NRK Meny
Normal

– Jeg mister respekten og entusiasmen

Når verdens raskeste løper 100-meteren i Lausanne torsdag, har seks av åtte avlagt positiv dopingprøve.

100 meter sprint, Lausanne

Tyson Gay, Asafa Powell, Femi Ogunode, Michael Rodgers, Justin Gatlin, Kim Collins har alle avlagt positive dopingprøver. Det har ikke Diondre Batson og Keston Bledman.

– Det høres ikke bra ut i det hele tatt, jeg må jo si det. Seks av åtte - det er jo et forferdelig tall, egentlig, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han er på plass i sveitsiske Lausanne og skal kommentere kveldens Diamond League-stevne. Et av høydepunktene er 100-meterfinalen, hvor Justin Gatlin (33), Tyson Gay (32) og Asafa Powell (32) stiller til start.

Uten en skadet og formsvak Usain Bolt (28) på startstreken er det duket for en herlig fartsthriller de tre imellom.

– Mister respekten

Gatlin, Gay og Powell er imidlertid ikke kjent bare på grunn av sin ekstreme hurtighet. Samtlige tre har også avlagt positiv dopingprøve.

Det samme har tre av de øvrige sprinterne som stiller til start i Lausanne. Dermed har hele 75 prosent av sprintfinalens representanter rulleblad med dopingmerknader.

– Dette er ikke tall som bygger opp den store tilliten. Det verste er at jeg mister respekten og entusiasmen for dem det gjelder, sier Rodal.

Vil ha livstidsutestengelse

Kun amerikanske Diondre Batson og Keston Bledman fra Trinidad og Tobago har rent rulleblad av sprinterne i Lausanne. De to er ventet å havne langt ned på resultatlisten, trolig knust av forhåndsfavoritten Justin Gatlin.

Tidligere sprinter John Ertzgaard (37) har tidligere vært kritisk til at Gatlin og mener det gir amerikaneren et troverdighetsproblem når han er bedre enn noensinne - 14 år etter at han ble tatt for doping første gang.

– Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sa Ertzgaard til NRK i slutten av juni - og påpekte at han mener utestengelsen ved en første dopingdom bør økes fra to til fire år.

Han får støtte av Rodal.

– Straffene er for milde. Det er juss og historikk som gjør at det har blitt som det er i dag, sier friidrettseksperten.

LES SAKEN: Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Langvarig effekt?

Tyson Gay, som ble nummer to i Paris nylig i sitt første løp etter utestengelsen, er neppe enig med nordmennene. Gay mener at han ikke burde bli sett på som en juksemaker, fordi han angrer på det han har gjort.

– Hvis jeg kunne gjøre alt om igjen, ville jeg definitivt gjort det, sier Gay til BBC.

Spørsmålet mange stiller seg er hvorvidt Gay og de andre dopingdømte sprinterne har langvarig effekt av de forbudte medikamentene.

Noe det er grunn til å tro når man ser at doperne dominerer i verdenstoppen.

– Dette diskuteres stadig vekk. Det hevdes at steroider og hormonpreparater har langtidseffekt. Der har du Gay og Gatlin, sier Rodal.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live