NRK Meny
Normal

Tilfeldighetene som nesten er for gode til å være sanne

I kveld møter Barcelonas Rafinha Bayern Münchens Rafinha, men det er Thiago som er Barcelona-spillerens bror. Les mer om de bisarre sammentreffene i fotballens verden her.

Tilfeldigheter

TILFELDIGHETER: NRK har sett på mange av de merkelige sammentreffene i fotball-verden.

Livet består av mange tilfeldigheter - tilfeldigheter vi som oftest ikke legger merke til. Noen ganger hender det likevel noe som gjør at vi stopper opp og stusser litt: Er ikke dette litt for tilfeldig til å være sant?

Laster Twitter-innhold

I fotballverdenen er det for eksempel kjent at to klassespillere heter Ronaldo. Begge har spilt eller spiller for Real Madrid. Og begge har blitt kåret til verdens beste fotballspiller mer enn én gang.

Vi har sett på noen av de mindre kjente «for godt til å være sant»-tilfellene i fotballens navneverden.

Rafinha-Thiago

Barcelonas Rafinha (Barcelona) takker sin storebror Thiago Alcântara (Bayern München) for kampen onsdag.

Foto: QUIQUE GARCIA / Afp

1. Onsdag ble mange TV-seere forvirret da Bayern München møtte Barcelona til det første oppgjøret i mesterligaens semifinale. Lagene hadde nemlig hver sin brasilianske spiller med kunstnernavnet «Rafinha» på banen.

Rafinha-Bayern

Bayern Münchens Rafinha måtte forgjeves se Messis fantastiske soloprestasjon ende i scoring onsdag.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Men tyskernes offensive høyreback/ving (29) er ikke engang i slekt med Barcelonas offensive midtbanespiller (22). Men det er Bayern Münchens midtbanestjerne Thiago Alcântara (24) - han er storebror til Barcelona-spilleren.

De to er dessuten sønner av VM-vinner Mazinho fra 1994. Svimmel? De to lagene møtes igjen til returoppgjør i kveld. NRK følger kampen her.

Walker mot Sheff Utd

Kyle Walker hadde lenge gledet seg til å møte «favorittlaget» Sheffield United i ligacupens semifinale i år.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters
Kyle Naughton

Kyle Naughton kom til Spurs samtidig med navnebror Kyle Walker.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

2. a) I 2009 valgte Tottenham Hotspur å investere i to unge høyrebacker for fremtiden. De engelske u-landslagsspillerne Kyle Walker (24) og Kyle Naughton (26) ble dermed hentet fra Championship-klubben Sheffield United i én handel.

Men det var ikke nok. Spurs har nå nemlig også den unge venstrebacken Kyle Walker-Peters (18) i sine rekker. Han er en viktig spiller på u18-laget og er i likhet med Kyle Walker kjent for å løpe opp og ned sidene i høy fart.

Og da Tottenham slo Chelsea 2-0 i FA Youth Cup-semifinalen i mars sang Spurs-fansen: «There's only two Kyle Walkers», naturligvis...

Mohammed Sesay

Etter over ett år med prøving måtte Sogndal i 2011 gi opp å hente Mohammed Sesay til klubben.

Foto: Rune Fossum

b) Da den tidligere Glasgow Rangers- og Skottland-keeperen Andy Goram ble diagnostisert med en mild form for schizofreni sang Rangers-supporterne også «There's only two Andy Gorams». Det ble siden tittelen på en egen bok om verdens morsomste fotballsanger.

3. For fire år siden delte Lillestrøm og Sogndal et nærmest identisk problem:

Klubbene hadde hentet hver sin Mohammed Sesay - (begge 19 år den gangen) fra Sierra Leone som trengte oppholdstillatelse i Norge - det endte med at begge spillerne fikk avslag og til slutt måtte reise hjem.

Moussa Dembélé
Foto: Sang Tan / Ap
Ny Moussa Dembélé
Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

4. Da Fulhams belgiske midtbanejuvel Moussa Dembélé (27) sammen med amerikaneren Clint Dempsey forlot klubben til fordel for byrival Tottenham sommeren 2012, måtte Vest-London-klubben handle.

Det endte med at de hentet inn den offensive franskmannen Moussa Dembélé (18) fra Paris Saint-Germain. De to spillerne er verken i slekt med hverandre eller den senegalesiske hekkeløperen Moussa Dembélé (26).

5. «Mjøndalen har solgt sin beste spiller til Stabæk». Det meldte NRK i sin egen nett-kick-off før eliteserien, da meldingen kom inn om at Diomande var klar for Bærums-klubben. Det viste seg imidlertid å være snakk om Adama Diomande, ikke Mjøndalens driblefant Vamouti. Mjøndalen har trolig likevel mistet stjernespilleren for resten av sesongen, etter at han for et par uker siden brakk kneskåla rett av.

Phil Parkes-Wolves

Phil Parkes spilte 303 ligakamper for Wolves, før han reiste til USA som proff.

Foto: PA / NTB scanpix

6. a) På 70-tallet kunne man bli forvirret av at «samme mann» voktet begge målene i engelsk 1. divisjonen. Phil Parkes spilte nemlig både for Queens Park Rangers/West Ham (født i 1947) og Wolverhampton (født i 1950).

Egil Olsen-Strømsgodset

Egil Olsen (nr 2 bak f.v.) ble cupmester med Strømsgodset både i 1969 (bildet) og 1970.

Foto: NTB scanpix
Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth

Trener Egil «Drillo» Olsen med kaptein Rune Bratseth fikk Norge til VM i 1994 og 1998.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

b) På samme tid spilte to blad offensive Egil Olsen landskamper for Norge. Den ene var selvsagt Fredrikstads driblefant og senere Norges landslagssjef «Drillo» (73). Den andre var Strømsgodsets doble NM-mester og én gang seriemester Egil Olsen (66).

c) På 70-tallet spilte også keeper Tom R. Jacobsen (62) og midtbanespiller Tom Jacobsen (61) sammen på Vålerenga og landslaget. Og mellom 1973 og 1976 var det to stykk Helge Karlsen i den norske 1. divisjonen. Den ene spilte for Brann (60), mens den andre, Helge Widemann Karlsen (66), tilbragte tiden i Strømsgodset.

7. Og du var kanskje en av dem som trodde de fotballsparkende moldenserne Magnus Wolff Eikrem og Tina Wulf Eikeland var søsken? De er riktig nok begge dyktige fotballspillere og fra Rosenes by, men i slekt er de ikke.

WE

Malmös Magnus Wolff Eikrem og Vålerengas Tina Wulf er ikke i slekt.

8. For et par år siden kom Brann 2-spiller Kristoffer Larsen inn for to-målscorer Kristoffer Larsen mot Molde 2. Da innbytteren scoret mål trodde de fleste som kun leste rapportene at det var samme mann som hadde scoret hele fire mål i festkampen.

FBL-ENG--PR-SOUTHAMPTON-TOTTENHAM

Graziano Pellè leverer varene for Southampton i Premier League.

Foto: GLYN KIRK / Afp

9. I Southampton bøtter den italienske målmaskinen Graziano Pellè inn mål. Du synes kanskje det er en litt søkt sammenligning med han som av mange kalles tidenes fotballspiller, Edison Arantes do Nascimento - aká Pelé?

Gibbs-utvist

Kieran Gibbs fikk rødt kort istedenfor lagkamerat Alex Oxlade-Chamberlain mot Chelsea i fjor.

Foto: GLYN KIRK / Afp
Oxlade-Chamberlain handser

Det er ingen tvil om at det var Alex Oxlade-Chamberlain som handset.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

10. a) Arsenals Kieran Gibbs fikk rødt kort da lagkamerat Alex Oxlade-Chamberlain (begge mørke i huden) handset på streken i 0-6-kampen mot Chelsea forrige sesong. Dommer Andre Marriner la seg langflat etter å ha forvekslet de to medspillerne.

Wes Brown utvist

Sunderlands Wes Brown ble utvist for fellingen på Manchester Uniteds Falcao, selv om TV-bildene viste at det var lagkamerat John O'Shea som var syndebukk.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

b) Det gjorde imidlertid ikke Roger East da han tidligere i år viste ut Sunderlands Wes Brown istedenfor John O'Shea i kampen mot begges tidligere arbeidsgiver, Manchester United. At Radamel Falcao fikk straffespark var likevel udiskutabelt.

11. At indisk fotball begynner å fylles av mange internasjonale toppspillere over toppen er nok vel og bra. Der borte er fotball en idrett for sikhene. Dermed heter også mange av de innfødte spillerne Singh til etternavn: «Ballen går fra Singh til Singh, som finner Singh...»

Harmeet Singh

Moldes midtbanejuvel Harmeet Singh har indisk opphav.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Har du egne forslag til bisarre sammenblandinger i fotballens verden? Skriv det gjerne i kommentarfeltet under.

Siste nytt

 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Årets første seier for Kristoff

  Alexander Kristoff tok sin første etappeseier for sesongen da vant spurten på den siste etappen av rittet Tour of Oman for tredje gang på rad søndag.

  Kristoff
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang