NRK Meny
Normal

Spent på hvem som tar «kongetittelen»

NRKs langrennseksperter er usikre på om det er Petter Northug eller Martin Johnsrud Sundby som trekker det lengste strået.

Johnsrud Sundby og Petter Northug

NRKs langrennseksperter er spente på hvem av Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug som blir langrennskonge i 2015.

Foto: Cornelius Poppe, Lise Åserud / NTB / Scanpix

– Det er bra vi får kamp om kongetittelen. Petter har vært den store skikongen fra 2009-2013, mens Martin var den store forrige sesong. Denne sesongen er den første hvor de to møtes og hvor begge er på høyden av hva de er bra for, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn engasjert.

– Blir en «tight» duell

Fredag kommer langrennssirkuset til Norge og Lillehammer. I form av en minitour starter det med fristil-sprint på fredag. Lørdag fortsetter touren med 10 kilometer fristil, før den avrundes med 15 kilometer klassisk stil søndag. Der er Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby to av de aller største favorittene. Tidligere landslagssjef Morten Aa Djupvik er spent på utfallet.

– Ut ifra hva Martin og Petter har prestert så langt i år tror jeg duellen dem imellom blir «tight», kommenterer han.

Form i anmarsj

Northug

Petter Northug ble lørdag nummer to på sprinten i Kuusamo. Trønderen har fortsatt til gode å innfri på de lengre distansene i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sist lørdag ble Northug nummer to på klassisksprinten, før han på 15 kilometeren falt gjennom og havnet på 23. plass, over ett minutt bak finske Iivo Niskanen. Torgeir Bjørn tror på trønderen når han signaliserer at formen skal begynne å løsne på Lillehammer.

– Samtidig har Martin vist at han har et godt tak på minitourer. Han vant både i Kuusamo og i Falun i fjor, i tillegg til Tour de ski, sier Bjørn.

Hver sine styrker

Johnsrud Sundby deltok ikke på sprinten i Finland, men ble nummer to på den lengre distansen. Det er styrkeforskjeller Morten Aa Djupvik mener kan bli avgjørende på Lillehammer.

– I motsetning til Petter er ikke sprinten Martins sterkeste side. Han er imidlertid i veldig god form, og går han videre fra prologen har han gjort det han behøver, forklarer han.

Flere konkurrenter

Northug og Johnsrud Sundbys navn er på de flestes lepper for tiden, men langrennsekspertene mener at flere vil blande seg inn i konkurransen - i hvert fall utover i sesongen.

– Riskanen, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Johan Olsson og flere russere. I tillegg kommer nok Dario Cologna etterhvert, mener Torgeir Bjørn.

– Men jeg både tror og håper det blir en duell mellom Martin og Petter resten av året, sier Djupvik.

Følg sprintfinalene fra klokka 13.15 her:

Sprint fri teknikk, kvinner og menn. Starter kl. 13.30. Direkte fra Lillehammer. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn. Programleder: Ida Nysæther Rasch.

Siste nytt

 • Agüero ute resten av sesongen

  Sergio Agüero har spilt sin siste kamp for Manchester City denne sesongen, sa manager Pep Guardiola fredag.

  – Han kommer til å være ute i fire til fem uker, sa Guardiola på sin pressekonferanse fredag ettermiddag.

  Soccer Man City Aguero
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis også i fredagens 2. runde av turneringen Shamkir Chess torsdag. Nordmannen hadde hvite brikker mot tsjekkeren David Navara.

  Lørdag møter Carlsen hjemmefavoritten Rauf Mamedov fra Aserbajdsjan.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag