Sprengkulda kan stoppe Sundby

KUUSAMO (NRK.no): Slår værmeldinga til i Ruka, kan Martin Johnsrud Sundby bryte minitouren i Kuusamo.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er Norges største seiershåp på herresiden i Kuusamo denne helga.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Se v-cupåpningen (klassisk sprint) fra Kuusamo kl 12.25 på NRK1!

Johnsrud Sundby har ofte slitt med astmaplager i streng kulde. Derfor er han åpen på at det kan bli aktuelt å bryte helgens minitour i Ruka ved Kuusamo i Nord-Finland.

I øyeblikket sier værvarselet på Yr.no at det det blir minus ni under den klassiske sprinten fredag, minus åtte under lørdagens 10 km klassisk – og ned mot minus 10-12 under søndagens jaktstart. Slår det til, blir Norges største vinnerkandidat neppe å se på startstreken.

– Det er det som er litt kjedelig med Kuusamo, man må ta hensyn til temperaturen, bekrefter Johnsrud Sundby overfor NRK.no.

– Vanskelig avgjørelse

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har gode minner fra Kuusamo. 30. november 2008 tok han sin første v-cupseier på 15 km klassisk i de finske skoger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han har ikke lenger noen absolutt nedre grense for seg selv, som han hadde i flere sesonger.

– Men man må vurdere hva som er smart. Det er ikke det at jeg ikke kan gå skirenn i kulda, men når du stiller til start i verdenscup, må du være hundre prosent. Puster jeg ikke hundre prosent, er det ikke noe poeng. Man kan bli sjuk etterpå også, poengterer den etter hvert rutinerte Røa-løperen.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn har full forståelse for Johnsrud Sundbys dilemma.

– Hvis værmeldingen slår til, kan det være at Martin må trekke seg fra søndagens løp selv om han skulle lede etter to etapper. Det vil i så fall være en særdeles vanskelig avgjørelse, men det vil være det fornuftige å gjøre med tanke på det som skal skje videre i vinter, sier Bjørn, med Sotsji-OL i tankene.

Gode seierssjanser

Skulle værgudene være med Johnsrud Sundby, tror Torgeir Bjørn at vinneren av fjorårets verdenscupåpning i Gällivare blir vanskelig å slå også i årets åpning i Kuusamo.

– Jeg tror Martin kan ha en veldig god sjanse. Spesielt fristilrennet på Beitostølen forrige helg var veldig solid, så jeg tror han er like god som han var da han vant i fjor, sier Bjørn.

Den store forskjellen fra i fjor, er at det ikke dreier seg om et enkeltstående løp, men en minitour bestående av tre etapper. Fredag er det klassisk sprint, lørdag er det 10 km klassisk intervallstart og søndag er det 15 km jaktstart i fristil.

Ikke avhengig av sprintbonus

Utfordringen for Johnsrud Sundby er sprinten. Fordelen er at det deles ut færre bonussekunder enn i fjorårets tourer. Fredagens sprintvinner får bare 30 sekunders tidsfratrekk, mot 60 i fjor.

– Akkurat det kan være avgjørende for Martins muligheter. Nå kan han vinne uten å gå videre fra prologen, sier Bjørn.

Den oppfatningen deler også hovedpersonen.

– Jeg tror jeg kan ryke i prologen og likevel ha gode muligheter. Det kommer veldig an på klassiskløpet lørdag. Går jeg et kanonløp da, er alt mulig. Men det lønner seg utvilsomt å komme videre fra prolog, analyserer Johnsrud Sundby, som bekrefter at selvtilliten er god etter de to seirene i nasjonal åpning på Beitostølen.

– Men verdenscup er noe helt annet, understreker han – som en påminnelse til dem som eventuelt skulle ha vært i tvil om akkurat det.

Prologen starter kl. 10.30 fredag.

Siste nytt

 • Jansrud dropper verdenscupåpninga

  Kjetil Jansrud står over verdenscupåpninga i storslalåm i Sölden kommende helg, fordi han har piroritert fartsdisiplinene på trening. – Storslalåmformen ikke er helt der den skal være, sier landslagstrener Christian Mitter til NRK.

  SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SUPER G
  Foto: ANDERS WIKLUND / AFP
 • Ustjugov skadet i rulleskiulykke

  Den russiske langrennsstjernen Sergej Ustjugov slo seg kraftig da han falt på rulleski i Val Senales mandag. Tirsdag er han på sykehus for videre undersøkelser av en vond tommel, opplyser Russlands landslagstrener Markus Cramer til NRK.

  Sergej Ustjugov
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball