flyvning som går den 31., sier Bjervig til NRK.

– Fryktelig tungt

Arild Monsen hadde vært på landslagets siste høydesamling i Italia da han først testet positivt på en antigen hurtigtest ved ankomst Gardermoen søndag kveld. Den positive prøven ble bekreftet av en påfølgende PCR-test i dag, mandag.

– Det var ikke dette vi trengte nå. Dette er fryktelig tungt for Arild, selvfølgelig, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

MGCuRv1TLzc

LANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her sammen med Erik Valnes tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Et sjokk for dem

Planene for mandagen ble drastisk endret for norske utøvere som følge av den positive prøven til Monsen.

Herrene skulle i utgangspunktet reise ned fra høyden i italienske Seiser Alm og til lavlandet for å gjennomføre en tøff økt. Det ble ikke noe av.

Holund

FOR SEG SELV: Hans Christer Holund i rolig padling opp en bakke like ved utøverhotellet til Norge i Seiser Alm.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I stedet trente de fleste rolig for seg selv i høyden like ved hotellet. NRKs reporter på stedet forteller om strålende forhold, skyfri himmel på en dag de skulle trent hardt. De aller fleste gikk for seg selv, mens sprinterne kjørte noen drag i sola.

– Det er klart det er et sjokk for dem, sier Bjervig om hvordan utøverne reagerte da de fikk beskjeden om smitte i trenerapparatet.

Utøvere

PÅ VEI TIL HOTELLET: Etter endt økt i 12:00-tiden mandag dro enkelte av de norske utøverne tilbake til hotellet.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Men det er litt mer ro i rekkene etter at vi fikk testet både i går og i dag. Alle andre har testet negativt foreløpig. Men dette er den største frykten nå.

Monsen er symptomfri, men følger nå naturligvis norske karanteneregler. Langrennssjef Bjervig sier de ikke har noen solid teori ennå på hvor Monsen kan ha blitt smittet, men at de går opp alle veier for å finne ut av det. Bjervig utelukker ikke at utøvere kan bli definert som nærkontakt av treneren.

– Sånn sett er man jo sjokkert

Men det er foreløpig kun trenerkollega Eirik Myhr Nossum som er definert som nærkontakt. De to har bodd på rom sammen.

Nossum skriver i en sms til NRK at alle utøverne nå virkelig synes synd på Monsen.

WlI1Lv8rXY4

I KARANTENE: Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen er begge påvirket av sistnevntes positive koronaprøve. Her er de avbildet sist sesong.

Foto: Berit Roald / NTB

Han bekrefter at det kom som et sjokk på norske utøvere.

«Vi har gått mellom å være på rommet og ute for å trene. Vi har vært alene i matsalen. Vi har brukt munnbind og engangshansker utenfor eget rom. Sånn sett er man jo sjokkert», skriver Nossum.

Skulle til Beijing om tre dager

Sprintlandslagstreneren skulle egentlig satt seg på flyet til Beijing allerede torsdag om tre dager. Det er allerede klart at han ikke blir å finne på det. Neste fly med Olympiatoppen går fra Norge 31. januar.

UMggGW63ESk

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig sier at situasjonen er såpass fersk at de må sjekke med norske og kinesiske myndigheter, ikke minst Olympiatoppen, før de tar noen avgjørelse på om det er lov å sende Monsen til Kina.

– Vi drar ikke til Kina med noen som helst usikkerhet. Jeg har ikke alle svar på dette nå, men det er jo ikke spesielt bra timing. OL henger i en tynn tråd for ham. På grunn av alle tester og hvordan kineserne måler verdiene av viruset i kroppen. Vi tar ingen sjanser i det hele tatt. Er vi i tvil så skal han ikke til OL.

Siste nytt

  • Syklist Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Tidligere Liverpool-spiller suspendert av eget lag

    Naby Keïtas tid i Liverpool ble preget av skader og midtbanespilleren har heller ikke blitt en suksess i Werder Bremen denne sesongen. Keïta var ikke i troppen da Werder Bremen tapte 0-5 mot Bayer Leverkusen søndag og nå er han suspendert ut sesongen.

    Ifølge sportsdirektør Clemen Fritz droppet Keïta å bli med i lagbussen da han fikk vite at han var tiltenkt en plass på benken i søndagens kamp.

    Keïta har selv avvist at det er tilfellet, men tirsdag har Werder Bremen likevel altså valgt å suspendere ham.

    – Nabys oppførsel kan ikke tolereres av oss som klubb. Han sviktet laget og satte seg selv foran laget. Det kan vi ikke tillate, sier Fritz.

    Werder Bremen har ilagt Keïta en bot og han får verken trene med laget eller tilbringe tid i lagets garderobe fremover.

    Keita
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal