Hopp til innhold

Spår ny gullalder for de norske hopperne

Husker du hvordan Østerrike «erobret» hoppverden? Nå kan det være Norges tur, tror sportssjef Clas Brede Bråthen.

Bråthen

TO PALLPLASSER: Kenneth Gangnes (t.v.) har fulgt opp sin første verdenscupseier med to pallplasser i hoppuka. Her med sportssjef Clas Brede Bråthen etter 2.-plassen i Garmisch-Partenkirchen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forfang

I TOPPEN: Johann André Forfang er nummer fem sammenlagt i hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg kan ikke huske sist vi var så stabilt gode som vi er nå, sier Bråthen til NRK.

Han har igjen fått gratulert Kenneth Gangnes, som nå er nummer tre i hoppuka etter en sjette-, andre- og tredjeplass før avslutningen i Bischofshofen.

Ser enormt potensial

Det er likevel laginnsatsen som gleder aller mest. Med tre hoppere blant de seks beste sammenlagt (se faktaboks), har nordmennene bygget videre på den kanonsterke starten i verdenscupen.

– Vi er nok en av de aller, aller sterkeste nasjonene nå, sier Bråthen.

På spørsmål om det er kjedelig å ikke ha «den suverene eneren», drar Bråthen en parallell til Østerrike, som har fått frem en rekke enere det siste tiåret.

Men de brukte tid, påpeker sportssjefen.

Kenneth Gangnes hoppet 124 meter i finaleomgangen og tok tredjeplassen.

– Hvis man ser historisk på det, var det slik Østerrike kom på begynnelsen av 2000-tallet. Det var mange løpere som var der oppe fra tid til annen, men ingen som stakk av skikkelig, sier Bråthen.

– Plutselig kom Thomas Morgenstern og Gregor Schlierenzauer, som begynte å vinne en haug (med renn). Det potensialet ligger i laget nå. Vi må bare fortsette å jobbe tålmodig, sier sportssjefen.

Gir Stöckl skryt

NRK-ekspert Johan Remen Evensen, som debuterte i verdenscupen i 2008, vil ikke sammenligne for mye med østerrikerne, men:

– Man ser at sterke lag som regel blir sterkere når man hele tiden kan pushe hverandre. Da er det alltid noen som vil stikke litt ifra, og hvis noen gjør det nå, har vi plutselig en eller to enere, sier Evensen.

johan remen evensen

IMPONERT: NRK-ekspert og tidligere hopper Johan Remen Evensen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han trekker frem arbeidet trenerteamet og Alexander Stöckl har gjort de siste årene.

– Nå begynner de unge å komme opp. Det er en filosofi som fungerer veldig godt. Da vil man generere enda flere, unge hoppere, som kommer inn og tar nivået fort. Det er et utrolig godt utgangspunkt vi har nå, sier Evensen.

Sigurd Pettersen vant hoppuka i 2004 under Mika Kojonkoski. Han mener enerne vil komme naturlig ut av en prestasjonsgruppe som holder høyt nivå.

– Jeg synes diskusjonen om å skape en Morgenstern eller en Schlierenzauer er litt tåpelig. Det er det som skjer nå som er viktig, og nå hopper de fryktelig godt på ski, sier Pettersen.

36-åringen understreker likevel at det er helt avgjørende for utviklingen å ha et helt lag med gode hoppere.

Bråthen mener Norge har et «veldig bra utgangspunkt» for å ha hoppere i toppen i lang tid fremover.

– Med tålmodig arbeid fremover vil de ta rollene som (Peter) Prevc og (Severin) Freund har nå, sier Bråthen.

Kenneth Gagnes hoppet 134 meter i andre omgang.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste