Hopp til innhold

Spilleropprør i kvinnelag: – Vi føler oss lite ønsket, lite sett og avvist

I et brev sendt til styret i Skeid tar spillerne på klubbens A-lag for kvinner et kraftig oppgjør med det de opplever som forskjellsbehandling fra klubbens ledelse.

Elise Gullhav Kvandal og Skeids damelag

MISFORNØYDE: Hele spillergruppa i Skeid har stilt seg bak et brev til styret i klubben. Der klager de blant annet på at de føler seg nedprioritert av klubbens ledelse.

Foto: NRK

Vi føler oss lite ønsket, lite sett og avvist. Vi føler oss nedprioritert og behandlet dårlig, står det i et brevet, som NRK har fått tilgang på. Innholdet gjengis med samtykke fra spillergruppa.

Laget ligger på fjerdeplass i 3. divisjon så langt i sesongen. Tirsdag kveld skal de ha et møte med styret i klubben. Også trenerne for laget har sendt et lignende brev til styret.

Dette er et siste ønske om at det skal bli gjort noe, før vi føler at dette er noe som bør deles med Fotball-Norge, står det avslutningsvis i brevet fra spillerne.

Styreleder: – Slik skal det ikke være

Brevet ble sendt til styret før sommeren og tar opp en rekke temaer spillerne er misfornøyde med. De etterspør informasjon om hva de egentlig får igjen for treningsavgiften, om klubben har en sportslig plan for damelaget og hvorfor damelaget ikke får de samme mulighetene som herrelaget i samme divisjon.

Skeid på trening

BORTEBANE: Skeids damelag har to treninger i uke på NIH. Her har de ikke egen garderobe og banen ligger et stykke unna deres opprinnelige treningsområde.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Et eksempel er hvordan kvinnelaget mener de blir nedprioritert på den beste banen klubben disponerer, Nordre Åsen. A-laget på kvinnesiden hevder de har kun én fast trening på denne banen i uka. Her er styret uenig. De sier laget har to faste treninger.

På herresiden har både A-laget og rekruttlaget (som også spiller i 3. divisjon) alle sine treninger på denne banen. Styreleder i Skeid, Jørgen Wilhelm Bjerke, sier at disse lagene trener på dagtid og tidlig ettermiddag, mens damelaget har hatt ønske om å trene litt senere på ettermiddagen på grunn av skole og arbeid.

På grunn av banebygging blir Nordre Åsen ofte brukt til kamper så derfor har vi leid NIH i byggeperioden, i samråd med lagets trenere, sier Bjerke.

Kvinnelaget blir ofte henvist til andre baner. For eksempel har de trent på både Muselunden og NIH, baner de mener holder langt lavere standard.

Det er stor forundring hva disse 4500,- (spilleravgiften, red.anm.) går til. Det skal også nevnes at det sies at det går til baneleie og treningstider på Nordre Åsen. Vi i Skeid Damer har hatt mange treninger på Muselunden i år og i fjor. Vi opplever ikke at vi prioriteres foran hverken G15 og oppover for å trene på Nordre Åsen, heter det i brevet.

Laget skriver at de har prøvd å ta opp disse utfordringene med klubbledelsen, uten å føle at de har kommet noe videre. Derfor går de videre til styret med saken.

Styreleder Bjerke forstår kvinnenes frustrasjon, men påpeker at laget også får trene på klubbens beste bane.

I denne perioden, hvor vi bygger om en hel bane bak her, er vi jo manko på alt. Og det er kanskje barnefotballen det går hardest utover nå. Så har vi kjøpt tid på idrettshøgskolen (NIH), for at damelaget skal få trene der 2 ganger i uka, helt uforstyrret av at kretsen berammer kamper der, sier Bjerke.

Styreleder i Skeid, Jørgen Wilhelm Bjerke, på Nordre Åsen, Skeids hovedbane.

STYRELEDER: Jørgen Wilhelm Bjerke i Skeid fotball, foran klubbens hovedbane, Nordre Åsen.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Tirsdag kveld møter han kvinnene for et møte. Han syns det er trist at laget opplever satsingen slik som de gjør.

Det er vondt å høre at de ikke føler seg sett og prioritert i det hele tatt. Det var en av tingene man reagerte på. Her må vi sette oss ned og prate, for slik skal det ikke være. Da har vi ikke gjort jobben vår med tanke på å fortelle og forklare hvor vi vil, sier styrelederen.

– Fortsatt en utfordring i norsk fotball

NRK har vært i kontakt med flere av dagens spillere Skeid. De ønsker ikke å uttale seg utover det som står i brevet. Det gjør heller ikke trenerne for laget.

NRK har også vært i kontakt med to tidligere spillere som har forlatt Skeid. Elise Gullhav Kvandal var i kapteinsteamet og var med å skrive brevet til styret i Skeid, før hun meldte overgang til Sarpsborg 08.

Elise Gullhav Kvandal

EKS-SPILLER: Elise Gullhav Kvandal var blant dem som skrev brevet til styret. Hun har nå byttet ut klubben med Sarpsborg 08, der hun stortrives.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Jeg følte vel i møte med klubben, daglig leder og treneren vi hadde, så hadde de ikke en målsetting og man følte ikke man ble tatt vare på. Vi følte at man ikke fikk noe igjen for det man betalte for, kanskje. Både i blod og slit på banen, men og i sum av penger, sier Elise Gullhav Kvandal.

Om målsettingene svarer styrelederen at det er viktig å ha et lag bestående av Skeidjenter som har kommet opp gjennom klubbens systemer.

– Det er viktig å ha en god utviklingsarena – Skeidjenter skal ha et a-lag å spille på, så har vi sagt at det er fint om vi kan etablere oss i 3. divisjon og kjempe om å være i toppen der, sier Bjerke.

På spørsmål om hva treningsavgiften går til, svarer styreleder følgende:

Da får de trenere, så har vi treningsforhold og banekapasitet, banen må brøytes om vinteren og varmes opp. Så får de en del utstyr. Så er det jo noen reisekostnader og dommerkostnader. Her er det viktigste at vi må forklare jentene hva det går til, som vi åpenbart har bommet litt på. Men helt konkret så legger vi igjen mer i det laget enn de 4500 kronene utgjør, sier Bjerke.

Opplevelsen av at damelagene ikke blir satset på, er noe Hege Jørgensen hører ofte. Hun er daglig leder i Toppfotball Kvinner, og kjenner ikke situasjonen i Skeid spesifikt, men uttaler seg generelt.

– Det er klart at dette er fortsatt en utfordring i norsk fotball. Vi, i vår organisasjon, får dessverre stadig vekk henvendelser og vitnesbyrd på at dette fremdeles skjer. Så selv om vi har kommet veldig langt, det er masse positivt som har skjedd, så er det nok dessverre en del av dette som skjer i norsk fotball fremdeles, sier Jørgensen og legger til:

Det handler om alt fra treningstider til garderober, til ikke ha garderober i det hele tatt, eller dårligere garderober. Det handler om følelsen av ikke å bli satset på, følelsen av å faktisk ikke ha den samme verdien som det guttene har.

Hovedsponsoren krever handling

Skeids hovedsponsor er OBOS. De har de siste årene gått tungt inn med en satsing på kvinnefotballen i Norge.

Daniel Siraj og Hege Jørgensen

KVINNEFOTBALL: Både konsernsjef i OBOS, Daniel Siraj og Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, har lenge vært tydelige stemmer for likestilling i norsk fotball.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Konsernsjefen, Daniel Siraj, tok selv kontakt med Skeid da han fikk høre om hvordan damelaget føler seg behandlet.

Jeg tror at klubbene der ute vet at skal de jobbe sammen med OBOS, så må de sørge for å jobbe systematisk og godt også på kvinnesida, basert på de forutsetningene de har, sier Siraj.

Det vil nå Skeid ta tak i, blant annet med kveldens møte med damelaget.

Jeg er helt enig med Daniel. Derfor vi tar dette veldig alvorlig. Vi har invitert spillergruppa tett på oss. Løse opp i flokene, misforståelser. Hvis det er urett eller diskriminering skal vi selvfølgelig rette opp det umiddelbart, sier styreleder Bjerke.

Ved førstegangs publisering av denne saken ga NRK ikke Skeid god nok mulighet til samtidig imøtegåelse på flere av påstandene. Vi har derfor supplert saken med flere og mer utfyllende uttalelser fra Skeid.

NRK beklager at dette ikke var med i første publisering.

Sitatet som er lagt inn er sitatet om hva treningsavgiften til damelaget går til. Presiseringen er at Skeids A-lag og rekruttlag trener på dagtid og tidlig ettermiddag, og at styreleder opplyser om at damelaget selv har hatt et ønske om å trene senere på ettermiddagen på grunn av skole og arbeid. Han opplyser videre at Skeids hovedbane, Nordre Åsen, ofte er brukt til kamper på disse tidspunktene og at klubben derfor har leid seg inn på NIH i samråd med lagets trenere.

Endringen ble gjort onsdag 20. september klokken 15.53.

Siste nytt

 • Ny Philipsen-seier etter dramatisk avslutning

  En intens avslutning på den 13. etappen av Tour de France endte med en stygg velt like før mål – og deretter spurtet Jasper Philipsen til sin andre seier i årets ritt – like foran landsmann Wout van Aert. Søren Wærenskjold ble beste nordmann på en 10.-plass.

  – Jeg blir bedre og bedre for hver dag, for noen dager siden hadde jeg ikke hengt med, så det er fint, sier han til TV 2.

  Det var en svært begivenhetsrik etappe fra Agen til Pau – der Uno-X nok en gang markerte seg.

  Igjen kom Jonas Abrahamsen seg av sted i et brudd, men sammenlagtkanonene tok raskt opp jakten på de 33 rytterne. Med hjelp av vinden ble det flere grupper.

  – Det er galskap. Jeg må ha smertestillende for å fullføre denne etappen, nærmest ropte NRKs radiokommentator Ole Kristian Stoltenberg.

  – Det er en vanvittig utvikling, sa NRK-ekspert Sondre Sørtveit.

  Hovedfeltet lot aldri utbryterne få for stort forsprang, men etter rundt 70 kilometer rykket Uno-X-rytter Magnus Cort til og fikk en luke sammen med tre andre. Da flere sterke ryttere tok opp kampen i vinden, ble de tatt igjen og feltet sprakk i flere deler.

  Uno-X var likevel ikke ferdige med å vise seg frem, for Tobias Halland Johannessen rykket til rundt 35 kilometer før mål. Sammen med Richard Carapaz fikk nordmannen en luke på et halvt minutt.

  – Det står fortsatt og vipper, kommenterte Stoltenberg.

  Duoen ble også tatt igjen, og dermed var det helt åpent med under 20 kilometer igjen. Uno-X hadde flere ryttere i god posisjon, men Rasmus Tiller punkterte med under sju kilometer igjen.

  – Jeg tror Uno-X hadde en plan for en spurt for ham, poengterte Sørtveit.

  Tre kilometer før mål støtet Abrahamsen til.

  – Han er jo helt utrolig, sa TV2s Dag Otto Lauritzen.

  Men også mannen i klatretrøya var sjanseløs. I stedet ble det en krasj i tetfeltet like før mål. Med flere hektet av, så tok Philipsen seieren.

  OC-FY_Tu6_s
  Foto: AFP
 • Slik starter Norge mot Finland

  Norges kvinnelandslag i fotball starter med følgende lag i kveldens EM-kvalifiseringskamp mot Finland:

  Fiskerstrand - Hansen, Harviken, Bergsvand, Bjelde - Bøe Risa, Syrstad Engen, Maanum - Reiten, Sævik, Graham Hansen

  Avspark er klokken 18:00. Kampen sees på NRK2.

  I fraværet av Maren Mjelde og Ada Hegerberg, har landslagstrener Gemma Grainger gitt Caroline Graham Hansen kapteinsbindet. Sist kvalifiseringskamp mot Italia (4. juni) var Guro Reiten kaptein.

  Etter fire kamper ligger Norge på 2. plass med 4 poeng. 2 poeng bak gruppeleder Nederland.

  EM-kvalifisering kvinnelandslaget: Norge - Italia
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Vil endre uttakskriterier etter Boutera-bråket

  Debatten har rast etter at Olympiatoppen valgte å ikke ta ut hindreløperen Jacob Boutera til OL i Paris, til tross for at han var kvalifisert ut fra retningslinjene til Det internasjonale friidrettsforbundet, WA.

  Fredag ettermiddag tar Norges friidrettsforbund til orde for å endre de norske uttakskriteriene.

  «Med bakgrunn i årets uttak vil NFIF ta initiativ til en prosess med Olympiatoppen om nye uttakskriterier som er mer tilpasset til World Athletics kriterier og rankingsystemer for framtidige mesterskap», heter det i en uttalelse forbundet har publisert på sin hjemmeside.

  Der forklarer de Boutera-saken på følgende måte:

  «NFIF oversendte den 30. juni en innstilling om uttak til OL i Paris til Olympiatoppen.

  Denne innstillingen inneholdt de som pr dato hadde tatt kravet, samt de som var inne på ranking den 30. juni. I tillegg ble det spilt inn navn som kunne komme inn via ranking når de oppdaterte (renskede) listene forelå – i henhold til World Athletics sin fremdriftsplan, inklusiv Jacob Boutera.

  Olympiatoppen avviste med en gang at utøvere som ville være kvalifisert etter at rensket liste forelå ville bli tatt ut, men godtok at de som var inne på rankinglistene 2. juli ble tatt ut.

  Etter diskusjoner med OLT godtok NFIF dette, og endelig innstilling inneholdt da de som hadde greid det automatiske kravet samt de som var inne på ranking per 2. juli.

  Når det gjelder uttaksdato har NFIF operert med feil dato i forhold til det som har vært gitt som dato fra Olympiatoppen. NFIF har forholdt seg til World Athletics sine datoer med endelig påmelding 8. juli, mens Olympiatoppen hadde satt 3. juli som frist. Det er beklagelig.»

  Boutera EM 2022
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal