Sprintstjerne testet positivt for cannabis: – Jeg tar ansvar for mine handlinger

Det amerikanske sprint-stjerneskuddet Sha'Carri Richardson (21) har testet positivt for cannabis. OL-deltakelsen hennes står i fare, selv om hun har sonet ferdig straffen før hun eventuelt skal konkurrere i Tokyo.

Sha'Carri Richardson

OL i fare: Sha'Carri Richardson har tatt sprintøvelsen med storm det siste året.

Foto: Ashley Landis / AP

– Jeg tar ansvar for mine handlinger. Jeg vet hva jeg gjorde. Jeg vet hva jeg egentlig skal gjøre og hva jeg ikke har lov til, men jeg gjorde det likevel, sier Richardson til det amerikanske morgenshowet Today.

Den positive testen avsløres snaue to uker etter at hun vant det amerikanske OL-uttaket på 100 meter med tiden 10,86.

Straffen fra USADA er satt til én måneds utestengelse fra og med startdato for den midlertidige utestengelsen, som var 28. juni. Det betyr at Richardson er fri til å konkurrerer når det er innledende heat på 100 meter i OL, 30. juli.

Problemet hennes er bare at hun ikke lenger er kvalifisert for det amerikanske laget, selv om hun er USAs desidert beste sprinter. Den positive prøven ble avlagt under det amerikanske mesterskapet 19. juni. Det betyr at hun ikke lenger er amerikansk mester.

– Ikke døm meg

USAs OL-uttakskriterier er veldig greie: De som representerer landet i OL, er identisk med de tre beste fra det amerikanske mesterskapet.

Richardson var sammen med Shelly-Ann Fraser-Pryce regnet som den største favoritten på 100-meteren i OL Tokyo- Hun blir ofte omtalt som den nye Usain Bolt, noe som sier litt om forventningene friidrettsverdenen har hatt til henne.

– Ikke døm meg, for jeg er et menneske, sier Richardson.

yjE9dFssynA

Richardson har løpt så raskt at mange har regnet henne som en kandidat til å ta OL-gullet på den gjeve 100-meterøvelsen.

Foto: ANDY LYONS / AFP

Hun mistet nylig sin biologiske mor, og hun forteller at tiden etter har vært veldig tøff, tross suksessen. Det var i lys av denne hendelsen at hun røykte marihuana i Oregon – en stat der det er lovlig. Det er ikke lovlig i forbindelse med OL og amerikansk idrett generelt. Hun bekrefter at dette er tilfellet.

– Helt ærlig, ja. Det er det som er sannheten, sier hun.

Hun fikk vite om dødsfallet via en reporter.

– Det førte til emosjonell panikk, forteller stjerneskuddet.

På dopinglista

Cannabis står på antidopingbyrået Wadas forbudsliste, men gir langt kortere utestengelse enn annen doping dersom det bevises at stoffet ikke er tatt i forbindelse med utøvelse av idrett, skriver Reuters.

– Det er på dopinglista, så hvis dette stemmer, så ryker nok OL, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

21 år gamle Richardson skulle ha løpt 200 meter under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag, men er ikke oppført på arrangørens startliste.

Reuters har prøvd å få bekreftet opplysningene om cannabis-testen både hos Richardsons agent og hos det amerikanske antidopingbyrået (Usada).

Richardson selv la ut følgende twittermelding torsdag: «Jeg er menneskelig».

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier at det er vanskelig å konkludere rundt Richardson før mer fakta er kommet fram.

Vebjørn Rodal i Monaco 2017

EKSPERT: Friidrettsekspert Vebjørn Rodal påpeker at marihuana ikke er prestasjonsfremmende stoff i sprint.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er et narkotisk stoff og har ingenting i idretten å gjøre. Men foreløpig vet vi lite om denne saken. Vi vet ingenting om volumet som er funnet i blod eller urinprøve og om det skyldes passiv røyking eller noe hun har inntatt selv bevisst, bedyrer Rodal.

– Rent overordnet i sprintsammenheng er ikke cannabis holdt for å være et prestasjonsfremmende stoff, som anabole eller sentralstimulerende stoffer, ting som tradisjonelt har vært brukt. Det er mer forbudt i idrettssammenheng i idretter hvor du har behov for beroligende funksjon, fortsetter han

Sjette raskeste kvinnen i historien

Richardson har åpnet 2021 sesongen på en fantastisk måte. 10. april åpnet hun med 10.72 på 100 meter. En personlig rekord som gjorde henne til den sjette raskeste kvinnen i historien.

9. mai løp hun 10,74 i semifinalen og 10,77 i finalen i Golden Games i Walnut, California.

Med det ble hun den tredje i historien til å løpe under 10,8 to ganger på én dag. Bare verdensrekordholder Griffith-Joyner og Shelly-Ann Fraser-Pryce (to OL-gull, sju VM-gull) hadde gjort det før.

– Hver gang jeg går på banen ønsker jeg å skrive historie. Hver gang jeg går på banen skal være utrolig. Alle får bare holde øynene åpne, varslet Richardson.

Rodal mener det er trist om OL nå vil gå uten Richardson.

– Man mister en fargerik utøver og OL mister et stjerneskudd. Hun har kommet inn i internasjonal kvinnesprint med et smell. Hun har virkelig tatt steget opp i ypperste verdenseliten. Det lå an til en formidabel duell på 100 meter for kvinner. På herresiden ligger det kanskje litt nede nå, men på damesiden har de en herlig, jamaicansk-amerikansk på gang med veteranen Shelly-Ann Frasier-Price og Elaine Thompson som de jamaicanske veteranene mot det unge amerikanske stjerneskuddet, sier den olympiske mesteren fra 1996.

Kritikk for valg av trener

Sha'Carri Richardson har også allerede måttet tåle kritisk søkelys etter å ha valgt Dennis Mitchell som trener. Mitchell har både OL- og VM-gull på 4x100 meter stafett.

I tillegg til medaljene, har Mitchell også en dopingdom. I 1998 ble han utestengt i to år på grunn av høye testosteronverdier. Mitchell bedyret sin uskyld, ifølge The Guardian med følgende forklaring: Han drakk fem flasker øl og hadde sex med kona minst fire ganger.

– At Justin Gatlin er med i treningsgruppa er en ting, men at Dennis Mitchell er trener, han ble jo tatt for testosteronbruk selv på tampen av sin karriere og skyldte på øl og sex. Det fremsto som veldig lite troverdig. Men hun har forsvart han veldig og vernet om treningsgruppa si i stor grad, forteller Rodal.

I forbindelse med løpet i Gateshead, konfronterte The Guardian henne med trenervalget.

– Ingen av dere trenger å bekymre dere for at jeg havner i dopingsituasjoner. Jeg støtter ham 1000 prosent, svarte 21-åringen.

Siste nytt

 • Haukenes brøt finalen i kappgang

  Etter at det lenge så ut til at Håvard Haukenes skulle kjempe om edelt metall under 50 kilometer kappgang fredag, brøt han løpet med snaue 15 kilometer igjen.

  Han så svært frisk ut halvveis ut i løpet der han lå kontrollert i tetgruppen sammen med rundt 20 andre utøvere.

  Etter 30 kilometer hadde derimot polske Dawid Tomala rykket fra og skaffet seg en god ledelse. Det var da 50 sekunder ned til Haukenes og resten av gruppen bak.

  Haukenes falt like etter av og så svært tung ut etter 35 kilometer. Han ga seg altså like etterpå.

  – Han ga alt han kunne. Han har trent beinhardt i fem år og sikkert en 4-5000 timer siden syvendeplassen i Rio. Så ender det med at han bryter etter 36 kilometer, kommenterte NRKs Jann Post da nordmannen brøt.

  – Det er rett og slett litt trist å se. Man vet hva han har lagt ned. Han er knapt hjemme i Bergen i lange perioder og legger alt i dette. Det er ingen kroner å tjene på dette. Han gjør dette kun med en drøm om å ta en medalje, men det ble ikke hans dag i Sapporo, la Post til.

  Tomala tok til slutt gullet på tiden 3:50:08. 36 sekunder bak ham var tyske Jonathan Gilbert. Det ble kanadisk bronse etter at Evan Dunfee snek seg forbi spanske Marc Tur rett før målgang.

  Håvard Haukenes
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tap etter tabbekveld

  Bodø/Glimt spilte lenge en solid bortekamp mot Prishtina i Kosovo, men en keeperblemme og kommunikasjonssvikt ga 1-2-tap torsdag.

  Dermed må Bodø/Glimt vinne for å snu oppgjøret i returkampen hjemme på Aspmyra i serieligaens tredje kvalifiseringsrunde.

  Glimt trenger tomålsseier i returkampen i neste uke for å avansere til fjerde og siste runde i kvalifiseringen til serieligaens gruppespill. Der venter i så fall slovenske Mura eller Zalgiris Vilnius fra Litauen. (NTB)

  UEFA Conference League: FC Prishtina - Bodø/Glimt
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Molde slo tilbake tre ganger

  Molde ble kjørt kraftig, men viste stayerevne i 3-3-kampen borte tyrkiske Trabzonspor i kvalifiseringen til serieligaen. Etzaz Hussain berget uavgjort.

  Gjestene fra Romsdal kunne fort å ha gått på en stjernesmell i Tyrkia, men nektet å gi opp foran 17.000 tilskuere. To mål fra Ola Brynhildsen og en sen utligning fra Etzaz Hussain ordnet et sterkt utgangspunkt.

  Med den målrike uavgjortkampen lever Europa-håpet for MFK. Om en uke møtes lagene på nytt i Molde. (NTB)

  Turkey Soccer Europa Conference League
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal