«Ohi» helten fem år etter forrige landskamp: – Kanskje jeg fikk litt av magien til Haaland

Norge så lenge ut til å måtte ta til takke med uavgjort i Dublin. Det var før Ohi Omoijuanfo ble byttet inn på banen og avgjorde kampen. Etter oppgjøret forteller landslagssjef Ståle Solbakken at Erling Braut Haaland neppe rekker neste landskamp heller.

– Det er Ola (Sand, landslagslege) som holder i det. Men jeg ville ikke satt huset mitt på det, sier Solbakken til NRK om hvorvidt Haaland dukker opp til søndagens kamp mot Finland.

Fotball: Trening med Norges herrelandslag

USIKKER: Haaland er tvilsom til kampen mot Finland på søndag.

Stjernespilleren har slitt med en skade den siste tiden og har vært til behandling i Barcelona. Uten Manchester City-spissen vant Norge 2–1 etter en sen scoring.

– Vi hadde mange gode perioder og noen mindre gode. Vi fikk testen noen nye spillere, som fikk gode opplevelser. Alt i alt er jeg fornøyd, sier Solbakken.

Slo tilbake

Lite sto på spill før privatlandskampen mot Irland i Dublin, og innledningsvis var det mye som tydet på akkurat det. Jevnspilt og få sjanser.

Det var før Leo Skiri Østigård – i kjent stil – bestemte seg for å rage høyest på en corner. Like før pause dunket midtstopperen inn kampens første mål.

En god Ørjan Håskjold Nyland bidro lenge til at Norge holdt seg i kampen, men utligningen skulle til slutt komme. Alan Browne sørget for 1–1 i Dublin etter et fint langskudd.

Det så lenge ut til å gå mot uavgjort, men Ohi Omoijuanfo ville det annerledes.

Innbytteren kjempet til seg ballen i en duell med Irlands Nathan Collins, og Ohi var kontant da han dunket inn ballen fra drøyt fem meter. Scoringen gjorde at Norge vant kampen 2–1.

Fotball, privatlandskamp: Irland - Norge

AVGJORDE: Ohi Omoijuanfo.

– Det er utrolig deilig, det er derfor jeg er hentet inn. Å score mål.
Det er en typisk spiss-scoring. Den ligger plutselig foran meg, og så banker jeg den inn. Det er sjelden jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg etter å ha scoret mål. Det var en god følelse, sier Omoijuanfo til NRK.

– Det er litt hans styrke. Han er en «fox in the box». Han skal ha det. Han tok den sjansen han fikk, sier landslagssjef Solbakken til NRK.

Haaland har slitt med en skade og var ikke aktuell til kampen. Derfor ble Omoijuanfo hentet inn i troppen på kort varsel og fikk sin første landkamp på fem år.

– Jeg var heldig som ble tatt ut, etter litt sykdom og slikt. Jeg skulle egentlig ha en liten familieferie, men da Ståle ringte ble jeg utrolig glad. Ferien ble lagt til side, det får vi ta senere, sier han til TV 2.

– Kanskje jeg fikk litt av magien til Haaland, legger helten til.

SCORET: Leo Skiri Østigård førte Norge i ledelsen.

Signaturscoring

Før oppgjøret var det lite som tydet på at det «bare» var en privatlandskamp som skulle spilles i Dublin torsdag kveld. For det var et heltent irsk publikum som tok imot Ståle Solbakken og Norge. Det var meldt om drøyt 45 000 solgte billetter før kampen, men det offisielle tallet var nok noe lavere.

De oppmøte fikk se et Irland starte offensivt, men det var Norge som skulle få kampens første sjanse med Strand Larsen. Celta Vigo-spissen fikk ballen fra skrå vinkel og dunket til, men Irlands sisteskanse Gavin Bazunu avverget skuddet.

Norge hadde et par halvsjanser utover omgangen, og fem minutter før pause kom scoringen. Ingen kunne stoppe Østigård da han steg høyest og stanget inn ledelsesmålet for Norge. I sterk kontrast til tidligere i kampen, kunne man kunne omtrent høre en knappenål falle da Napoli-spilleren jublet for scoringen.

– Det er noe jeg har ventet på. Jeg har hatt stunder der jeg har vært skuffet og forbannet på meg selv. Jeg har trent mye på det, og fitt selvtillit etter scoringen mot Rangers. Det er ekstremt deilig, sier Østigård.

Erling Braut Haaland og Ståle Solbakken på landslagstrening.

Han roses av ekspertene.

– Vi har verdens beste hodespiller i Østigård. Det der er det nesten ingen i verden som gjør bedre enn ham, utbrøt TV 2-ekspert Yaw Amankwah i kanalens studiosending.

Mannen bak corneren? Norges kaptein Martin Ødegaard – som prikket ballen på panna til Napoli-spilleren.

JUBEL: Østigård her sammen med Martin Ødegaard, som var involvert i begge målene til Norge.

– Vi startet litt dumt i 2. omgang og ga bort ballen litt enkelt. Det blir litt kaotisk, også får de en scoring. Vi beholder roen og får et mål på dødball igjen, så det var fint det, sier landslagskaptein Martin Ødegaard til NRK.

Avgjorde rett før slutt

Norge opptrådte solid defensivt hele første omgang, med Østigård i spissen, men etter pause skulle kampen ta mer fyr. Irland kom ut som et helt nytt lag og presset Solbakkens menn. Alan Browne var blant annet svært nære å utligne for Irland kort tid ut i omgangen.

– Forsvarer oss dårligere enn hva vi gjorde i den førsteomgangen, mente NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Og det irske presset skulle slutt gi resultat. Samme Browne klinket til fra drøyt 20 meter kort tid etterpå, og utlignet til 1–1. Omoijuanfo avgjorde kampen drøyt fem minutter før ordinær tid.

• Norge møter Finland førstkommende søndag hjemme på Ullevaal.

• Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde.Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

– Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

* 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

* 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

* 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

– Hva er det Viking driver med?

NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

– Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

– Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)