NRK Meny
Normal

Eleven slo mesteren

Den ene hadde vært i toppen i lang tid og vunnet alt. Den andre hadde nettopp slått gjennom. Så møttes de i gullkampen i oppløpet.

Video nsps_upload_2009_12_21_12_41_30_2053.jpg

Ole Einar Bjørndalen har vært med i skiskytter-toppen siden midt på 90-tallet, og er grossist i verdenscupseirer og mesterskapsmedaljer. Han er udiskutabelt skiskytterkongen.

Men også en konge må før eller seinere abdisere, og for et norsk publikum er ingenting morsommere enn at det er en nordmann som avløser en annen i toppen. Eller som i dette tilfellet: En ny nordmann gjør kongen selskap i verdenstoppen.

Gjennombruddet

Til VM i Östersund kom Emil Hegle Svendsen som en ung og lovende norsk skiskytter. Han hadde hevdet seg i toppen, men var ingen stabil toppløper. Mesterskapsdagene i den svenske småbyen endret det.

Bjørndalen vant jaktstarten i vanlig stil, og Svendsen tok sitt første VM-gull da han vant 20-kilometeren. På VMs siste dag skulle de gå fellesstart.

Norsk dag

Det ble tidlig klart at dette skulle bli en norsk dag, men det var ikke fra starten av gitt at det var Svendsen som skulle bli hovedrolleinnehaveren. Han bommet nemlig én gang på første liggende skyting, og var nesten 20 sekunder etter teten.

Først etter tredje skyting var han i teten. Den gikk både raskt og treffsikkert, og ettersom Bjørndalen samtidg fikk en bom, var de to plutselig side om side i teten.

"Prinsen" størst

Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen side om side på siste skyting i VM 2008
Foto: Heiko Junge / NRK

På den siste skytingen skjøt begge feilfritt og økte avstanden til konkurrentene. Inn mot mål kjempet de side om side. Det ble prins Svendsen som trakk det lengste strået, kong Bjørndalen måtte gi tapt. Avstanden var 0,4 sekunder.

- Jeg gjorde det jeg skulle og det jeg kunne. Men jeg kunne ikke gjøre noe med Emil i dag, sa Bjørndalen etter løpet.

For Hegle Svendsen ble dette det internasjonale gjennombruddet. Det var han som var i overskriftene etter VM i Östersund, og det var ham alle ville ha tak i.

Og endelig hadde Norge to stabile skiskyttere i verdenstoppen. For den gamle mester Bjørndalen hadde - og har fortsatt - ingen planer om å gi seg med det første.

Dette skjedde også i 2008:

Spansk EM-jubel i Wien

Endelig var Spania et turneringslag. De imponerte alle i EM i Sveits og Østerrike, og var klart best i finalen mot Tyskland.

Alt om fotball-EM 2008

Håndballjentenes første OL-gull

Norge har vel knapt hatt et bedre landslag noensinne, og kjørte over Russland i finalen.

Tufte forsvarte gullet

Olaf Tufte slo til med kjempespurt og forsvarte gullet fra Athen.

- Min største nedtur

Tony Andre Hansens hest ble disket for doping, og Norge mistet bronsen i lagkonkurransen i sprangriding.

Alt om OL i Beijing

EM-gull til Norge

Norge fulgte opp OL-gullet med sin tredje EM-tittel på rad. Og det i Marit Breiviks aller siste mesterskap som landslagstrener for håndballjentene.

Sa nei til OL i Tromsø

Idrettsstyret trakk søknaden om vinter-OL i Tromsø i 2016. De mente det ble for dyrt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag