Hopp til innhold

Spilte med brukket lilletå og ble pumpet full av smertestillende

I ny biografi beskriver Claus Lundekvam hvordan han ble forsynt med preparater av klubben for å komme seg gjennom hverdagen.

Claus Lundekvam

NY BOK: Claus Lundekvam gir ut bok om sitt liv.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Biografien om Claus Lundekvam «En kamp til», kommer ut lørdag, og i boka forteller Lundekvam selv åpent om mange historier knyttet til rus.

En kamp til

Omslaget til selvbiografien til Claus Lundekvam.

Lundekvam har snakket åpent om sin tid som rusmisbruker, og i boka kommer det klart fram i hvilket omfang misbruket hans var i.

Han forteller også om at han stadig fikk medisiner av klubben som skulle lette smertene da kroppen hanglet.

– Gjennom tolv år som spiller har jeg fått preparater av klubben - smertestillende, stressdempende, eller noe så enkelt som sovetabletter - hele karrieren har jeg slitt med å sove, både før og etter kamp, skriver han i boka som er ført i pennen av Thomas Karlsen.

Lundekvam spilte for Southampton gjennom hele sin karriere i England.

Avhengigheten av smertestillende tabletter og lignende var det som startet misbruket for Lundekvam.

Spilte kamper han ikke burde spilt

Lundekvam forteller at han våren 1997 ble skadet i skulderen og skulle opereres. Allikevel ønsket manager Graham Souness å bruke han i en kamp, og han gjør det ved å «svelge innpå med smertestillende».

– Det blir langt fra siste gang jeg trekker drakten over hodet mot min vilje – de neste årene skal jeg komme til å spille en drøss med kamper jeg sannsynligvis aldri burde vært på banen i – i nesten seks måneder spiller jeg for eksempel med brukket lilletå, jeg pumpes full av smertestillende før hver kamp. Jeg vil ikke svikte lagkameratene, skriver han.

Misbruket fortsetter

I boka skriver Lundekvam også om de mange opp- og nedturene i karrieren, om kokainmisbruket, om da han ble tatt for fyllekjøring, og om at han snek seg ut flere kvelder i uka for å kjøpe kokain.

– Det begynner med at jeg er borte en kveld i uka. Det samme skjer neste uke og den neste, men så blir det to kvelder midt i uka, og tre, skriver han.

Han bekriver svært ærlig et liv etter idretten der han flere ganger går til behandling men også hvordan det skjærer seg flere ganger.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste