NRK Meny
Normal

Spillerne vil fjerne hele overgangsmarkedet

Spillerforeningen Fifpro mener dagens overgangssystem er urettferdig for spillerne. Derfor går de til retten for å forby overgangssummer - og forandre fotballverdenen fullstendig.

Anthony Martial

DYR: Manchester United gjorde nylig Anthony Martial til tidenes dyreste tenåring. Nå vil spillerforeningen ha full stopp på pengegaloppen.

Foto: Carl Recine / Reuters

– Uansett hvordan dette går, er dette et historisk øyeblikk for profesjonell fotball, sier Theo van Seggelen, generalsekretær i Fifpro.

I 1995 år var organisasjonen hans, som representerer 65.000 fotballspillere i 65 land, delaktig i at den såkalte Bosman-dommen revolusjonerte fotballen.

Nå er Fifpro klar for å ryste fotballverdenen igjen.

Mener det er for vanskelig å bytte klubb

Organisasjonen mener fotballspillerne blir behandlet urettferdig, ifølge The Guardian. Litt forenklet kan man si at en vanlig arbeidstager har rett til å si opp en kontrakt og bytte jobb, mens fotballspillere må vente til de blir kjøpt av en annen klubb.

Som om du jobbet på Rema 1000, og Kiwi måtte betale overgangssum for at du skulle få bytte jobb.

Fifpro mener også at de rikeste klubbene har for mye makt i markedet. Ifølge Reuters mener de at overgangsmarkedet er grunnleggende urettferdig.

Vil fjerne lån

Theo Van Seggelen

ØNSKER ENDRING: Theo Van Seggelen, generalsekretær i spillerforeningen Fifpro.

Foto: Yves Logghe / Ap

Derfor ønsker spillerorganisasjonen blant annet å:

 • Fjerne overgangssummer
 • Gjøre slutt på spillerlån
 • Begrense størrelsen på spillerstaller
 • Sette en grense på hvor mye agenter kan ta seg betalt
 • Kreve at klubber betaler spillerlønninger i tide
 • Fjerne overgangsvinduet

Det hele høres kanskje urealistisk ut. Fifpro har da også møtt voldsom motstand over lang tid. Men nå har de fått nok, og fredag går de til retten mot fotballforbundet FIFA.

– Vi har prøvd å løse dette internt med FIFA og UEFA, men nå har vi ikke noe valg. Det er slutt på forhandlingene, sier Fifpro-sjefen.

Hvordan vil fotballen se ut om de lykkes?

Det er ikke klart hva alternativet til dagens system kan være, men i teorien vil spillere selv kunne velge fritt blant alle klubber som ønsker å signere dem.

Fifpro mener at de beste spillerne fortsatt vil velge de beste klubbene, på grunn av blant annet lønn og prestisje. De skisserer flere løsninger, blant annet å innføre kortere kontrakter med litt høyere terskel for å bryte en kontrakt.

En mulig løsning er at hverken spiller eller klubb kan bryte en kontrakt de første to årene, mens spilleren selv kan kjøpe seg ut etter to eller tre år.

– Hvis vi vinner denne saken, blir det som det som skjedde etter Bosman-dommen, sier van Seggelen.

Bosman-dommen, som ble avsagt i EU-domstolen i Luxembourg i 1995, ga alle fotballspillere retten til gratis overgang til ny klubb etter kontrakter løper ut.

Vil ta tid

Fifpro sender i dag sin klage til EU, som ifølge Guardian kan komme til å bruke mellom seks og tolv måneder på å behandle den. Hvis Fifpro vinner fram, kan det fort ta ett til to år etter det igjen før man kommer fram til nye regler.

Les mer om saken på The Guardian.

Siste nytt

 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal