NRK Meny
Normal

Sprengkulda kan stoppe Sundby

KUUSAMO (NRK.no): Slår værmeldinga til i Ruka, kan Martin Johnsrud Sundby bryte minitouren i Kuusamo.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er Norges største seiershåp på herresiden i Kuusamo denne helga.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Se v-cupåpningen (klassisk sprint) fra Kuusamo kl 12.25 på NRK1!

Johnsrud Sundby har ofte slitt med astmaplager i streng kulde. Derfor er han åpen på at det kan bli aktuelt å bryte helgens minitour i Ruka ved Kuusamo i Nord-Finland.

I øyeblikket sier værvarselet på Yr.no at det det blir minus ni under den klassiske sprinten fredag, minus åtte under lørdagens 10 km klassisk – og ned mot minus 10-12 under søndagens jaktstart. Slår det til, blir Norges største vinnerkandidat neppe å se på startstreken.

– Det er det som er litt kjedelig med Kuusamo, man må ta hensyn til temperaturen, bekrefter Johnsrud Sundby overfor NRK.no.

– Vanskelig avgjørelse

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har gode minner fra Kuusamo. 30. november 2008 tok han sin første v-cupseier på 15 km klassisk i de finske skoger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han har ikke lenger noen absolutt nedre grense for seg selv, som han hadde i flere sesonger.

– Men man må vurdere hva som er smart. Det er ikke det at jeg ikke kan gå skirenn i kulda, men når du stiller til start i verdenscup, må du være hundre prosent. Puster jeg ikke hundre prosent, er det ikke noe poeng. Man kan bli sjuk etterpå også, poengterer den etter hvert rutinerte Røa-løperen.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn har full forståelse for Johnsrud Sundbys dilemma.

– Hvis værmeldingen slår til, kan det være at Martin må trekke seg fra søndagens løp selv om han skulle lede etter to etapper. Det vil i så fall være en særdeles vanskelig avgjørelse, men det vil være det fornuftige å gjøre med tanke på det som skal skje videre i vinter, sier Bjørn, med Sotsji-OL i tankene.

Gode seierssjanser

Skulle værgudene være med Johnsrud Sundby, tror Torgeir Bjørn at vinneren av fjorårets verdenscupåpning i Gällivare blir vanskelig å slå også i årets åpning i Kuusamo.

– Jeg tror Martin kan ha en veldig god sjanse. Spesielt fristilrennet på Beitostølen forrige helg var veldig solid, så jeg tror han er like god som han var da han vant i fjor, sier Bjørn.

Den store forskjellen fra i fjor, er at det ikke dreier seg om et enkeltstående løp, men en minitour bestående av tre etapper. Fredag er det klassisk sprint, lørdag er det 10 km klassisk intervallstart og søndag er det 15 km jaktstart i fristil.

Ikke avhengig av sprintbonus

Utfordringen for Johnsrud Sundby er sprinten. Fordelen er at det deles ut færre bonussekunder enn i fjorårets tourer. Fredagens sprintvinner får bare 30 sekunders tidsfratrekk, mot 60 i fjor.

– Akkurat det kan være avgjørende for Martins muligheter. Nå kan han vinne uten å gå videre fra prologen, sier Bjørn.

Den oppfatningen deler også hovedpersonen.

– Jeg tror jeg kan ryke i prologen og likevel ha gode muligheter. Det kommer veldig an på klassiskløpet lørdag. Går jeg et kanonløp da, er alt mulig. Men det lønner seg utvilsomt å komme videre fra prolog, analyserer Johnsrud Sundby, som bekrefter at selvtilliten er god etter de to seirene i nasjonal åpning på Beitostølen.

– Men verdenscup er noe helt annet, understreker han – som en påminnelse til dem som eventuelt skulle ha vært i tvil om akkurat det.

Prologen starter kl. 10.30 fredag.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal