Hopp til innhold

Gikk for sin syke mann

Kjersti Tysse Plätzer gråt da hun ble disket i VM. Først etterpå fikk verden vite hvorfor.

Kjersti Tysse Plätzer får trøst
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Medaljehåp i tårer

Kjersti Tysse Plätzer har vært vår beste kappgjenger siden hun slo gjennom med et meget overraskende OL-sølv i 2000. Derfor var hun medaljehåp i VM i kanadiske Edmonton året etter.

Lenge lå hun an til medalje på 20-kilometeren, og nordmenn som satt oppe utover natta og fulgte konkurransen, håpet på en reprise fra Sydney året før.

Så begynte avstanden til teten å bli større, og medaljehåpet var i ferd med å glippe. Og tre km før mål fikk hun sin tredje advarsel for ureglementert ganglag. Tre advarsler betyr diskvalifikasjon.

Dramaet ingen visste om

TV-seerne fikk se en gråtende Kjersti føres bort fra løypa, og trodde selvfølgelig at det utelukkende skyldtes skuffelsen over medaljen og plasseringen som glapp. Ingen utenom hun selv og noen få andre visste da om dramaet som var den virkelige grunnen til tårene.

Seks timer før konkurransen skulle begynne, var Kjerstis ektemann og trener Stephan Plätzer ute og jogget da han plutselig seig sammen. Heldigvis var han sammen med Friidrettsforbundets sportssjef Per Øyvind Mørk, som umiddelbart fikk tilkalt ambulanse. Sykehuset lå bare noen minutters kjøretur unna.

- Det var en veldig sterk opplevelse, sa Mørk, som seinere fikk hedersprisen "Årets navn i norsk friidrett" for sin raske handling.

- At Stephan kom på sykehus så raskt kan ha reddet livet hans, sa landslagslege Jens Ivar Brox etterpå.

Per Øyvind Mørk (t.v.) ble årets navn i norsk friidett 2001

Per Øyvind Mørk (t.v.) sammen med ekteparet Plätzer

Foto: Morten Holm / Scanpix

Hjerneblødning

For på sykehuset kunne de konstatere såkalt suarach-blødning - en slags hjerneblødning - for Stephan Plätzer.

Dette fikk ikke Kjersti vite om før tre timer seinere, bare tre timer før start. 20-kilometeren ble plutselig uvesentlig. Hun ville ikke lenger konkurrere, bare komme seg til sin mann på sykehuset.

- Men han ville at jeg skulle gå, og slik ble det, sa Kjersti.

Fokuset sviktet

Og i begynnelsen gikk det bra. Hun kjempet lenge om medaljer, og lå enda lenger an til å klare fjerdeplassen.

Men det var så som så med fokuset på konkurransen etter det som hadde skjedd. Og da kreftene minket og hun begynte å bli sliten, sviktet også konsentrasjonen. Da var det gjort.

Så tårene som alle trodde hadde med skuffelsen over diskvalifikasjonen å gjøre, kom av en bunnløs fortvilelse for ektemannens skjebne.

- Jeg gikk for Stephan så lenge kreftene holdt. Men jeg følte jo at VM ikke var så viktig lenger, sa hun etterpå.

Fra kappgangsløypa bar det rett til sykehuset, der Kjersti til sin store lettelse fikk vite at Stephan tross alt var i god behold.

I kjempeform

- Jeg er i kjempeform teknisk og fysisk, men da jeg ble sliten, var det nok andre ting som gjorde at jeg ikke klarte å holde fokus. Da ble jeg disket, og jeg er ikke så veldig lei meg for det. Det er andre ting som betyr mer nå, sa hun.

Først etter løpet fikk de andre norske deltakerne vite hva som hadde skjedd, og alle viste medfølelse med Kjersti. Det gikk en uke ekstra før Stephen ble utskrevet og de kunne reise hjem.

Stephan ble frisk igjen, og Kjerstis karriere fortsatte. Hun tok et nytt OL-sølv i Beijing i fjor, og først i høst sa hun endelig takk for seg etter en 22 år lang karriere.

Mer om friidretts-VM 2001

Dette skjedde også i 2001:

Bjørn Dæhlie måtte gi seg

Bjørn Dæhlie
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skikongen fra 90-tallet slet med ryggskade, men håpet å kunne komme tilbake til OL i 2002. I mars 2001 innså han at det ikke gikk, og kunngjorde at han la opp. Nyheten var så stor at den la beslag på de ti første minuttene av Dagsrevyen 29. mars.

Liv Grete gråt av glede etter VM-gullet

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bare en måned før VM fryktet hun at det langvarige magetrøbbelet skulle tvinge Liv Grete Skjelbreid Poirée til å legge opp. Så slo hun tilbake med VM-gull - Norges eneste i skiskyting i 2001.

Gikk til gull

... men andre gull ble det ikke

Skisportens skandale-VM

Finland trodde de skulle arrangere tidenes ski-VM i Lahti. Det gjorde de også - men på en helt annen måte enn de hadde forestilt seg. Mesterskapet utviklet seg til tidenes dopingskandale innen langrennssporten - med hjemmelagets løpere og trenere i fouks.

Da saken sprakk, kom avsløringene på løpende bånd, og finsk langrennssport brukte mange år på å komme seg over skandalene.

Alt om Lahti-VM

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP
  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal