Spår ny gullalder for de norske hopperne

Husker du hvordan Østerrike «erobret» hoppverden? Nå kan det være Norges tur, tror sportssjef Clas Brede Bråthen.

Bråthen

TO PALLPLASSER: Kenneth Gangnes (t.v.) har fulgt opp sin første verdenscupseier med to pallplasser i hoppuka. Her med sportssjef Clas Brede Bråthen etter 2.-plassen i Garmisch-Partenkirchen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forfang

I TOPPEN: Johann André Forfang er nummer fem sammenlagt i hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg kan ikke huske sist vi var så stabilt gode som vi er nå, sier Bråthen til NRK.

Han har igjen fått gratulert Kenneth Gangnes, som nå er nummer tre i hoppuka etter en sjette-, andre- og tredjeplass før avslutningen i Bischofshofen.

Ser enormt potensial

Det er likevel laginnsatsen som gleder aller mest. Med tre hoppere blant de seks beste sammenlagt (se faktaboks), har nordmennene bygget videre på den kanonsterke starten i verdenscupen.

– Vi er nok en av de aller, aller sterkeste nasjonene nå, sier Bråthen.

På spørsmål om det er kjedelig å ikke ha «den suverene eneren», drar Bråthen en parallell til Østerrike, som har fått frem en rekke enere det siste tiåret.

Men de brukte tid, påpeker sportssjefen.

Kenneth Gangnes hoppet 124 meter i finaleomgangen og tok tredjeplassen.

– Hvis man ser historisk på det, var det slik Østerrike kom på begynnelsen av 2000-tallet. Det var mange løpere som var der oppe fra tid til annen, men ingen som stakk av skikkelig, sier Bråthen.

– Plutselig kom Thomas Morgenstern og Gregor Schlierenzauer, som begynte å vinne en haug (med renn). Det potensialet ligger i laget nå. Vi må bare fortsette å jobbe tålmodig, sier sportssjefen.

Gir Stöckl skryt

NRK-ekspert Johan Remen Evensen, som debuterte i verdenscupen i 2008, vil ikke sammenligne for mye med østerrikerne, men:

– Man ser at sterke lag som regel blir sterkere når man hele tiden kan pushe hverandre. Da er det alltid noen som vil stikke litt ifra, og hvis noen gjør det nå, har vi plutselig en eller to enere, sier Evensen.

johan remen evensen

IMPONERT: NRK-ekspert og tidligere hopper Johan Remen Evensen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han trekker frem arbeidet trenerteamet og Alexander Stöckl har gjort de siste årene.

– Nå begynner de unge å komme opp. Det er en filosofi som fungerer veldig godt. Da vil man generere enda flere, unge hoppere, som kommer inn og tar nivået fort. Det er et utrolig godt utgangspunkt vi har nå, sier Evensen.

Sigurd Pettersen vant hoppuka i 2004 under Mika Kojonkoski. Han mener enerne vil komme naturlig ut av en prestasjonsgruppe som holder høyt nivå.

– Jeg synes diskusjonen om å skape en Morgenstern eller en Schlierenzauer er litt tåpelig. Det er det som skjer nå som er viktig, og nå hopper de fryktelig godt på ski, sier Pettersen.

36-åringen understreker likevel at det er helt avgjørende for utviklingen å ha et helt lag med gode hoppere.

Bråthen mener Norge har et «veldig bra utgangspunkt» for å ha hoppere i toppen i lang tid fremover.

– Med tålmodig arbeid fremover vil de ta rollene som (Peter) Prevc og (Severin) Freund har nå, sier Bråthen.

Kenneth Gagnes hoppet 134 meter i andre omgang.

Siste nytt

 • Ser én «svensk» fordel for Norge

  Lars Lagerbäck er som kjent tidligere svensk landslagssjef og forlot en rådgiverrolle i Sverige da han tok over Norge i 2017. Nå er spørsmålet om det kan gi Norge en fordel før Sverige-møtet. – Fordelen er marginal. Den eneste fordelen jeg har, er at jeg kjenner en del av fotballspillerne rent personlig, sier Lagerbäck til NRK.

  Lagerbäck
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • NM-gull til Saugestad

  Stian Saugestad slo Adrian Smiseth Sejersted med en hundredel i norgesmesterskapet i super-G i Hemsedal mandag. Aleksander Aamodt Kilde tok bronsen og Kjetil Jansrud ble nummer fire.

  World cup alpint super-G Kvitfjell
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Tviberg knep NM-gullet

  Maria Therese Tviberg vant det som ble en kamp om små hundredeler under NM-rennet i super-G i Hemsedal mandag. Tviberg henviste forhåndsfavoritten Kajsa Vikhoff Lie til sølvplass. Bronsemedaljen gikk til Marte Monsen.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Alessandro della Valle / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal