Raskeste 100 meter på 33 år – Rodal tror på historisk spennende OL-finale

Den jamaikanske sprintstjernen Shelly-Ann Fraser-Pryce (34) realiserte en gammel drøm da hun løp under 10,7 på 100 meter lørdag.

Jamaica's Shelly-Ann Fraser-Pryce

STOR PRESTASJON: Shelly-Ann Fraser-Pryce kom seg endelig under 10,7.

Foto: Karim Jaafar / AFP

– Å, herregud, utbrøt sprintstjernen etter superløpet, ifølge Aftonbladet.

34-åringen løp inn til tiden 10,63, noe som er den nest beste tiden gjennom tidene. Det er også den raskeste 100 meteren for kvinner på 33 år, skriver NBC.

– Det ligger an til å bli en historisk spennende OL-finale, tror NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Bare den amerikanske sprintstjernen Florence Griffith-Joyner, som har verdensrekorden på 10,49, har løpt raskere enn dette. Fraser-Pryce er uansett den raskeste nålevende kvinne, siden Griffith-Joyner døde i 1998.

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rodal er imponert over det 34-åringen presterer.

– Det er imponerende. Vi var spente på om hun skulle klare å komme tilbake etter at hun ble mor. Men så kommer hun sterkere tilbake etter det, sier han.

– Det er spennende at hun kan løpe så fort i 2021.

Shelly-Ann Fraser-Pryce var 14 hundredeler bak verdensrekorden fra 1988.

– Nå ser jeg veldig fram til å løpe under 10,7. Det er en stor drøm og noe jeg jobber hardt mot, sa 34-åringen fra Jamaica nylig.

OLY2000-WOMEN-GRIFFITH-JOYNER

Florence Griffith-Joyner er den som har løpt raskest av alle.

Foto: STAFF / AFP

En av tidenes største

Med ni VM- og to OL-gull regnes hun av mange som tidenes største sprinter på kvinnesiden. Men med en personlig rekord på 10,70 var hun «bare» den fjerde raskeste kvinnen gjennom tidene på 100 meter.

Inntil lørdag. Med en godkjent vind på 1,6 meter per sekund i ryggen, slo Fraser-Pryce til med supertiden 10,63 i et stevne hjemme på Jamaica.

Da slo hun nigerianske Blessing Okagbare (10.90) og amerikanske Javianne Oliver (11.03) og løp inn til en tid så sterk at det nesten er utrolig. Ikke minst når man tenker på at jamaikaneren er 34 år gammel og også har fått barn.

Qatar Athletics Worlds

Med ni VM- og to OL-gull regnes Fraser-Pryce av mange som tidenes største sprinter på kvinnesiden.

Foto: Nick Didlick / AP

Kan bli spennende oppgjør

Fraser-Pryce uttalte nylig at det ville bety mer for henne å komme under 10,7 enn å ta enda flere medaljer.

Men det betyr naturligvis ikke at hun ikke sikter mot medaljer i Tokyo, der hun sterkt vurderer å løpe både 100 og 200 meter under OL i Tokyo.

Der kan det bli svært spennende oppgjør mot blant andre Elaine Thompson-Herah, Sha’Carri Richardson og Dina Asher-Smith (oppdatering: Smith løp på sterke 10,92 dagen etter Fraser-Pryces løp).

– Jeg kom ikke hit for å løpe så raskt. Det var ikke noe press, og jeg ville bare få til et bra løp før uttakskonkurransene til OL, sa Fraser-Pryce etter løpet.

– Dette blir mitt siste OL, så jeg håper det blir bra. Jeg har vært på pallen i de tre siste lekene, og jeg håper at jeg kan gjøre det igjen, sier hun.

Sportsnyheter

reJ6_G71-HE

Rai Benjamin: – Hadde du sagt jeg ville løpe så fort og tape, ville jeg gitt deg juling

TOKYO/OSLO (NRK): Han løp inn til en fantastisk tid i OL-finalen, men måtte se seg slått av Karsten Warholm (25) på de siste 50 meterne. Etter løpet rangerte Rai Benjamin (23) 400 meter hekk-konkurransen tirsdag som det beste løpet i friidrett noen gang.

Warholm

Warholm knuste verdensrekorden og tok OL-gull: – Helt hinsides

Da Karsten Warholm (25) innså hva han hadde fått til i OL-finalen, hylte han ut og rev i stykker drakten sin. Hekkeløperen sikret OL-gull med en tid så rask at eksperten kaller den «umulig».

Siste nytt

 • God avslutning av Næss og Rønningen

  Helene Næss og Marie Rønningen avsluttet sin OL-deltakelse med stil da de seilte inn til 2.-plass i medaljeseilasen i 49er FX.

  Duoen var uten mulighet til å blande seg i medaljekampen, men de klatret en plassering og endte på 7.-plass i kvinnenes skiff-klasse etter tirsdagens seilas.

  Den argentiske båten med Victoria Travascio og Maria Sol Branz vant dagens seilas.

  Gullet gikk til brasilianske Martine Grael og Kahena Kunze, som avgjorde med 3.-plass i medaljeseilasen.

  Næss og Rønningen
  Foto: Gregorio Borgia / AP
 • O'Sullivan i troppen mot Danmark

  Christian O'Sullivan er med for Norge i OL-kvartfinalen mot Danmark i dag. Håndballprofilen ble mandag operert i en tommel.

  Dette etter en skade han pådro seg mot Frankrike i gruppespillet.

  Bakspilleren er med på den offisielle lagoppstillingen.

  O'Sullivan måtte gjennom et mindre inngrep, og døren ble holdt åpen for at han kanskje kunne spille videre i turneringen tross en vond kasthånd. Den ble ikke lukket for Tyskland-proffen.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • USAs stjernelag klar for semifinale

  USA er klar for semifinale i mennenes basketballturnering i OL. De amerikanske stjernene slo en av sine argeste rivaler Spania med 95-81-seier.

  Kevin Durant, som er den eneste i Tokyo-OL som har blitt kåret til NBAs mest verdifulle spiller, tok ansvar for USA. Han bidro med 29 poeng da storfavoritten slo laget som kanskje var amerikanernes største gullrival i forkant av OL.

  Basketball - Men - Quarterfinal - Spain v United States
  Foto: Brian Snyder / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal