Hopp til innhold

Sprintmesteren vil gå langløp: – Redd han mister hurtigheten

Ola Vigen Hattestad er i verdenstoppen på korte distanser, men har planer om å begynne med langløp. Både sprintlandslagstreneren og NRKs langrennsekspert er litt skeptiske.

Olympisk mester i sprint, Ola Vigen Hattestad, ønsker å satse på både sprint og langløp neste sesong.
Jeg vil råde han til gjøre det han er flinkest til, formaner sprinttrener Arild Monsen.Created by InfoDispatcher

SE VIDEOREPORTASJE: Ola Vigen Hattestad vil måle krefter mot milslukerne som går langløp neste sesong.

– Det kommer et år uten mesterskap neste sesong, så jeg tenker på å droppe litt verdenscup og heller gå langløp, sier Ola Vigen Hattestad.

32-åringen vant gull på sprintdistansen i OL i Sotsji, og har i tillegg VM-gull i sprint og lagsprint fra 2009.

Nå vil Hattestad ha en ny utfordring før neste OL i 2018. Han vil derfor prøve seg på det motsatte av å gå sprint, nemlig å måle krefter mot milslukerne som går langløp.

Inspirert av Dahl og Kjølstad

SKI-NORDIC-WC-MEN

Hattestad har vært en av verdens beste sprintere i flere år. Her med premien han fikk da han sikret sammenlagtseieren i sprintverdenscupen forrige sesong.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

I så fall følger han i fotsporene til andre tidligere sprintere som Johan Kjølstad og John Kristian Dahl. De ga seg på sprintlandslaget og satset på langløp, noe begge har hatt suksess med. Dahl vant Vasaloppet i vinter foran nettopp Kjølstad.

– Det er jo veldig kult å se hvordan de gutta som var med før herjer der, sier Hattestad.

Et lite tankekors er at sprinterne som har begynt med langløp ikke har vendt tilbake. Hattestad har på sin side tenkt å fortsette med sprint selv om han begynner med langløp. Han har satt seg mål om å kjempe om medalje også under OL om fire år.

NRKs langrennsekspert sier Hattestad kan ta en sjanse ved å satse på langløp.

Det er nemlig naturlig nok litt forskjellig trening som kreves i sprint og langløp. Utfordringen for Hattestad vil bli å holde ved like hurtigheten som kreves i sprint samtidig som han trener på å gå distanser på mange mil.

– Det er veldig forståelig at han tenker på å gå langløp etter en lang karriere. Jeg tror han kan bli sterkere, seigere og bedre på å stake mange mil. Men jeg er redd han kan miste litt av hurtigheten av det, sier Bjørn.

– Risiko for å bli treig

Også sprintlandslagstrener Arild Monsen er litt skeptisk.

– Jeg vil råde ham til å delta på det han er flinkest til, og det er sprint, sier Monsen.

Hattestad er klar over problemstillingen, men tror ikke det er grunn til å være bekymret.

– Det er nok en liten risiko for å kunne bli treig, men å gå langløp er nok noe jeg har lyst å gjøre likevel, sier han.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal