Hopp til innhold

Sponsor reagerte kraftig etter desse bileta – braut avtalen med norsk OL-håp

Då Sondre Nordstad Moen sin utstyrsleverandør såg det dårlege forsøket på å kamuflere sko av eit anna merke, ville dei ikkje ha noko meir med det norske OL-håpet å gjere.

Sondre Nordstad Moen

FEIL SKO: Sondre Nordstad Moen med sko frå Nike, farga i svart for å skjule merket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Maratonløparen Sondre Nordstad Moen stilte nemleg opp i ein piggsko-modell frå Nike under arrangementet «Night of Highlights» på Bislett, til trass for at han var under kontrakt med Asics.

Det forsøkte Moen å kamuflere. Han fargelagde skoa svart, men det var ikkje nok til å lure sponsoren.

– Internett er internett, og då gjekk det veldig kort tid før Asics tok kontakt og var veldig skuffa, fortel manager André Hjorteseth til NRK.

No legg Moen og manager Hjorteseth seg flat, men ser likevel ikkje mørkt på framtida – sjølv utan skoleverandør.

– Det er jo utruleg kjedeleg, men no kan eg springe i det eg vil, innrømmer Nordstad Moen til NRK.

Det var Nettavisen som omtalte saka fyrst.

Braut kontrakten

«Termineringa er ein konsekvens av idrettsutøvaren si slutning om å bryte tilliten. Asics er i framsetet i utviklinga av høgteknologiske, innovative fottøy og klede for å støtte behova til utøvarane, og for å kunne fortsette denne suksessfulle strategien, må tillit vere grunnleggande», heiter det i ein pressemelding frå Asics.

Det var Moen og trenar Renato Canova som tok avgjersla om å springe i Nike sine sko.

Nordstad Moen

I GODT DRIV: Sondre Nordstad Moen sprang inn på tida 28.11,71.

Foto: Lise Åserud / NTB

Piggskoa til Asics sat ikkje som ønska, og difor blei dei vraka.

– Eg er 30 år, eg er ikkje noko ungdom lenger. Det er noko eg må ta ansvar for sjølv, seier Moen og fortset:

Eg valte å springe med noko eg har trent med det siste året, og som eg var sikker på eg kunne gjennomføre eit løp med utan konsekvensar undervegs eller etter løpet. Alternativet var å ikkje springe, men både treninga og sjølve løpet var viktig for meg.

– Var dette ein konsekvens du var førebudd på då du tok valet?

– Nei, dette var ikkje noko eg fokuserte på, seier han.

Den støyten må manager Hjorteseth no ta.

– Det var ein kjedeleg greie. Asics låg seg verkeleg i selen for å leggje til rette og satse på han. Ein ynskjer jo ikkje å stå fram slik. Det var kanskje det kjipaste, at vi skuffa dei, seier Hjorteseth.

Sondre Nordstad Moen og Zerei Mezngi.

BETRE SKO: Moen valte å springe i det kjente og kjære, nemleg Nike sine sko. Han var tidlegare sponsa av det amerikanske supermerket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Står fritt til å velje

Sjølv om Moen har mista kontrakten med ein av verdas største merker, er han ikkje heilt i kjellaren av den grunn.

Med tanke på at løparen valde vekk sin eiga sponsor og knytte på seg Nike i staden, er det vel kanskje ikkje så forferdeleg trist at samarbeidet er avslutta.

Planen før sesongen var i utgangspunktet å stå utan skokontrakt, men så kom Asics på bana med eit tilbod dei ikkje kunne avslå.

No er det tilbake til den opphavlege planen, og skobudsjettet på 40.000 kroner frå eiga lomme.

– Slik utviklinga har vore dei siste par åra, så er det vanskeleg å vite om du har konkurransedyktige sko. Ein del av dei leverandørane som har tatt opp kappløpet med Nike, har litt dårleg tid vil eg tru, seier Moen.

Han meiner det er ein fordel å stå fritt på skomerkefronten.

– Det viktigaste er at du har ein sko som sit godt på foten. Når du prøver ein sko for første gong, så skal du nesten vite etter to til tre minuttar med springing om den er bra for deg. No kan eg springe i akkurat det eg vil.

Rivande skoutvikling

– Meiner du dette bør vere framtida for løparar?

– Det kan det vere. Eg har jobba på joggeskobutikk i mange år, og er heilt klart av oppfatninga at det ideelle er å kunne trene i alle ulike merker, viss ein skal vere kynisk. Det er få merker som er hundre prosent optimalisert i alle kategoriar av sko, seier Moen.

Manager Hjorteseth fortel at planen for Moen er å gå utan skoavtale resten av året.

Nordstad Moen

SER MOT OL: Det største målet i år for Moen er sjølvsagt OL i Tokyo i juli.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi er ganske hardt inne på tanken å berre halde oss til det. Vere ein av dei få i verdseliten som går heilt utan skoavtale, og heller kjøpe våre eigne sko. Det å kunne variere mellom dei beste skoa frå Nike, Adidas eller Asics på forskjellige type økter og konkurransar, kan fort vere ein styrke akkurat no, seier Hjorteseth.

Likevel er det ikkje til å komme over at ein lukrativ skoavtale gir ein økonomisk fordel.

– Men vel du for eksempel å springe for ein klesleverandør, så står du ganske fritt. Dei største skoleverandørane vil jo helst at du spring i ein heilt «plain» singlet. Det er noko ein kan tenkje på, om ein ser på totalen – heilskapsbiletet, avsluttar Moen.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal