NRK Meny
Normal

Da Brink punkterte

Jörgen Brink skulle bare sikre den svenske stafettseieren. Så møtte han veggen.

Thomas Alsgaard og Axel Teichmann

Brink glemmer neppe denne februardagen i VM i italienske Val di Fiemme. Han hadde riktignok ikke allverden av rutine, men dette kunne han ikke tape.

Sverige var sikker på en sjelden stafettseier over Norge, som hadde dominert herrestafettene i mesterskap siden tidlig på 90-tallet. Men denne gangen var det uvisst.

Magesjau

For vår faste ankermann Thomas Alsgaard hadde hatt magesjau, og hadde ikke fått til noenting på sprinten noen dager tidligere. Og mange i den norske leiren var plaget av sykdom.

Én av dem var Anders Aukland. Han slet veldig på første etappe, og var over 40 sekunder bak ledende Sverige ved veksling. Da var det vanskelig å våge å håpe på norsk medalje.

Frode Estil gjorde manns jobb på andre etappe, men det var fortsatt 25 sekunder fram til svenskene da han vekslet. Og nå hadde Sverige sin storstjerne Per Elofsson på tredje etappe.

For Norge gikk Tore Ruud Hofstad. Han var én av de få i den norske troppen som hadde unngått sykdom, og han hadde tatt en overraskende sølvmedalje på skiathlon.

Og Hofstad gikk så godt at han slo Elofsson, men bare med 2,5 sekunder. Det innebar at Brink hadde over 20 sekunder på Alsgaard ved siste veksling. Og hvor mye hadda sykdommen satt Alsgaard tilbake?

Trygg avstand

Brinks oppgave var å kontrollere avstanden bakover til Alsgaard og tyske Axel Teichmann, og det klarte han godt. 2,8 km fra mål var den svenske ledelsen fortsatt 23 sekunder, og inne på skistadion forberedte svenskene seg på å ta imot gullvinneren.

Men Alsgaard var en rutinert luring. Han fikk meldinger om at det gikk tungt for Brink nå, og hadde selv mer krefter på lager.

Det tok bare 1200 meter, så var Alsgaard og Teichmann på Brinks bakski. Brink hadde møtt veggen og stoppet nesten helt opp.

Aalsgaard slo Teichmann i spurten. Brink kom i mål 16 sekunder etterpå. Svensk gull hadde blitt til svensk bronse, og Brink hadde tapt 39 sekunder på mindre enn tre kilometer. Når lista over tidenes sprekk skal settes opp, kommer denne høyt.

Men Jörgen Brink ble ikke knekt som langrennsløper. Noen dager etterpå tok han bronse på femmila - langt foran beste nordmann.

Dette skjedde også i 2003:

Da Petter var verdens beste

Petter Solberg ble Norges første verdensmester i rally.

...og derfor ble han årets idrettsnavn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal