Hopp til innhold

Spilleropprør i kvinnelag: – Vi føler oss lite ønsket, lite sett og avvist

I et brev sendt til styret i Skeid tar spillerne på klubbens A-lag for kvinner et kraftig oppgjør med det de opplever som forskjellsbehandling fra klubbens ledelse.

Elise Gullhav Kvandal og Skeids damelag

MISFORNØYDE: Hele spillergruppa i Skeid har stilt seg bak et brev til styret i klubben. Der klager de blant annet på at de føler seg nedprioritert av klubbens ledelse.

Foto: NRK

Vi føler oss lite ønsket, lite sett og avvist. Vi føler oss nedprioritert og behandlet dårlig, står det i et brevet, som NRK har fått tilgang på. Innholdet gjengis med samtykke fra spillergruppa.

Laget ligger på fjerdeplass i 3. divisjon så langt i sesongen. Tirsdag kveld skal de ha et møte med styret i klubben. Også trenerne for laget har sendt et lignende brev til styret.

Dette er et siste ønske om at det skal bli gjort noe, før vi føler at dette er noe som bør deles med Fotball-Norge, står det avslutningsvis i brevet fra spillerne.

Styreleder: – Slik skal det ikke være

Brevet ble sendt til styret før sommeren og tar opp en rekke temaer spillerne er misfornøyde med. De etterspør informasjon om hva de egentlig får igjen for treningsavgiften, om klubben har en sportslig plan for damelaget og hvorfor damelaget ikke får de samme mulighetene som herrelaget i samme divisjon.

Skeid på trening

BORTEBANE: Skeids damelag har to treninger i uke på NIH. Her har de ikke egen garderobe og banen ligger et stykke unna deres opprinnelige treningsområde.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Et eksempel er hvordan kvinnelaget mener de blir nedprioritert på den beste banen klubben disponerer, Nordre Åsen. A-laget på kvinnesiden hevder de har kun én fast trening på denne banen i uka. Her er styret uenig. De sier laget har to faste treninger.

På herresiden har både A-laget og rekruttlaget (som også spiller i 3. divisjon) alle sine treninger på denne banen. Styreleder i Skeid, Jørgen Wilhelm Bjerke, sier at disse lagene trener på dagtid og tidlig ettermiddag, mens damelaget har hatt ønske om å trene litt senere på ettermiddagen på grunn av skole og arbeid.

På grunn av banebygging blir Nordre Åsen ofte brukt til kamper så derfor har vi leid NIH i byggeperioden, i samråd med lagets trenere, sier Bjerke.

Kvinnelaget blir ofte henvist til andre baner. For eksempel har de trent på både Muselunden og NIH, baner de mener holder langt lavere standard.

Det er stor forundring hva disse 4500,- (spilleravgiften, red.anm.) går til. Det skal også nevnes at det sies at det går til baneleie og treningstider på Nordre Åsen. Vi i Skeid Damer har hatt mange treninger på Muselunden i år og i fjor. Vi opplever ikke at vi prioriteres foran hverken G15 og oppover for å trene på Nordre Åsen, heter det i brevet.

Laget skriver at de har prøvd å ta opp disse utfordringene med klubbledelsen, uten å føle at de har kommet noe videre. Derfor går de videre til styret med saken.

Styreleder Bjerke forstår kvinnenes frustrasjon, men påpeker at laget også får trene på klubbens beste bane.

I denne perioden, hvor vi bygger om en hel bane bak her, er vi jo manko på alt. Og det er kanskje barnefotballen det går hardest utover nå. Så har vi kjøpt tid på idrettshøgskolen (NIH), for at damelaget skal få trene der 2 ganger i uka, helt uforstyrret av at kretsen berammer kamper der, sier Bjerke.

Styreleder i Skeid, Jørgen Wilhelm Bjerke, på Nordre Åsen, Skeids hovedbane.

STYRELEDER: Jørgen Wilhelm Bjerke i Skeid fotball, foran klubbens hovedbane, Nordre Åsen.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Tirsdag kveld møter han kvinnene for et møte. Han syns det er trist at laget opplever satsingen slik som de gjør.

Det er vondt å høre at de ikke føler seg sett og prioritert i det hele tatt. Det var en av tingene man reagerte på. Her må vi sette oss ned og prate, for slik skal det ikke være. Da har vi ikke gjort jobben vår med tanke på å fortelle og forklare hvor vi vil, sier styrelederen.

– Fortsatt en utfordring i norsk fotball

NRK har vært i kontakt med flere av dagens spillere Skeid. De ønsker ikke å uttale seg utover det som står i brevet. Det gjør heller ikke trenerne for laget.

NRK har også vært i kontakt med to tidligere spillere som har forlatt Skeid. Elise Gullhav Kvandal var i kapteinsteamet og var med å skrive brevet til styret i Skeid, før hun meldte overgang til Sarpsborg 08.

Elise Gullhav Kvandal

EKS-SPILLER: Elise Gullhav Kvandal var blant dem som skrev brevet til styret. Hun har nå byttet ut klubben med Sarpsborg 08, der hun stortrives.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Jeg følte vel i møte med klubben, daglig leder og treneren vi hadde, så hadde de ikke en målsetting og man følte ikke man ble tatt vare på. Vi følte at man ikke fikk noe igjen for det man betalte for, kanskje. Både i blod og slit på banen, men og i sum av penger, sier Elise Gullhav Kvandal.

Om målsettingene svarer styrelederen at det er viktig å ha et lag bestående av Skeidjenter som har kommet opp gjennom klubbens systemer.

– Det er viktig å ha en god utviklingsarena – Skeidjenter skal ha et a-lag å spille på, så har vi sagt at det er fint om vi kan etablere oss i 3. divisjon og kjempe om å være i toppen der, sier Bjerke.

På spørsmål om hva treningsavgiften går til, svarer styreleder følgende:

Da får de trenere, så har vi treningsforhold og banekapasitet, banen må brøytes om vinteren og varmes opp. Så får de en del utstyr. Så er det jo noen reisekostnader og dommerkostnader. Her er det viktigste at vi må forklare jentene hva det går til, som vi åpenbart har bommet litt på. Men helt konkret så legger vi igjen mer i det laget enn de 4500 kronene utgjør, sier Bjerke.

Opplevelsen av at damelagene ikke blir satset på, er noe Hege Jørgensen hører ofte. Hun er daglig leder i Toppfotball Kvinner, og kjenner ikke situasjonen i Skeid spesifikt, men uttaler seg generelt.

– Det er klart at dette er fortsatt en utfordring i norsk fotball. Vi, i vår organisasjon, får dessverre stadig vekk henvendelser og vitnesbyrd på at dette fremdeles skjer. Så selv om vi har kommet veldig langt, det er masse positivt som har skjedd, så er det nok dessverre en del av dette som skjer i norsk fotball fremdeles, sier Jørgensen og legger til:

Det handler om alt fra treningstider til garderober, til ikke ha garderober i det hele tatt, eller dårligere garderober. Det handler om følelsen av ikke å bli satset på, følelsen av å faktisk ikke ha den samme verdien som det guttene har.

Hovedsponsoren krever handling

Skeids hovedsponsor er OBOS. De har de siste årene gått tungt inn med en satsing på kvinnefotballen i Norge.

Daniel Siraj og Hege Jørgensen

KVINNEFOTBALL: Både konsernsjef i OBOS, Daniel Siraj og Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, har lenge vært tydelige stemmer for likestilling i norsk fotball.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Konsernsjefen, Daniel Siraj, tok selv kontakt med Skeid da han fikk høre om hvordan damelaget føler seg behandlet.

Jeg tror at klubbene der ute vet at skal de jobbe sammen med OBOS, så må de sørge for å jobbe systematisk og godt også på kvinnesida, basert på de forutsetningene de har, sier Siraj.

Det vil nå Skeid ta tak i, blant annet med kveldens møte med damelaget.

Jeg er helt enig med Daniel. Derfor vi tar dette veldig alvorlig. Vi har invitert spillergruppa tett på oss. Løse opp i flokene, misforståelser. Hvis det er urett eller diskriminering skal vi selvfølgelig rette opp det umiddelbart, sier styreleder Bjerke.

Ved førstegangs publisering av denne saken ga NRK ikke Skeid god nok mulighet til samtidig imøtegåelse på flere av påstandene. Vi har derfor supplert saken med flere og mer utfyllende uttalelser fra Skeid.

NRK beklager at dette ikke var med i første publisering.

Sitatet som er lagt inn er sitatet om hva treningsavgiften til damelaget går til. Presiseringen er at Skeids A-lag og rekruttlag trener på dagtid og tidlig ettermiddag, og at styreleder opplyser om at damelaget selv har hatt et ønske om å trene senere på ettermiddagen på grunn av skole og arbeid. Han opplyser videre at Skeids hovedbane, Nordre Åsen, ofte er brukt til kamper på disse tidspunktene og at klubben derfor har leid seg inn på NIH i samråd med lagets trenere.

Endringen ble gjort onsdag 20. september klokken 15.53.

Siste nytt

 • Kristin Harila gir seg med klatring

  Fjellklatrer Kristin Harila legger klatringen på hylla bare uker etter at hun satte ny rekord i å bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter raskest.

  Harila, som kommer fra Vadsø i Finnmark, tok rekorden i juli da hun nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. Til sammen brukte hun bare 92 dager på å bestige alle de 14 fjellene.

  Nå er hun imidlertid ferdig med klatring.

  – Nei, egentlig er jeg nok ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten.

  Nå skal Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Hun jobber også med tre andre prosjekter.

  (NTB)

  DSC02930
  Foto: Eivind Aabakken / NRK
 • Newcastle vant 8-0(!)

  Sheffield United fikk et realt mareritt da laget tapte 0-8 hjemme for Newcastle i Premier League søndag kveld.

  Dermed sikret Newcastle sin tredje seier på seks kamper denne sesongen, og klatret opp til 8.-plass på Premier League-tabellen.

  Nyopprykkede Sheffield United står på sin side med bare ett fattig poeng, som laget skaffet seg i 2-2-kampen hjemme mot Everton i fjerde serierunde.

  Sean Longstaff startet scoringsfesten for gjestene etter 21 minutter, før Dan Burn doblet ti minutter senere. Sven Botman sikret 3-0-ledelse til pause.

  Etter hvilen fortsatte Callum Wilson, Anthony Gordon, Miguel Almirón og Bruno Guimarães målshowet, før Alexander Isak fastsatte resultatet med tre minutter igjen på klokken.

  Gary Lineker lot seg også bite merke i Newcastles maktoppvisning.

  – Åtte mål, åtte forskjellige målscorere. Det kan umulig ha skjedd før i Premier League, skrev han på X/Twitter.

  Det ga også statistikktjenesten Opta ham rett i. Bare Chelsea mot Aston Villa i 2012 og Manchester United mot Southampton i 2021 har hatt sju forskjellige målscorere i en kamp. (NTB)

  UDLbA5QUqkw
  Foto: AP
 • HamKam klarte bare ett poeng mot ti mann

  HamKam spilte elleve mot ti i over en omgang, men klarte bare 1-1 mot Sarpsborg i Eliteserien i fotball.

  Med det ene poeng er HamKam oppe i 24 poeng og holder 11.-plassen, mens Sarpsborg har ti poeng mer på sin sjuendeplass.

  Gjestene fikk en pangstart på kampen da Victor Torp fikk skyte fra god posisjon etter at hjemmelaget ikke klarte å klarere skikkelig. Etter et drøyt kvarter sto det 0-1.

  Det ble etter hvert mye Sarpsborg på Briskeby, uten at HamKam klarte å skape noe som helst, men ett minutter før pause røk Niklas Sandberg på en utvisning. Han fikk rødt kort direkte etter en stygg takling bakfra mot Morten Bjørlo med knottene først.

  – Vi må legge en litt annen plan i 2. omgang med en mann mindre, sa Sarpsborg Bjørn Inge Utvik til TV 2.

  Etter fem minutter hadde Moses Mawa utlignet til 1-1 da han dukket opp på bakre stolpe på Jens Martin Gammelbys pasning gjennom feltet fra spiss vinkel.

  HamKams tallmessige overtak førte til at kampen endret karakter utover i 2. omgang, men uten at hjemmelaget kom til flere mål. Sarpsborg virket faktisk noe friskere mot slutten og skapte en del farligheter. (NTB)

  Eliteserien 2023: Hamkam - Sarpsborg 08
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste