Hopp til innhold

Eleven slo mesteren

Den ene hadde vært i toppen i lang tid og vunnet alt. Den andre hadde nettopp slått gjennom. Så møttes de i gullkampen i oppløpet.

Video nsps_upload_2009_12_21_12_41_30_2053.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ole Einar Bjørndalen har vært med i skiskytter-toppen siden midt på 90-tallet, og er grossist i verdenscupseirer og mesterskapsmedaljer. Han er udiskutabelt skiskytterkongen.

Men også en konge må før eller seinere abdisere, og for et norsk publikum er ingenting morsommere enn at det er en nordmann som avløser en annen i toppen. Eller som i dette tilfellet: En ny nordmann gjør kongen selskap i verdenstoppen.

Gjennombruddet

Til VM i Östersund kom Emil Hegle Svendsen som en ung og lovende norsk skiskytter. Han hadde hevdet seg i toppen, men var ingen stabil toppløper. Mesterskapsdagene i den svenske småbyen endret det.

Bjørndalen vant jaktstarten i vanlig stil, og Svendsen tok sitt første VM-gull da han vant 20-kilometeren. På VMs siste dag skulle de gå fellesstart.

Norsk dag

Det ble tidlig klart at dette skulle bli en norsk dag, men det var ikke fra starten av gitt at det var Svendsen som skulle bli hovedrolleinnehaveren. Han bommet nemlig én gang på første liggende skyting, og var nesten 20 sekunder etter teten.

Først etter tredje skyting var han i teten. Den gikk både raskt og treffsikkert, og ettersom Bjørndalen samtidg fikk en bom, var de to plutselig side om side i teten.

"Prinsen" størst

Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen side om side på siste skyting i VM 2008
Foto: Heiko Junge / NRK

På den siste skytingen skjøt begge feilfritt og økte avstanden til konkurrentene. Inn mot mål kjempet de side om side. Det ble prins Svendsen som trakk det lengste strået, kong Bjørndalen måtte gi tapt. Avstanden var 0,4 sekunder.

- Jeg gjorde det jeg skulle og det jeg kunne. Men jeg kunne ikke gjøre noe med Emil i dag, sa Bjørndalen etter løpet.

For Hegle Svendsen ble dette det internasjonale gjennombruddet. Det var han som var i overskriftene etter VM i Östersund, og det var ham alle ville ha tak i.

Og endelig hadde Norge to stabile skiskyttere i verdenstoppen. For den gamle mester Bjørndalen hadde - og har fortsatt - ingen planer om å gi seg med det første.

Dette skjedde også i 2008:

Spansk EM-jubel i Wien

Endelig var Spania et turneringslag. De imponerte alle i EM i Sveits og Østerrike, og var klart best i finalen mot Tyskland.

Alt om fotball-EM 2008

Håndballjentenes første OL-gull

Norge har vel knapt hatt et bedre landslag noensinne, og kjørte over Russland i finalen.

Tufte forsvarte gullet

Olaf Tufte slo til med kjempespurt og forsvarte gullet fra Athen.

- Min største nedtur

Tony Andre Hansens hest ble disket for doping, og Norge mistet bronsen i lagkonkurransen i sprangriding.

Alt om OL i Beijing

EM-gull til Norge

Norge fulgte opp OL-gullet med sin tredje EM-tittel på rad. Og det i Marit Breiviks aller siste mesterskap som landslagstrener for håndballjentene.

Sa nei til OL i Tromsø

Idrettsstyret trakk søknaden om vinter-OL i Tromsø i 2016. De mente det ble for dyrt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal