Hopp til innhold
Kommentar

Spørsmålet ingen tør å stille

100 dager før lekene i Tokyo sliter Japan med lav OL-entusiasme, nye nedstenginger og en forsinket utrulling av massevaksinasjonen. Norges OL-håp sliter med et spørsmål ingen tør å stille.

Ingebrigtsen

SER MOT OL: Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen står overfor 100 viktige – og usikre – dager før OL.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Hvor langt ned i alder på de ferdig vaksinerte skal man komme før vi er villige til å prioritere våre OL-håp?

Det er det ingen er villige til å diskutere med 100 runde dager igjen til Mol, Sørum, Mørk, Christiansen, Ingebrigtsen, Warholm, Sagosen og våre andre stjerner skal ut og prøve å oppfylle sine olympiske drømmer på vegne av nasjonen.

Usikkerheten rundt smittespørsmålet blant våre potensielle deltagere i OL og det senere Paralympics er nødvendigvis stor.

Covid-19-smitte vil kunne velte alt av planer om suksess i Tokyo. Så enkelt er det for finkalibrerte toppidrettskropper. Det er når man diskuterer den eneste gyldige forsikringen mot dette at usikkerheten oppstår.

For ingen vil være den første til å uttrykke ønsket samtlige av de norske håpene sannsynligvis sitter med: å være sikret vaksine i god tid før avreise Tokyo.

Tokyo

NÆRMER SEG: Onsdag er det 100 dager igjen til sommerlekene.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Ingen av deltagerne vil si det. Olympiatoppen sier det ikke er en problemstilling. Men når blir det likevel dét? Kanskje aldri. For evigheten i denne sammenheng er frem til starten av juli.

Og Norge er et land så disiplinert i sin likhetsfilosofi at man ikke vil gi sin øverste operative leder i krisesituasjonen, også kalt statsministeren, prioritet i vaksinekøen.

Utrolig nok, kan man nok si. Ingen av de andre i kriseledelsen er heller vaksinert. Så langt har det gått bra.

Uro i troppen

Ingen diskuterer vaksinering av idrettsutøvere i en slik situasjon. Og skal det selvsagt heller ikke. Det er andre som skal prioriteres – og prioriteres.

FHIs plan for utrulling er gjenstand for noen diskusjoner, men ikke i den grad at det berører friske og topptrente idrettsutøvere.

Men usikkerheten våre OL-deltagere føler på er mer enn reell, som også Dagbladet skrev om tidligere denne uken. Sommeridrettssjef ved Olympiatoppen, Marit Breivik, betegner det som en «uro» i troppen.

Marit Breivik

HODEBRY: Det er utfordrende forberedelser for sommeridrettssjef Marit Breivik og den norske OL-troppen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Paralympics er noen uker senere enn OL, og deltagere og ledere har derfor en tilsvarende bekymringsforsinkelse. Men at den er like tilstedeværende er det neppe noen tvil om.

Likevel kan vi ennå ikke snakke høyt om det, ikke engang hviske. Fordi det er for betent.

Toppidretten har fått sine privilegier gjennom pandemien. Det har opinionen stort sett akseptert. Det er definert som en samfunnsverdi å gi toppidretten noen ekstra muligheter til å opprettholde sin aktivitet. Men ved vaksiner går grensen.

De varslede forsinkelsene i leveransene av vaksiner til Norge den kommende tiden taler heller ikke til våre OL-håps fordel.

Intet krav om vaksine eller karantene

Det gledelige, isolert sett, er at det ikke er noe krav om å være vaksinert for å få delta i OL eller det senere Paralympics i Tokyo. Det er heller ingen innreisekarantene for deltagere og ledere.

Slik reglene er nå, skal man vise til en negativ test tatt senest 72 timer før avreise og i tillegg testes på nytt ved ankomst, før man transporteres til deltagerlandsbyen, som ligger ved Tokyobukta. Deretter er det nødvendigvis hyppig testing under hele oppholdet.

Smittefrykten er stor i Japan. Intet OL-relatert vil endre på dette. Derfor er også skepsisen til at lekene skal avholdes igjen enorm.

Protest

PROTESTER: Det er mye motstand mot OL blant japanerne.

Foto: Hiro Komae / AP

I en nylig meningsmåling fra nyhetsbyrået Kyodo svarte 72 prosent at de ville avlyse eller utsette lekene nok en gang. Det siste er ikke et reelt alternativ.

92,6 prosent svarte av de er bekymret for en oppblomstring av virusinfeksjoner.

Først denne uka kom Japan i gang med massevaksinasjon. Og utrullingen er meget omstendelig.

De første post-pandemiske leker

Ankomsten av mer enn 15.000 deltagere og ledere til et land som i øyeblikket er stengt for innreise fra andre land er et skremsel-scenario for japanerne.

Etter en delvis åpning av de hardest rammede områdene, inkludert hovedstadsområdet, er man tilbake til en mye større grad av nedstenging, foreløpig frem til starten av mai.

Da har man også kommet til tiden hvor de japanske myndigheter og IOC må ta en endelig beslutning om det skal arrangeres OL. Alt tyder på at det kommer til å skje.

For mye er investert, av penger og prestisje, til at man vil gi opp drømmen. For mange TV- og sponsorkontrakter er inngått.

Stadion

ENORMT: Nasjonalarenaen i Tokyo står klar.

Foto: Jae C. Hong / AP

Og da blir det OL og Paralympics, i den form det er mulig. Det inkluderer at alt av eventuelle tilskuere blir japanske, ispedd en veldig liten mengde notabiliteter og familie til deltagere.

Tokyo vil for nesten enhver pris stå igjen i historien som arrangørby av de første post-pandemiske leker. Alternativet er at æren tilfaller nabo og rival Kina og Beijing, som skal ha vinterlekene et halvt år senere. De lekene blir ikke utsatt.

Derfor er det kanskje mest av alt en styrkedemonstrasjon når Kina har tilbudt de japanske arrangører vaksiner til alle deltagere. Kinesiske vaksiner.

Disse er like langt unna godkjennelse i Japan som de er det her hjemme og løser ingen problemer. Norske idrettsledere gikk også tidlig ut og karakteriserte tilbudet som fullstendig uinteressant.

Debatten ingen tør starte

Der Japan i stedet vurderer muligheten for å gi sine OL-deltagere vaksine, er dette ikke aktuelt i Norge.

Og blir det kanskje ikke heller.

Et sted rundt 150 doser er sannsynligvis det som skal til.

Hvor langt ned i alder og prioritet skal vi da for i det hele tatt å ta debatten? Det diskuteres allerede å begynne med 18-åringer i byene etter at man har vaksinert risikogrupper, frontlinje-arbeidere og alle ellers ned til 45 års alder.

Er man da villige til å ta en ny vurdering av hvor mye toppidrettsutøvernes forberedelser til verdens største idrettsarrangement er verdt å vekte for oss som nasjon?

Om likhetstanken skal være grensende til absolutt uansett?

Det er langt fra sikkert.

Olaf Tufte fyller 45 år i slutten av april og kan som den eneste av våre deltagere føle på en viss optimisme.

Olaf Tufte

SISTE KRAFTTAK: Olaf Tufte forlenget karrieren med ett år for å få med seg Tokyo-lekene.

Foto: Vidar Ruud

Dette vil uansett gi toppidretten et skinn av samvittighet, som en deltager i en dugnad som går langt utenfor betydning av sport.

Men for OL-håpene våre også en vedvarende usikkerhet rundt veldig mye av forberedelsene, rundt smittefare, rundt innreisekarantener som skaper problemer, rundt nødvendige og unødvendige utenlandsreiser og restriksjoner på trening som sådan.

Og hele veien også den underliggende frykten når man faktisk skal av gårde rundt jorda til det som for mange er høydepunktet i en hel idrettskarriere.

Der deltagerlandsbyen og de 43 arenaene er definert som såkalte «bobler».

Der arrangørene vil at alle skal ankomme så sent som fem dager før konkurranse og dra to dager etter man er ferdig, uten muligheten til å ta del i det som vanligvis er en del av festen, nemlig det å møte deltagere fra de 204 andre nasjonene som deltar i OL-landsbyen og føle på den unike OL-atmosfæren en hel verden ønsker å ta del i.

All sosialisering frarådes for deltagerne under oppholdet. Men i Japan er ikke ting like absolutte. Det er nemlig foreløpig ingen endring i arrangørenes planer om utdeling av gratis kondomer i deltagerlandsbyen.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Tiger Woods trakk seg fra PGA-mesterskapet

  Tiger Woods trakk seg fra det amerikanske PGA-mesterskapet etter en tung 79-runde søndag. Det er første gang han har trukket seg fra en majorturnering.

  Arrangøren meldte etter avslutningen av lørdagens runde at golflegenden har gitt beskjed om at han ikke kommer til å spille søndagens runde.

  Woods haltet rundt på banen i kjølig vær og sjenerende vind, og runden ni slag over par er hans dårligste i turneringen noensinne, og den tredje dårligste i en majorturnering. Underveis fikk han bogey på fem strake hull.

  Etter lørdagens runde var han på delt sisteplass blant de 79 spillerne som fortsatt var med i PGA-mesterskapet. Norske Viktor Hovland hadde også en tung dag. 24-åringen hadde problemer på dag tre, og falt på listene etter en rekke bogeyer. Hovland både startet og avsluttet dagen med bogey, og med seks stykker totalt leverte han en runde fem slag over par. Det gir delt 45.-plass før siste runde.

  PGA Championship - Round 3
  Foto: Christian Petersen / AFP
 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste