NRK Meny
Normal

Lengst i verden

- Nå er jeg iallfall tøffeste gutten i bakken, sa Bjørn Einar Romøren. Han hadde nettopp hoppet lenger enn noen annen noensinne har gjort.

Bjørn Einar Romøren lander på 239 meter

8 sekunder i lufta

Nesten åtte sekunder tok det fra han forlot hoppkanten i gigantbakken i Planica til han landet 239 meter lenger nede. Og han sto.

Romøren hadde satt seg verdensrekord som mål, for han klarte ikke å la være å snakke om drømmen sin i ukene før rennet i Planica denne mars-søndagen.

Tidenes beste hopprenn, mente ekspertene. Så mange så lange hopp er ikke levert i et renn verken før eller seinere.

At det blir satt verdensrekorder i den slovenske hoppbakken, er ikke noe særsyn. Alle verdensrekorder siden 1985 er satt der. Men det spesielle var at rekorden ble forbedret både ofte og mye denne dagen.

- Ikke vær så rekordfiksert, fikk Romøren beskjed om da han forberedte seg til sesongavslutningen i den slovenske kjempebakken.

- Men jeg SKAL sette rekord, svarte han.

Rekord på rekord

Og det gjorde han. Første hoppet var perfekt, og Romøren landet på 234,5 meter - tre og en halv meter lenger enn Matti Hautamäkis to år gamle rekord.

Det ville selvfølgelig ikke finnen finne seg i. I finaleomgangen slo han tilbake. 235,5 meter - meteren lenger enn Romøren.

Men dette var Romørens dag. - Du er gæær'n nok til å ta tilbake dette, sa landslagstrener Mika Kojonkoski.

- En flytur

Det var dagen da han klarte det. - Dette var ikke et hopp, men en flytur, sa Romøren etter hoppet inn i historiebøkene. Han hadde ingen problem med å stå.

Men rennet - og dramatikken - var ikke slutt ennå. Vinterens klart beste hopper, finske Janne Ahonen, stod igjen på toppen. Han fikk drømmetreff på hoppkanten, svevde i 240 meter - og falt.

Bjørn Einar Romøren ble den åttende nordmannen som har satt verdensrekord i hopp. Og rekorden står ennå.

Dette skjedde også i 2005:

Norge kapret sjuendeplassen

Da Norge var tilbake på mennenes håndball-verdenskart.

Da Dagfinn Enerly brakk nakken

En av norsk fotballs store tragedier skjedde i serieavslutningen: Fredrikstads Dagfinn Enerly brakk nakken i en duell ute på banen. Uhellet førte til at han ble lenket til rullestolen.

Uavgjort holdt for Vålerenga

Gullet glapp for Start

Fotballmessig ble serieavslutningen nesten like spennende som året før. Denne gangen ble det Vålerenga som sørget for at Rosenborgs seiersrekke stanset på 13 mesterskap. De slo Start på målstreken.

Aamodts første VM uten medalje

Og Norge leverte sitt svakeste alpin-VM på 16 år. Bare Aksel Lund Svindals kombinasjons-sølv gledet landslagsledelsen. Gull-grossistene Aamodt og Kjus reiste tomhendt hjem.

Liverpools utrolige opphenting

Mesterligafinalen i 2005 hadde alt: Tremålsledelse til Milan, utlikning av Liverpool, straffesparkkonkurranse der John Arne Riise bommet. Det var Liverpool som kom ut som vinner til slutt.

Beste VM-innsats noensinne

Norges løpere tok 19 medaljer i ski-VM i Oberstdorf, og Marit Bjørgen viste seg som den komplette langrennsløper.

Slutt for en legende

Lance Armstrong vant Tour de France for utrolige sjuende gang på rad. Så gav han seg - før han valgte å gjøre comeback i fjor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund