NRK Meny
Normal

Spilte med brukket lilletå og ble pumpet full av smertestillende

I ny biografi beskriver Claus Lundekvam hvordan han ble forsynt med preparater av klubben for å komme seg gjennom hverdagen.

Claus Lundekvam

NY BOK: Claus Lundekvam gir ut bok om sitt liv.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Biografien om Claus Lundekvam «En kamp til», kommer ut lørdag, og i boka forteller Lundekvam selv åpent om mange historier knyttet til rus.

En kamp til

Omslaget til selvbiografien til Claus Lundekvam.

Lundekvam har snakket åpent om sin tid som rusmisbruker, og i boka kommer det klart fram i hvilket omfang misbruket hans var i.

Han forteller også om at han stadig fikk medisiner av klubben som skulle lette smertene da kroppen hanglet.

– Gjennom tolv år som spiller har jeg fått preparater av klubben - smertestillende, stressdempende, eller noe så enkelt som sovetabletter - hele karrieren har jeg slitt med å sove, både før og etter kamp, skriver han i boka som er ført i pennen av Thomas Karlsen.

Lundekvam spilte for Southampton gjennom hele sin karriere i England.

Avhengigheten av smertestillende tabletter og lignende var det som startet misbruket for Lundekvam.

Spilte kamper han ikke burde spilt

Lundekvam forteller at han våren 1997 ble skadet i skulderen og skulle opereres. Allikevel ønsket manager Graham Souness å bruke han i en kamp, og han gjør det ved å «svelge innpå med smertestillende».

– Det blir langt fra siste gang jeg trekker drakten over hodet mot min vilje – de neste årene skal jeg komme til å spille en drøss med kamper jeg sannsynligvis aldri burde vært på banen i – i nesten seks måneder spiller jeg for eksempel med brukket lilletå, jeg pumpes full av smertestillende før hver kamp. Jeg vil ikke svikte lagkameratene, skriver han.

Misbruket fortsetter

I boka skriver Lundekvam også om de mange opp- og nedturene i karrieren, om kokainmisbruket, om da han ble tatt for fyllekjøring, og om at han snek seg ut flere kvelder i uka for å kjøpe kokain.

– Det begynner med at jeg er borte en kveld i uka. Det samme skjer neste uke og den neste, men så blir det to kvelder midt i uka, og tre, skriver han.

Han bekriver svært ærlig et liv etter idretten der han flere ganger går til behandling men også hvordan det skjærer seg flere ganger.

Siste nytt

 • Zlatan: – Sverige er betre utan meg

  – Sverige er favoritt i VM, fordi dei er betre utan Zlatan, seier Zlatan Ibrahimovic til den meksikanske journalisten John E. Rojas – truleg med eit glimt i auga, skriv Aftonbladet.

  Etter spekulasjonar den siste tida melde det svenske fotballforbundet i går at Zlatan ikkje er aktuell i den svenske VM-troppen.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Overtar som tysk landslagssjef

  Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag