NRK Meny
Normal

Lillelien og NRK lurte alle - kommenterte stafetten 12 år etter

Bjørge Lillelien fikk ikke kommentere kvinnestafetten i 1966 fordi den gikk under gudstjenesten. Det ingen vet, er at han 12 år senere gikk ut i bakgården på Marienlyst og gjorde opptaket - fra hukommelsen.

Stafett 3x5 i 1966 med Bjørge Lillelien innfelt.

Oslo-VM 1966: Berit Mørdre slår svenske Toini Gustafsson på målstreken på stafetten. Bjørge Lillelien (innfelt) satt i en av kommentatorbodene til høyre, men fikk ikke kommentere rennet, som gikk under gudstjenesten.

Foto: Erik Thorberg / NTB/Scanpix

NRK.no kan for første gang avsløre den fantastiske historien om kommentatorlegenden.

Det hele startet med kvinnestafetten under VM i Oslo i 1966. Det høres kanskje utrolig ut med dagens enorme VM-dekning i alle slags mediekanaler, men i 1966 var det ingen selvfølge at VM-stafetten for kvinner skulle gå på radio.

Spesielt ikke klokka 11 - midt under gudstjenesten.

Dermed måtte NRK-kommentator Bjørgen Lillelien pent se de norske kvinnene ta sin aller første stafett-medalje med mikrofonene avslått.

Spilte inn på nytt etter 12 år

fra v: Inger Aufles, Berit Mørdre og Ingrid Wigernæs

Berit Mørdre løftes på gullstol av Inger Aufles (t.v.) og Ingrid Wigernæs etter stafettsølvet.

Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix
Ole Jacob Jorsett

Ole Jacob Jorsett hjalp til med teknikken i bakgården hos NRK.

Foto: Kristian Elster / NRK

12 år senere var Norge på vei opp igjen innen kvinnelangrenn, og interessen for arkivklippet begynte å melde seg.

Da tok like godt Lillelien med seg programsekretæren Ole Jacob Jorsett ut i juni-solen i bakgården hos NRK på Marienlyst.

Og spilte inn nytt kommentatorspor.

Les: FIS' VM-historie er full av feil

For første gang forteller nå Jorsett om den noe utradisjonelle bakgårdskommenteringen.

- Jeg tok med en NAGRA (en bærbar opptaker) og gikk ned i bakgården, og Bjørge refererte stafettinnspurten om igjen slik han hadde opplevd det i 1966, sier Jorsett.

 • Hør resultatet av den provisoriske kommenteringen øverst i saken!

Kommenterte på husk

Og tro det eller ei - kommentatorlegenden så ikke engang TV-opptakene på forhånd.

- Han hadde en liten lapp i hånden, med hvem som gikk siste etappe og hva som var rekkefølgen i mål. Resten husket han selv, sier Jorsett, som fortsatt jobber i NRK-sporten.

Video Innspurt stafett kvinner 1966

Se innspurten... uten direktekommentator, selvfølgelig. Sovjetunionen vant gull, med Norge som nummer to og Sverige som nummer tre.

- Ikke juks

Nagra båndopptaker

NAGRA båndopptaker.

Opptaket ble mikset med publikumslyd fra Kollen, overført til et arkivbånd og registrert som "3x5 kilometer stafett kvinner".

- Og sånn ble det, sier Jorsett.

Senere har det 12 år for unge arkivopptaket blitt sendt om igjen flere ganger på NRK. Men der og da syntes ikke Lillelien og Jorsett det var noe galt i å sende opptakene.

- Bjørge hadde vært til stede. Så vi syntes ikke det var noe veldig stort juks, ettersom han hadde vært der, sier Jorsett.

Ole Jacob Jorsett

NRK-veteranen Ole Jacob Jorsett viser hvor stedet i NRKs bakgård der Bjørge Lillelien spilte inn VM-stafetten (innfelt), 12 år på etterskudd.

Foto: Kristian Elster / NRK

Siste nytt

 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Huddersfield slo United: – Fortjent

  Manchester United tapte overraskende 2-1 mot nyopprykkede Huddersfield lørdag. Svenske Victor Lindelöf tabbet seg ut på det andre Huddersfield-målet. Manchester City leder nå ligaen fem poeng foran United.

  Victor Lindelöf
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal