Spilte med brukket lilletå og ble pumpet full av smertestillende

I ny biografi beskriver Claus Lundekvam hvordan han ble forsynt med preparater av klubben for å komme seg gjennom hverdagen.

Claus Lundekvam

NY BOK: Claus Lundekvam gir ut bok om sitt liv.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Biografien om Claus Lundekvam «En kamp til», kommer ut lørdag, og i boka forteller Lundekvam selv åpent om mange historier knyttet til rus.

En kamp til

Omslaget til selvbiografien til Claus Lundekvam.

Lundekvam har snakket åpent om sin tid som rusmisbruker, og i boka kommer det klart fram i hvilket omfang misbruket hans var i.

Han forteller også om at han stadig fikk medisiner av klubben som skulle lette smertene da kroppen hanglet.

– Gjennom tolv år som spiller har jeg fått preparater av klubben - smertestillende, stressdempende, eller noe så enkelt som sovetabletter - hele karrieren har jeg slitt med å sove, både før og etter kamp, skriver han i boka som er ført i pennen av Thomas Karlsen.

Lundekvam spilte for Southampton gjennom hele sin karriere i England.

Avhengigheten av smertestillende tabletter og lignende var det som startet misbruket for Lundekvam.

Spilte kamper han ikke burde spilt

Lundekvam forteller at han våren 1997 ble skadet i skulderen og skulle opereres. Allikevel ønsket manager Graham Souness å bruke han i en kamp, og han gjør det ved å «svelge innpå med smertestillende».

– Det blir langt fra siste gang jeg trekker drakten over hodet mot min vilje – de neste årene skal jeg komme til å spille en drøss med kamper jeg sannsynligvis aldri burde vært på banen i – i nesten seks måneder spiller jeg for eksempel med brukket lilletå, jeg pumpes full av smertestillende før hver kamp. Jeg vil ikke svikte lagkameratene, skriver han.

Misbruket fortsetter

I boka skriver Lundekvam også om de mange opp- og nedturene i karrieren, om kokainmisbruket, om da han ble tatt for fyllekjøring, og om at han snek seg ut flere kvelder i uka for å kjøpe kokain.

– Det begynner med at jeg er borte en kveld i uka. Det samme skjer neste uke og den neste, men så blir det to kvelder midt i uka, og tre, skriver han.

Han bekriver svært ærlig et liv etter idretten der han flere ganger går til behandling men også hvordan det skjærer seg flere ganger.

Sportsnyheter

Andrei Deniskin rasisme

Bileta skakar hockey-verda: – Sårande og utilgiveleg

Ein gest frå Andrei Deniskin har fått ei samla hockey-verd til å reagere knallhardt. Han får det glatte laget både av klubbar og NHL-stjerner.

Siste nytt

 • Norge kan få OL-plass i ishockey

  Kinas herrelag i ishockey kan miste plassen i vinter-OL på hjemmebane til vinteren fordi lagets nivå er for dårlig. I så fall vil Norge ta over plassen.

  Det avslører den nyvalgte presidenten i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), Luc Tardif, overfor nyhetsbyrået AFP. Tardif sier at en avgjørelse skal tas i løpet av oktober.

  – Dette spørsmålet melder seg helt klart for herrelaget, men ikke for kvinnene. Det skal spilles kamper med Kinas lag som skal følges av en IIHF-representant, og så vil en avgjørelse fattes, sier Tardif.

  Ettersom Norge er det øverst rangerte laget som ikke kvalifiserte seg til OL, vil nordmennene få OL-plassen og gå inn i gruppe med Canada, Tyskland og USA dersom Kina fjernes fra turneringen.

  – Det stemmer. Vi er øverst på rankingen av de lagene som ikke er med i utgangspunktet. Vi ble orientert om dette på IIHF-kongressen i St. Petersburg i helgen, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  OL-kvalifisering ishockey. Zucarello
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Hansen mister kvalifiseringskamper

  Rosenborg-keeper André Hansen er kneskadd og kan ikke spille for Norge i de viktige VM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia og Montenegro i oktober.

  Det melder Rosenborg. Hansen måtte byttes ut på grunn av knesmellen i søndagens seriekamp mot Mjøndalen.

  – Undersøkelser viser at André pådro seg en lettgradig båndskade i kneet. Dermed venter uker med alternativ trening, sier RBK-lege Reidar Due til klubbens nettsted.

  Hansen er førstevalg på keeperplass ettersom Rune Almenning Jarstein har vært ute med sykdom i lang tid.

  Hansens skade er ikke den eneste bekymringen landslagssjef Ståle Solbakken har før han tirsdag tar ut troppen til de to kampene.

  Det er avgjort at Alexander Sørloth går glipp av den neste samlingen. I tillegg er det usikkerhet rundt Erling Braut Haaland (muskelskade) og Sander Berge (lårskade).

  Andre Hansen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Ullrich: – Jeg var nesten død

  Den tidligere sykkelstjernen Jan Ullrich' liv har de siste årene vært preget av skandaler. Nå bretter han ut om hvor langt nede han har vært:

  – For tre år siden sto det virkelig ille til. Jeg var på samme sti som Marco Pantani (avdød syklist, journ.anm). Nesten død, sier den 47 år gamle tyskeren i Lance Armstrongs podkast «The Move».

  De tidligere rivalene la søndag ut bilder på Instagram av at de syklet sammen på Mallorca.

  I 2018 brøt Ullrich seg inn i nabovillaen til skuespillerstjernen Til Schweiger på den spanske ferieøyen. Der skal han ha truet Schweiger.

  Ullrich tilbragte natten i kasjotten. Senere samme år innrømmet han at han slet med alkohol- og dopavhengighet. Tre år tidligere måtte han møte i retten for fyllekjøring.

  Nå går det tilsynelatende bedre med mannen som ofte ble regnet som en av Armstrongs fremste rivaler. De er begge dømt for bruk av doping i løpet av karrieren.

  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal