Hopp til innhold

Lillelien og NRK lurte alle - kommenterte stafetten 12 år etter

Bjørge Lillelien fikk ikke kommentere kvinnestafetten i 1966 fordi den gikk under gudstjenesten. Det ingen vet, er at han 12 år senere gikk ut i bakgården på Marienlyst og gjorde opptaket - fra hukommelsen.

Stafett 3x5 i 1966 med Bjørge Lillelien innfelt.

Oslo-VM 1966: Berit Mørdre slår svenske Toini Gustafsson på målstreken på stafetten. Bjørge Lillelien (innfelt) satt i en av kommentatorbodene til høyre, men fikk ikke kommentere rennet, som gikk under gudstjenesten.

Foto: Erik Thorberg / NTB/Scanpix

NRK.no kan for første gang avsløre den fantastiske historien om kommentatorlegenden.

Det hele startet med kvinnestafetten under VM i Oslo i 1966. Det høres kanskje utrolig ut med dagens enorme VM-dekning i alle slags mediekanaler, men i 1966 var det ingen selvfølge at VM-stafetten for kvinner skulle gå på radio.

Spesielt ikke klokka 11 - midt under gudstjenesten.

Dermed måtte NRK-kommentator Bjørgen Lillelien pent se de norske kvinnene ta sin aller første stafett-medalje med mikrofonene avslått.

Spilte inn på nytt etter 12 år

fra v: Inger Aufles, Berit Mørdre og Ingrid Wigernæs

Berit Mørdre løftes på gullstol av Inger Aufles (t.v.) og Ingrid Wigernæs etter stafettsølvet.

Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix
Ole Jacob Jorsett

Ole Jacob Jorsett hjalp til med teknikken i bakgården hos NRK.

Foto: Kristian Elster / NRK

12 år senere var Norge på vei opp igjen innen kvinnelangrenn, og interessen for arkivklippet begynte å melde seg.

Da tok like godt Lillelien med seg programsekretæren Ole Jacob Jorsett ut i juni-solen i bakgården hos NRK på Marienlyst.

Og spilte inn nytt kommentatorspor.

Les: FIS' VM-historie er full av feil

For første gang forteller nå Jorsett om den noe utradisjonelle bakgårdskommenteringen.

- Jeg tok med en NAGRA (en bærbar opptaker) og gikk ned i bakgården, og Bjørge refererte stafettinnspurten om igjen slik han hadde opplevd det i 1966, sier Jorsett.

  • Hør resultatet av den provisoriske kommenteringen øverst i saken!

Kommenterte på husk

Og tro det eller ei - kommentatorlegenden så ikke engang TV-opptakene på forhånd.

- Han hadde en liten lapp i hånden, med hvem som gikk siste etappe og hva som var rekkefølgen i mål. Resten husket han selv, sier Jorsett, som fortsatt jobber i NRK-sporten.

Video Innspurt stafett kvinner 1966

Se innspurten... uten direktekommentator, selvfølgelig. Sovjetunionen vant gull, med Norge som nummer to og Sverige som nummer tre.

- Ikke juks

Nagra båndopptaker

NAGRA båndopptaker.

Opptaket ble mikset med publikumslyd fra Kollen, overført til et arkivbånd og registrert som "3x5 kilometer stafett kvinner".

- Og sånn ble det, sier Jorsett.

Senere har det 12 år for unge arkivopptaket blitt sendt om igjen flere ganger på NRK. Men der og da syntes ikke Lillelien og Jorsett det var noe galt i å sende opptakene.

- Bjørge hadde vært til stede. Så vi syntes ikke det var noe veldig stort juks, ettersom han hadde vært der, sier Jorsett.

Ole Jacob Jorsett

NRK-veteranen Ole Jacob Jorsett viser hvor stedet i NRKs bakgård der Bjørge Lillelien spilte inn VM-stafetten (innfelt), 12 år på etterskudd.

Foto: Kristian Elster / NRK

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal