NRK Meny
Normal

Sponsorene: Skuffende, trist og uheldig

Norges Cykleforbunds sponsorer frykter Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser svekker sykkelsportens omdømme, men ingen vil trekke seg fra samarbeidet.

Kjærgaard, Tiedemann

Tidligere proffsyklist og sportssjef i Norges Cykleforbund Steffen Kjærgaard (t.v.) innrømmet dopingmisbruk på en pressekonferanse tirsdag. Her med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi har tillit til deres holdning mot doping. Det er en trist sak, men jeg synes det er greit at dette kommer opp til overflaten. Vår sponsing retter seg først og fremst mot dagens ryttere, sier markedsdirektør Geir Olav Killingstad i Intersport, som er Norges Cykleforbunds hovedsponsor.

Tirsdag innrømmet Norges Cykleforbunds sportsdirektør og tidligere sykkelproff Steffen Kjærgaard at han dopet seg til suksess som rytter.

Til tross for at Kjærgaard har vært forbundets sportsdirektør de seks siste årene, mener Intersport at de har et godt og ryddig forhold til sykkelforbundet.

– Det er ikke Norges Cykleforbund som er tatt for doping. Vi har diskutert saken med kjededirektørene, og vi vil ikke at saken skal komme i veien for vårt samarbeid med dagens ryttere, sier Killingstad.

Krever en forklaring

Forbundet har seks sponsorer som bidrar med økonomisk støtte, utstyr, tjenester og andre sponsorbidrag.

Anders Bristøl, markedsdirektør i CRAFT Norge, sier at de ikke vil bryte samarbeidet, men at de vil ha et evalueringsmøte med sykkelforbundet når sesongen er over.

– Vi vil kreve en forklaring på hva som har skjedd og hvor mye ledelsen har visst om, men jeg synes ikke de aktive utøverne skal straffes. Forbundet har blitt ført bak lyset av én som har jukset, sier Bristøl til NRK.no.

Hagen

Edvald Boasson Hagen er én av proffsyklistene sponsorene gjerne vil fortsette samarbeidet med.

Foto: WANG ZHAO / Afp

– Men saken er selvsagt en uheldig sak for oss, og det er mildt sagt ikke gunstig for oss som merkevare, legger han til.

Kreftforeningen sponser sykkelforbundet først og fremst i forbindelse med Oslo Grand Prix som arrangeres én gang i året i august.

Pressesjef Terje Mosnesset innrømmer at han er skuffet over dopingskandalen, men det er ikke aktuelt å bryte samarbeidet med forbundet.

– Vi er selvsagt skuffet over det som har skjedd, men vi har ikke diskutert å avslutte samarbeidet. Vi skal snart møte dem for å planlegge neste års arrangement, sier Mosnesset.

Kjærgaards innrømmelse kom i kjølvannet av USAs antidopingbyrås (USADA) omfattende etterforskning og avsløring av verdensstjernen Lance Armstrongs dopingmisbruk.

Amerikaneren har lenge vært en forkjemper for kreftsaken.

– Han er en fallen frontfigur for oss. Det er trist for hele kreftsaken. Vi har aldri hatt noe samarbeid med Armstrong eller Livestrong, men jeg synes uansett at det står respekt av den innsatsen han la ned for kreften, sier Mosnesset.

– Skal ikke påvirke dagens utøvere

Heller ikke Skoda, Trenenergi/Powerbar, Crampfix eller Norske Vandrerhjem lar dopingavsløringen påvirke forholdet med Norges Cykleforbund.

– Siden saken handler om forhold langt tilbake i tid, ser jeg ikke noen umiddelbar relasjon til vårt samarbeid med forbundet, sier markedsansvarlig Arild Svenson i Powerbar.

– Kjærgaard har jo vært forbundets sportssjef de seks siste årene?

– Jeg er klar over det, og det er selvsagt alvorlig med tanke på hans historie. Men det hadde vært veldig leit hvis hans feil skulle påvirke satsingen på dagens utøvere, sier Svenson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sponsorer

Her holder Steffen Kjærgaard (t.v.), Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen pressetreff i forbindelse med sykkel-VM i København i fjor. I bakgrunnen ser du alle selskapene som er med på sponsingen av sykkellandslaget.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Skoda stiller med biler som ledere og støtteapparatet rundt landslaget disponerer. Internasjonalt er Skoda også sponsor av Tour de France og andre profesjonelle ritt.

– Vi synes selvsagt at det er synd at sykkelsporten har vært så hardt rammet av dopingskandaler, men det har ikke vært noe tema å endre kontrakten med sykkelforbundet på nåværende tidspunkt, skriver Skodas informasjonssjef Anita Svanes i en e-post til NRK.no.

– De har startet opprydning

Norske Vandrerhjem påpeker at sponsingen deres først og fremst retter seg mot de aktive utøverne som får overnatting rundt om i landet.

– Dopingsaken er selvsagt veldig negativt for sykkelsporten, men det går ikke utover vårt samarbeid med de lokale og yngre syklistene. Det er de som viktige for oss, sier markedssjef Tone Alterskjær.

Sondre Norland i Saleco AS, eier av Crampfix, er overbevist om at Norges Cykleforbund gjør alt de kan for å rydde opp i dopingproblemet.

Hagen

Edvald Boasson Hagen er én av proffsyklistene sponsorene gjerne vil fortsette samarbeidet med.

Foto: WANG ZHAO / Afp

– Vår vurdering er at sykkelsporten kanskje er den idretten hvor det brukes mest ressurser på dopingproblemet. Idretten har virkelig gått i seg selv og startet en opprydding. Vårt samarbeid vil derfor ikke påvirkes av hendelsen, skriver Norland i en e-post.

– Glad for støtten

Sponsoransvarlig Jolanda Coljin i Norges Cykleforbund hadde nettopp snakket med flere av sponsorene da NRK.no kontaktet henne.

– Jeg er veldig glad for at de vil fortsette å støtte oss. Det er viktig at de nåværende utøverne ikke blir straffet, sier Coljin.

– Flere sier at de vil ha et møte med dere om sponsing i fremtiden. Hvordan skal dere overbevise dem?

– Vi skal vise hvor aktivt vi jobber for en ren sykkelsport. Vi skal trappe opp antidopingarbeidet enda mer og få alle ledere i sykkelsporten med på den jobben, svarer Coljin.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal