Hopp til innhold

Verdensmesteren frykter VM-vraking etter at sprengkulda stoppet NM

Lørdagens NM-øvelser i langrenn på Gjøvik er avlyst på grunn av kulde. Hans Christer Holund er redd at det kan koste ham plassen på tremilslaget i VM.

JpIUkbKHRCg

SKULLE SIKRE VM-PLASSEN: Hans Christer Holund hadde skumle hensikter for den avlyste NM-tremila på Gjøvik.

Foto: Terje Pedersen / NTB

15 km og 30 km skiatlon sto på NM-programmet på Gjøvik lørdag. Dette er distanser som ikke lenger finnes i verdenscupen, men som skal gås under VM i Planica. Konkurransene var utpekt som viktige uttaksrenn før VM.

Derfor skaper det hodebry for landslagstrenerne at løpene måtte avlyses på grunn av sprengkulde på Gjøvik.

– For min del er det veldig kjedelig at det ikke blir renn. Men det er en helt riktig avgjørelse, sier han, og får støtte av herretrener Eirik Myhr Nossum.

– Det er veldig kjedelig, men en helt fantastisk riktig avgjørelse.

Tøff kamp om plassene

Hans Christer Holund var blant dem som hadde planer om å vise seg fram for å sikre plassen på tremilslaget i VM. I stedet måtte han pakke og dra til hytta på Sjusjøen uten å ha fått vist seg fram.

– Er det en bekymring å komme til kort i uttak på grunn av dette?

Ja, egentlig. Statistisk sett er det skiatlon som er min beste distanse, hvis du ser på pallplasser i verdenscup og i mesterskap. Det er synd jeg ikke får testet meg på den øvelsen.

Sjur Røthe

VILLE VISE SEG FRAM: Sjur Røthe så på NM-tremila som et viktig uttaksrenn.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Holund har vært stabilt god og hatt flere pallplasser i verdenscupen så langt i sesongen. Den regjerende verdensmesteren på 15-kilometeren er likevel trolig på vippen med tanke på tremilslaget til Planica.

Det er mange som kan gå den tremila, og så vet jeg ikke om jeg er på innsida eller utsida. Det kan hende at jeg er på innsida, analyserer han.

Nossum: – Uheldig

Mens Holund kanskje er inne, er Sjur Røthe sannsynligvis rett utenfor. Verdensmesteren på distansen fra 2019 hadde derfor store ambisjoner for lørdagens renn.

Jeg har sett på det som et viktig uttaksrenn. Jeg hadde en plan om å sette kronen på verket her med å få vist meg fram på en hundre prosent lik distanse som i VM, så det er kjedelig. Jeg har forberedt meg optimalt på alle mulige måter til denne dagen, sier han til NRK.

Røthe påpeker samtidig at løpet neppe ville fungert som et amerikansk VM-uttak ettersom mange kandidater ikke skulle delta. Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg har prioritert å gå verdenscup i Livigno, mens Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth og Emil Iversen har slitt med sykdom.

Landslagstrener Nossum erkjenner at han gjerne skulle sett løperne i aksjon Nå må han ta ut et VM-lag på skiatlon uten å ha sett noen av utøverne sine i aksjon på distansen denne sesongen.

– Jeg har dessverre god trening i det og har måtte gjøre det de siste årene. Jeg mener det er uheldig, men vi har nå gjort det, sier han.

Han forklarer at de da vurderer resultatene fra årets sesong, samt historisk på fellesstart med skibytte. Uttaket vil også basere seg på hvordan de tror løpet kommer til å utvikle seg i VM.

Vi vil ikke komme til VM med ødelagte lunge

I motsetning til mennene hadde kvinnene rukket å reise til stadion før avlysningen kom.

– Jeg har ikke gått gjennom løypa enn gang. Jeg har ikke visst hvordan løypa var. Det er litt stusslig. Nå er det bare å sette seg i bilen og kjøre tilbake igjen. Jeg har følt meg veldig bra, så det er litt kjipt å ikke få vist det, sier Heidi Weng til NRK.

Sjur Ole Svarstad, Heidi Weng og Ragnhild Haga

ENDRING I PLANENE: Sju Ole Svarstad, Heidi Weng og Ragnhild Haga møtte opp på NM-arenaen, men måtte snu.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Hun sto over fredagens 10 km fristil, men var blant favorittene i lørdagens skiatlon. Den blir det altså ingenting av.

Jeg var på én måte skuffet, sier Haga til NRK, på vei tilbake til hytta på Sjusjøen.

Samtidig støtter hun avgjørelsen.

– Jeg synes de har vært flinke til å først utsette en stund og så ta en avgjørelse som sparer mange yngre skiløpere sin helse på sikt. Det er viktigere, det er en voksen og bra avgjørelse de tar, sier hun, selv om det i verste fall kan koste henne en VM-plass.

Vi vil ikke komme til VM med ødelagte lunger heller, fastslår Haga.

Kvinnelandslagstrener Sjur Ole Svarstad bekrefter overfor NRK at avlysningen gjør VM-uttaket mer krevende.

Ble først utsatt

Kvinnenes start ble først utsatt ra 10.30 til 12.00. Men litt over klokka elleve kom avlysningen.

NM på ski

SPRENGKULDE: Her var det ikke forsvarlig å gå NM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

«Juryen har foretatt nye temperaturmålinger i løypene på Gjøvik. Rett før klokken 11 var det -23,1 grader på det kaldeste punktet. Juryen har derfor besluttet å avlyse dagens 15 km skiathlon for kvinner og 30 km skiathlon for menn,» skriver arrangørene i en pressemelding.

– Selv om alt ligger til rette for en strålende folkefest her på Vind, vil utøvernes helse og sikkerhet alltid komme først, og det er derfor en helt riktig avgjørelse, sier rennleder Ole Henrik Evensen hos NM-arrangøren i meldingen.

Det er ikke ventet å bli mildere på Gjøvik søndag, og derfor har juryen besluttet å utsette starttidspunktet for herrenes stafett til klokken 13.30.

Kvinnenes staffet er planlagt å starte som oppsatt, klokken 11.00.

Siste nytt

 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Messi scoret sitt mål nummer 800

  Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

  Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

  Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

  Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

  – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

  Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

  Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

  – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

  APTOPIX Argentina Panama Soccer
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Zuccarello og Wild tapte mot Flyers

  Minnesota Wild og Mats Zuccarello tapte 5-4 for Philadelphia Flyers på bortebane. Kampen endte med shootout.

  Resultatet etter full tid var 4-4, og på overtid ble det ingen mål. I den avgjørende straffekonkurransen trakk Flyers det lengste strået.

  Zuccarello fikk hele 21.55 minutter på isen, og noterte seg for en assist og tre skudd på mål under kampen.

  (©NTB)

  Wild Flyers Hockey
  Foto: Matt Slocum / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste