Hopp til innhold

Sprintstjerne testet positivt for cannabis: – Jeg tar ansvar for mine handlinger

Det amerikanske sprint-stjerneskuddet Sha'Carri Richardson (21) har testet positivt for cannabis. OL-deltakelsen hennes står i fare, selv om hun har sonet ferdig straffen før hun eventuelt skal konkurrere i Tokyo.

Sha'Carri Richardson

OL i fare: Sha'Carri Richardson har tatt sprintøvelsen med storm det siste året.

Foto: Ashley Landis / AP

– Jeg tar ansvar for mine handlinger. Jeg vet hva jeg gjorde. Jeg vet hva jeg egentlig skal gjøre og hva jeg ikke har lov til, men jeg gjorde det likevel, sier Richardson til det amerikanske morgenshowet Today.

Den positive testen avsløres snaue to uker etter at hun vant det amerikanske OL-uttaket på 100 meter med tiden 10,86.

Straffen fra USADA er satt til én måneds utestengelse fra og med startdato for den midlertidige utestengelsen, som var 28. juni. Det betyr at Richardson er fri til å konkurrerer når det er innledende heat på 100 meter i OL, 30. juli.

Problemet hennes er bare at hun ikke lenger er kvalifisert for det amerikanske laget, selv om hun er USAs desidert beste sprinter. Den positive prøven ble avlagt under det amerikanske mesterskapet 19. juni. Det betyr at hun ikke lenger er amerikansk mester.

– Ikke døm meg

USAs OL-uttakskriterier er veldig greie: De som representerer landet i OL, er identisk med de tre beste fra det amerikanske mesterskapet.

Richardson var sammen med Shelly-Ann Fraser-Pryce regnet som den største favoritten på 100-meteren i OL Tokyo- Hun blir ofte omtalt som den nye Usain Bolt, noe som sier litt om forventningene friidrettsverdenen har hatt til henne.

– Ikke døm meg, for jeg er et menneske, sier Richardson.

yjE9dFssynA

Richardson har løpt så raskt at mange har regnet henne som en kandidat til å ta OL-gullet på den gjeve 100-meterøvelsen.

Foto: ANDY LYONS / AFP

Hun mistet nylig sin biologiske mor, og hun forteller at tiden etter har vært veldig tøff, tross suksessen. Det var i lys av denne hendelsen at hun røykte marihuana i Oregon – en stat der det er lovlig. Det er ikke lovlig i forbindelse med OL og amerikansk idrett generelt. Hun bekrefter at dette er tilfellet.

– Helt ærlig, ja. Det er det som er sannheten, sier hun.

Hun fikk vite om dødsfallet via en reporter.

– Det førte til emosjonell panikk, forteller stjerneskuddet.

På dopinglista

Cannabis står på antidopingbyrået Wadas forbudsliste, men gir langt kortere utestengelse enn annen doping dersom det bevises at stoffet ikke er tatt i forbindelse med utøvelse av idrett, skriver Reuters.

– Det er på dopinglista, så hvis dette stemmer, så ryker nok OL, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

21 år gamle Richardson skulle ha løpt 200 meter under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag, men er ikke oppført på arrangørens startliste.

Reuters har prøvd å få bekreftet opplysningene om cannabis-testen både hos Richardsons agent og hos det amerikanske antidopingbyrået (Usada).

Richardson selv la ut følgende twittermelding torsdag: «Jeg er menneskelig».

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier at det er vanskelig å konkludere rundt Richardson før mer fakta er kommet fram.

Vebjørn Rodal i Monaco 2017

EKSPERT: Friidrettsekspert Vebjørn Rodal påpeker at marihuana ikke er prestasjonsfremmende stoff i sprint.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er et narkotisk stoff og har ingenting i idretten å gjøre. Men foreløpig vet vi lite om denne saken. Vi vet ingenting om volumet som er funnet i blod eller urinprøve og om det skyldes passiv røyking eller noe hun har inntatt selv bevisst, bedyrer Rodal.

– Rent overordnet i sprintsammenheng er ikke cannabis holdt for å være et prestasjonsfremmende stoff, som anabole eller sentralstimulerende stoffer, ting som tradisjonelt har vært brukt. Det er mer forbudt i idrettssammenheng i idretter hvor du har behov for beroligende funksjon, fortsetter han

Sjette raskeste kvinnen i historien

Richardson har åpnet 2021 sesongen på en fantastisk måte. 10. april åpnet hun med 10.72 på 100 meter. En personlig rekord som gjorde henne til den sjette raskeste kvinnen i historien.

9. mai løp hun 10,74 i semifinalen og 10,77 i finalen i Golden Games i Walnut, California.

Med det ble hun den tredje i historien til å løpe under 10,8 to ganger på én dag. Bare verdensrekordholder Griffith-Joyner og Shelly-Ann Fraser-Pryce (to OL-gull, sju VM-gull) hadde gjort det før.

– Hver gang jeg går på banen ønsker jeg å skrive historie. Hver gang jeg går på banen skal være utrolig. Alle får bare holde øynene åpne, varslet Richardson.

Rodal mener det er trist om OL nå vil gå uten Richardson.

– Man mister en fargerik utøver og OL mister et stjerneskudd. Hun har kommet inn i internasjonal kvinnesprint med et smell. Hun har virkelig tatt steget opp i ypperste verdenseliten. Det lå an til en formidabel duell på 100 meter for kvinner. På herresiden ligger det kanskje litt nede nå, men på damesiden har de en herlig, jamaicansk-amerikansk på gang med veteranen Shelly-Ann Frasier-Price og Elaine Thompson som de jamaicanske veteranene mot det unge amerikanske stjerneskuddet, sier den olympiske mesteren fra 1996.

Kritikk for valg av trener

Sha'Carri Richardson har også allerede måttet tåle kritisk søkelys etter å ha valgt Dennis Mitchell som trener. Mitchell har både OL- og VM-gull på 4x100 meter stafett.

I tillegg til medaljene, har Mitchell også en dopingdom. I 1998 ble han utestengt i to år på grunn av høye testosteronverdier. Mitchell bedyret sin uskyld, ifølge The Guardian med følgende forklaring: Han drakk fem flasker øl og hadde sex med kona minst fire ganger.

– At Justin Gatlin er med i treningsgruppa er en ting, men at Dennis Mitchell er trener, han ble jo tatt for testosteronbruk selv på tampen av sin karriere og skyldte på øl og sex. Det fremsto som veldig lite troverdig. Men hun har forsvart han veldig og vernet om treningsgruppa si i stor grad, forteller Rodal.

I forbindelse med løpet i Gateshead, konfronterte The Guardian henne med trenervalget.

– Ingen av dere trenger å bekymre dere for at jeg havner i dopingsituasjoner. Jeg støtter ham 1000 prosent, svarte 21-åringen.

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Dessuten er Oslo-utøveren den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  Den jeveste medaljen i EM-finalen gikk til polske Wojciech Nowicki. Bak han kom ungarske Bence Halász.

  Halász satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste