Da Brink punkterte

Jörgen Brink skulle bare sikre den svenske stafettseieren. Så møtte han veggen.

Thomas Alsgaard og Axel Teichmann
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Brink glemmer neppe denne februardagen i VM i italienske Val di Fiemme. Han hadde riktignok ikke allverden av rutine, men dette kunne han ikke tape.

Sverige var sikker på en sjelden stafettseier over Norge, som hadde dominert herrestafettene i mesterskap siden tidlig på 90-tallet. Men denne gangen var det uvisst.

Magesjau

For vår faste ankermann Thomas Alsgaard hadde hatt magesjau, og hadde ikke fått til noenting på sprinten noen dager tidligere. Og mange i den norske leiren var plaget av sykdom.

Én av dem var Anders Aukland. Han slet veldig på første etappe, og var over 40 sekunder bak ledende Sverige ved veksling. Da var det vanskelig å våge å håpe på norsk medalje.

Frode Estil gjorde manns jobb på andre etappe, men det var fortsatt 25 sekunder fram til svenskene da han vekslet. Og nå hadde Sverige sin storstjerne Per Elofsson på tredje etappe.

For Norge gikk Tore Ruud Hofstad. Han var én av de få i den norske troppen som hadde unngått sykdom, og han hadde tatt en overraskende sølvmedalje på skiathlon.

Og Hofstad gikk så godt at han slo Elofsson, men bare med 2,5 sekunder. Det innebar at Brink hadde over 20 sekunder på Alsgaard ved siste veksling. Og hvor mye hadda sykdommen satt Alsgaard tilbake?

Trygg avstand

Brinks oppgave var å kontrollere avstanden bakover til Alsgaard og tyske Axel Teichmann, og det klarte han godt. 2,8 km fra mål var den svenske ledelsen fortsatt 23 sekunder, og inne på skistadion forberedte svenskene seg på å ta imot gullvinneren.

Men Alsgaard var en rutinert luring. Han fikk meldinger om at det gikk tungt for Brink nå, og hadde selv mer krefter på lager.

Det tok bare 1200 meter, så var Alsgaard og Teichmann på Brinks bakski. Brink hadde møtt veggen og stoppet nesten helt opp.

Aalsgaard slo Teichmann i spurten. Brink kom i mål 16 sekunder etterpå. Svensk gull hadde blitt til svensk bronse, og Brink hadde tapt 39 sekunder på mindre enn tre kilometer. Når lista over tidenes sprekk skal settes opp, kommer denne høyt.

Men Jörgen Brink ble ikke knekt som langrennsløper. Noen dager etterpå tok han bronse på femmila - langt foran beste nordmann.

Dette skjedde også i 2003:

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Da Petter var verdens beste

Petter Solberg ble Norges første verdensmester i rally.

...og derfor ble han årets idrettsnavn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Kompany forlater City

  Manchester Citys lagkaptein Vincent Kompany forlater klubben etter elleve sesonger. Lørdagens FA-cuptriumf ble hans siste kamp i lyseblått, skriver han på Facebook. Kompany varsler at et nytt innlegg om kort tid vil fortelle hvor framtiden ligger.

  Kompany
  Foto: David Klein / Reuters
 • Til finale i Brasil

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for finale i sandvolleyballturneringen i Brasil. I semifinalen slo de polske Piotr Kantor og Bartosz Losiak i tre sett. I søndagens finale blir det polsk eller nederlandsk motstand for de norske gutta.

  Mol og Sørum
  Foto: Peter Schneider / AP
 • Vipers-siger etter ekstraomgangar

  Vipers tok første stikk i sluttspelfinalen mot Storhamar. Men det måtte ekstraomgangar til i den dramatiske kampen som til slutt enda 42–40 til Vipers. Dermed har laget sikra seg eit godt utgangspunkt før returoppgjeret på Hamar tysdag.

  Sluttspillet Eliteserien Kvinner.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal